Turva: Väestöhälyttimien testausääni ei kuulu kaikkialle Helsingissä. Hälyttimillä kuulutetaan yleinen vaaramerkki, jos kaupunkilaisia uhkaisi jokin välitön vaara.
Maanantaina kello 12 Aake Pesosen puistossa kuuluu ainoastaan vaimeita työkoneiden ääniä ja lehtien kahinaa tuulessa.
Se, että puistossa oleva väestöhälytin ei toimi, kerrottiin pelastuslaitokselta jo etukäteen, mutta toisten hälytinten äänen pitäisi kuulua tännekin.
Mäeltä näkyy kauas kaupungille, mutta kokeilumerkkiä ei kuulu miltään suunnalta. Jos olisi tositilanne, täällä oltaisiin siitä tietämättömiä.
Puiston läheisyydessä asuvat ihmiset kertovat, että hälytysääntä ei ole kuulunut pitkään aikaan. Reiherintiellä Jouni muistelee kuulleensa sen tämän vuoden puolella.
– Joo, pitkä aika siitä kyllä on, niin kauan, että en tarkkaan muista sitä.
Reiherintiellä samoin asuva Irma, 80, huomaa kysyttäessä, ettei ole kuullut hälytysääntä aikoihin.
– Nyt kun sanot, nyt vasta… Sitä ei ole kuulunut. Minä asun ihan sen (hälyttimen) kohdalla viidennessä kerroksessa. Se oli niin paha ääni, että minä sanoin aina, että kaikki hautausmaan tällä puolella olevat kyllä heräävät tuohon.

Rudolfintiellä käymässä oleva Timo Punnonen, 56, kertoo olleensa puolenpäivän aikaan Herttoniemessä Abraham Wetterin tien risteyksessä ja kuulleensa hälytyksen auton sisälle asti.
– Arvasin, kun se katkesi, että se ei voi olla mikään tärkeä. Oli testi. Normaalistihan ne tulevat puolen kuun aikaan, Punnonen miettii.
Punnosella on hieman vanhaa tietoa, sillä nykyään seitsemän sekunnin kokeilumerkin pitäisi kuulua joka kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina.
– Totta kai olettaa, kun on hälyttimet, että ne myös toimivat, Rudolfintiellä postia jakava Teija Uusimaa, 58, sanoo.
Helsingin pelastuslaitoksen väestönsuojelusuunnittelija Tiia Tiesmäki kertoo, että Laajasalon väestöhälytin on tällä hetkellä teknisen vian takia poissa käytöstä, mutta palautuu ongelman selvittyä käyttöön.
– Nykyinen järjestelmä on 1980- ja 90-lukujen vaihteesta, mutta sitä ollaan nyt päivittämässä. Verkostoa kasvatetaan samalla kattamaan kaupungissa olevia puutealueita.
Helsingin palvelukartalta löytyy 37 väestöhälytintä. Nettipalvelu, jossa voi kertoa kokeilumerkkeihin liittyvistä havainnoista, avattiin kaupunkilaisten käyttöön keväällä 2020. Tiesmäki kertoo, että vastauksia tulee hyvin ympäri kaupunkia ja jopa toisten pelastuslaitosten alueelta.
Väestöhälytinverkoston tarkoituksena on varoittaa erilaisista vaaratilanteista. Yhtenä keskeisenä tehtävänä on ilmoittaa ulkona oleville ihmisille, että tulee siirtyä sisätiloihin suojaan.
– Mahdollisia tilanteita normaalioloissa ovat muun muassa kemikaalionnettomuudet tai suuret tulipalot, joissa ilmaan pääsee vaarallisia aineita. Viime vuosina hälyttimiä ei ole onneksi jouduttu käyttämään, Tiia Tiesmäki kertoo.