Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Salaliittoteorioissa on yksi huolestuttava ja jopa vaarallinen piirre, sanoo tutkija – näin teoriat syntyvät ja leviävät Suomessa: "Täytyy uskoa siihen, että..."

Maailmanlaajuinen koronapandemia ja koronarokotukset ovat synnyttäneet useita salaliittoteorioita. Miten ne syntyvät?

– Salaliittoteoriat syntyvät samanmielisten ihmisten keskustelupaikoissa, usein pienen piirin kesken, harvoin kuitenkaan täysin suljetuissa tiloissa, kertoo salaliittoteorioihin perehtynyt tutkija Niko Pyrhönen Helsingin yliopistosta.

– Tällaisissa piireissä ihmiset jakavat omia näkemyksiään ja tulkintojaan asioista ja kertovat omia tarinoita ja spekuloivat voisiko asia olla näin, Pyrhönen kertoo.

Salaliittoteorioiden levittäjät ovat useimmiten eri henkilöitä kuin niiden alullepanijat.

Levittäjänä voi olla tällaisia keskusteluja seurannut ns. influensseri, jolla on jonkinlainen olemassa oleva asema, alusta tai sosiaalisen media seuraajakunta sekä kyky tarinallistaa pienessä piirissä virinneet keskustelut.

Lääkäriryhmä vaatii lasten ja nuorten rokotusten lopettamista – näin THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek vastaa väitteisiin

He levittävät salaliittoteoriaa tai sitä tukevaa argumentaatiota pitääkseen oman seuraajakuntansa mielenkiintoa yllä. Jos tarina saa menestystä, ajatus alkaa kiinnostaa muitakin toimijoita, joilla taas on omia tarkoitusperiä jakaa näitä ajatuksia.

Levittäjät ovat useimmiten eri henkilöitä kuin alullepanijat.

– Osa lähtee kosiskelemaan ajatuksen hyväksynyttä porukkaa linkittämällä salaliittoteorioita ja niihin liittyviä argumentteja päivänpoliittisiin aiheisiin.

Joku levittää teoriaa pönkittääkseen omaa egoaan seuraajakunnan tykkäämisinä, toiselle teorian levittäminen voi merkitä taloudellista hyötyä.

Kun asian ympärille nousee laajaa huomiota saava sosiaalisen median kohu, aiheesta kiinnostuu myös journalistinen media.

– Silloin media tulee osaltaan johdattaneeksi ihmisiä tämäntyyppisten tulkintojen pariin.

Näin lasten koronarokotuksia vastustava lääkäriryhmä toimii Suomessa –  helsinkiläinen erikoislääkäri kertoo, miten ajatusmaailma näkyy hänen vastaanotollaan

Pyrhösen mukaan salaliittoteorioissa huolestuttavaa ja jopa vaarallista on se, että niihin sisältyy aina uskomus siitä, että muut tahot valehtelevat tai pimittävät tietoa, mikä rapauttaa luottamusta yhteiskuntaan.

– Jotta uskoo salaliittoteoriaan, täytyy uskoa siihen, että kaikki muut valehtelevat.

Valehtelijan viittaa saavat kantaa perinteiset auktoriteetit kuten tiede, eri alojen asiantuntijat tai media.

– Ajatellaan, että heillä on jonkinlainen yhteinen agenda pitää ihmiset pimennossa tai syöttää heille disinformaatiota. Tästä syntyy yksittäisiä salaliittoteorioita suurempi, lähes uskonnollinen orientaatio. Se taas ajaa ihmisiä entistä syvemmälle salaliittoteorioiden vyyhtiin.

"Sehän on älyttömän hyvä bisnes": Mainostettiinko sinullekin houkuttelevan kuuloista verkkokurssia? – Lääkäri sanoo suorat sanat siitä, mitä tapahtuu kun netistä luetaan "diipadaapaa"

Syöpä on yhä monelle iso mörkö, vaikka sen hoito on kehittynyt paljon – "Tapaan potilaita, jotka ovat halunneet ummistaa silmänsä siltä", toteaa syöpälääkäri

"Onko jäsenten avuksi suunnitteilla exit-prosessia?" – Helsinkiläiskansanedustaja huolestui QAnon-liikkeestä: Kultti käyttää hyväkseen ihmisiä, jotka kokevat ahdistusta

Mediuutiset: Miten ihmiset saadaan luottamaan rokotteisiin? – Suomalaistutkija aikoo selvittää asian