Kansallisteatteri jalkautui kahteen lähiöön – asukkaat mukana esityksessä omilta parvekkeiltaan: "Lopputulos todella koskettava"

Asukkaat: Kannelmäkeläisen talon asukkaat osallistuivat omilta parvekkeiltaan Kansallisteatterin näytelmään, jonka esityspaikkana oli taloyhtiön sisäpiha.

Kannelmäkeläisen kerrostalon piha muuttui keväällä Kansallisteatterin vetämän aluetaidehankkeen näyttämöksi, johon myös asukkaat pääsivät mukaan.

Keväällä alkaneet harjoitukset huipentuivat viime viikonloppuna Kannelmäessä kahteen Pesula-nimiseen esitykseen. Asukkaat osallistuivat esitykseen omilta parvekkeiltaan.

Vanhaistentiellä esityksessä mukana olleen asukkaan Lea Alasilta-Hagmanin mukaan esitys yhdisti asukkaita ja lisäsi yhteishenkeä entisestään.

– Tämä on ollut meillä aivan valtavan positiivinen kokemus. Lopputulos oli todella koskettava. Ehdimme jo keskustella, että meillähän on ihana sisäpiha, jossa voisimme järjestää kesäteattereitakin.

Talon asukkaat osallistuivat esitykseen parvekkeiltaan. Heidän tehtävänään oli muun muassa heilutella esitykseen kuuluvia pyykkejä. Mukana oli asukkaita noin kymmeneltä parvekkeelta.

Teatteriprojektissa kyseessä oli Kansallisteatterin kolmevuotinen aluetaidehanke Kaarella. Hanke päättyy tämän vuoden lopussa.

– Hankkeen aikana Kannelmäen, Kaarelan ja Kuninkaantammen alueella on järjestetty erilaisia tapahtumia ja työpajoja. Hankkeen viimeinen toimintavuosi huipentuu asukkaiden kanssa yhdessä tehtävään kerrostalo-esitykseen, kertoo tuottaja Mona Huczkowski.

Kansallisteatterin organisoimaan teatteriesitykseen lähti lopulta mukaan Kannelmäen lisäksi yksi taloyhtiö Kuninkaantammesta. Kannelmäessä esitykset ovat jo loppuneet, mutta Kuninkaantammessa esityksiä järjestetään vielä tulevana lauantaina kello 14 ja 18. Ennakkoilmoittautuminen osoitteeseen kaarella.kansallisteatteri@gmail.com vaaditaan.

Pesula-esityksen teemoina ovat olleet luopuminen ja irtipäästäminen. Sitä varten asukkaita haastateltiin ja tarinat luettiin ääninauhalle. Tekstien dramatisoinneista ja ohjauksesta vastasivat Eveliina Heinonen ja Anni Pellikka.

– Tarinoita käsitellään esityksessä pesemisen metaforan kautta. Koronavuonna ihmisten mieliin on varmasti kertynyt pyykättävää, Huczkowski toteaa.

Mukana talon asukkaiden lisäksi on ollut myös kymmenen eri-ikäistä alueen asukasta, Suomalaisen Barokkiorkesteri FiBO:n muusikoita sekä kannelmäkeläisen Balettikoulu Pirjo Kuhan oppilaita.

Tuottaja Huczkowski kehuu projektia kaikin puolin onnistuneeksi.

– Olemme tuoneet naapureita yhteen ja luoneet heille kanavan ilmaista itseään. Tämä on ollut meille järjestäjillekin hieno kokemus ja ihana matka nähdä, miten ihmiset ovat heittäytyneet ja lähteneet mukaan.

Esitys

Pesulan tekijät jalkautuvat syksyllä Kannelmäkeen ja Malminkartanoon

Pesula-esityksen ohjaajat sekä Suomalaisen Barokkiorkesteri FiBO:n kaksi muusikkoa jalkautuvat Hetki aikaa -esityksen tiimoilta.

Hetki aikaa -teoksen esitysaikataulu:

To 23.9 kello 15–17 Kannelmäen asema

Pe 24.9. kello 12–14 Kannelmäen asema

Ma 27.9. kello 11–13 Malminkartanon asema

Ti 28.9. kello 16–18 Malminkartanon asema

Ke 6.10. kello 17–19 kauppakeskus Kaari

To 7.10. kello 12–14 kauppakeskus Kaari

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut