1800-luvun vuokrataloon rakennetaan hulppeita 70-neliön kaksioita Helsingissä – "Laadukasta asumista arvokkaaseen ympäristöön"

Remontti: Toralinnan peruskorjaus valmistuu kesällä 2023.

Saton liiketoimintajohtaja Arto Aalto sanoo, että käytöstä poistetut pönttöuunit säilytetään vaikka ne vievät asuinnoista tilaa. Välipohjat uusitaan rakentamisen alkaessa ensi keväänä. Aapo Siippainen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Toralinnan kauan odotettu peruskorjaus on päässyt kunnolla vauhtiin Pasilan Veturitiellä. Vuonna 1899 valmistunut punatiilirakennus on kärsinyt sisäilmaongelmista. Toralinnan 64 vuokra-asuntoa ovat olleet tyhjillään helmikuusta 2019 lähtien.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan peruskorjauksen piti olla valmis jo vuonna 2020, mutta sopivan korjausmenetelmän löytyminen on vienyt odotettua pidemmän aikaa.

Rakennuksen omistava Sato kokeili ensin korjaustapaa, jossa välipohjat olisi tiivistetty ylä- ja alapuolelta sekä välipohjien tuuletus olisi toiminut omana järjestelmänä. Näin olisi esimerkiksi välipohjissa esiintyvä haitallinen kreosootti eristetty asunnoista. Koekorjausmallin riskien vuoksi Sato päätyi lopulta ratkaisuun, jossa kaikki puiset välipohjat joudutaan purkamaan.

– Koerakentaminen osoittautui teknisesti erittäin vaativaksi. Rakennetta ei saatu riittävän tiiviiksi ja välipohjan ilmanvaihto olisi ollut vaikeasti hallittavissa, Saton liiketoimintajohtaja Arto Aalto sanoo.

Tällä hetkellä suurin osa asunnoista on purettu luurangoksi. Varsinaisen rakentamisen odotetaan alkavan ensi talvena. Asuntojen on tarkoitus olla muuttovalmiita vuoden 2023 kesällä.

Bruno Granholmin suunnittelema Toralinna valmistui Pasilaan vuonna 1899 VR:n työntekijöiden vuokra-asunnoiksi. Aapo Siippainen

Aalto sanoo, että purkutöiden perusteella Toralinnan asuinkerrokset eivät ole kärsineet suuremmin vesivahingoista, mutta katolla on runsaasti vuotokohtia muun muassa kattolyhtyjen kohdalla.

– Puurakenteiden lahonneet kohdat on poistettu. Kellarin maapohjaa syvennetään ja rakennus salaojitetaan. Koko lvi-tekniikka uusitaan.

Peruskorjauksessa säilytetään 1980-luvun lopulla uusitut ikkunat sekä asuntojen vanhat puuovet.

Osassa asuinnoissa on käytöstä poistettu pönttöuuni, jotka säilytetään.

Aalto sanoo, että Toralinnan julkisivu on hyvässä kunnossa, eikä siihen tule peruskorjauksessa merkittäviä korjauksia. Porraskäytävissä on tällä hetkellä vaaleanpunainen sävy. Tuleva värimaailmaa mietitään yhdessä muun muassa Museoviraston kanssa.

Seinillä näkyy vielä muistoja asukkaiden kodeista. Aapo Siippainen

Toralinnan korkeat asunnot ovat kooltaan yksiöitä ja kaksioita. Isoimmat kaksiot ovat harvinaisen suuria, yli 70-neliöisiä.

Aallon mukaan asuntojen koon tai määrän muuttamista ei edes harkittu vaikka nykytrendinä on suunnitella erityyppisiä asuntoja.

Sato ei ole vielä määritellyt tulevien peruskorjattujen asuntojen vuokria.

– Toralinnaan tulee laadukasta vuokra-asumista arvokkaaseen ympäristöön, Aalto kuvailee.

Toralinnan sisäilmaongelmat ovat Saton mukaan johtuneen osin 1980-luvulla tehdystä peruskorjauksesta ja sen virheistä ja osin alkuperäisistä, 1800-luvun lopun rakenteista

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut