Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuivasta suihkulähteestä piti tulla helsinkiläistorin vehreä keidas, mutta suunnitelma meni mönkään – 14 000 euroa maksaneen hankkeen penkit ja istutukset poistetaan syyskuun lopussa

Ylä-Malmin torin vuosia kuivana olleen suihkulähdaltaan keskellä on sateen jättämä lätäkkö. Rikkaruohot puskevat kiveyksen välistä.

Heinäkuussa kaupunki tiedotti, että torilla toteutetaan pop up -tila, joka vehreyttää kauan käyttämättömänä olleen suihkulähteen. Mitä tapahtui vehreydelle?

Altaalle todellakin tuotiin heinäkuun puolivälissä puiset penkki- ja istutusmoduulit. Läheisen päiväkodin lapset kävivät istuttamassa kukkia ja yrttejä, kertoo Päivi Raivio kaupunkimuotoilutoimisto RaivioBumannilta Parkly-kokonaisuuden rakentumisesta. Muutama paikallinen nuori sai kesätyön istutusten hoitajina.

Valmista tuli heinäkuun kolmannella viikolla. Elokuun puolella alkoi sataa ja altaaseen kerääntyi vettä.

– Ei se kauhean kiva ole istua siellä nilkat vedessä, Raivio naurahtaa.

Elokuussa moduulit päätettiin siirtää torialueelle, lähemmäs torikauppiaita, minne ne sopivat Raivion mielestä muutenkin paremmin kuin rajattuun tilaan.

Karu suihkulähde jäi entiselleen.

Torillekaan moduulit eivät jää pysyvästi. Ne viedään pois syyskuun lopussa suunnitelman mukaisesti.

Kahden ja puolen kuukauden kokeilu maksoi 14 000 euroa.

– Tämä käsittää itse moduulit, ja niiden asentamisen sekä kasvit ja niiden ylläpidon sekä asukasviestinnän ja -osallistamisen sekä tiedon keräämisen ja dokumentaation tilan käytöstä, kertoo hankeasiantuntija Outi Rissanen kaupungilta.

Päiväkodin lasten istutustalkoiden lisäksi on järjestetty toripäivä. Paikallinen Waste and Feast -hävikkiruokatoimija on esitellyt toimintaansa ja päiväkotilapset tulevat syyskuun aikana torille yrttityöpajaan.

Asukkaiden ajatuksia on kyselty näissä tilaisuuksissa sekä sähköisen palautekanavan kautta. Tiedon kerääminen ja dokumentaatio ovat vielä kesken, mutta jotain voi sanoa:

– Moni on toivonut torialueelle pehmeyttä ja kasvillisuutta lisää ja syitä pysähtyä, Päivi Raivio sanoo.

Vehreyttä torille on toivottu myös jo aiemmissa asukaskyselyissä.

Raivio mainitsee yhtenä kokeilun tuloksena sen, että Malmillekin julkisessa tilassa voidaan toteuttaa tällaisia positiivisia tekoja, ilman että se kärsii merkittävästä ilkivallasta. Moni oli sitä epäillyt.

Kokeilun pohjalta tehdään ideakooste torialueen kehittämiseen.

Entä se suihkulähde?

– Altaan peruskorjauksen suunnittelu on aloitettu. Rakennustyöt on tarkoitus toteuttaa ensi kesänä, jolloin allas valaistuksineen taas toimisi, kertoo maisema-arkkitehti Johanna Himberg kaupungilta.

Himberg kertoo, että koko torialueen peruskorjaus on tarkoitus toteuttaa muutaman vuoden kuluttua.

Radan toisella puolella sijaitsevan Ala-Malmin puiston suihkulähteen ja altaan remontti valmistui kesän alussa.

Lue lisää: Suihkulähde palautettiin Malmille – mutta toinen vesiallas pysyy yhä tyhjänä

Otsikkoa täsmennetty 13.9. klo 11.30 muotoon "14 000 euroa maksaneen hankkeen penkit ja istutukset poistetaan syyskuun lopussa".