Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asunnon hintaan tulee laskea tulevien korjausten kustannukset – taloyhtiön lainansaantimahdollisuudet kannattaa selvittää ennen ostopäätöstä

Asunnon hyvä sijainti ja kuntotarkastus eivät ole tae riskittömille asuntokaupoille. Pääkaupunkiseudun halutuimmilla arvoalueillakin voi vanhoissa taloyhtiöissä piillä isoja riskejä asunnonostajille.

Tulevien remonttien ja niiden kustannusten lisäksi myös taloyhtiön kunto, lainansaantimahdollisuudet ja vastuunkantokyky kannattaa aina selvittää huolellisesti ennen ostopäätöstä.

– Taloyhtiön heikko vastuunkantokyky on merkittävä riskitekijä käytetyn asunnon kaupassa. Tätä eivät monet asunnonostajat tule ottaneeksi huomioon keskittyessään selvittämään asunnon kuntoa ja yhtiön tulevia remontteja ennen lopullista ostopäätöstä, toteaa tiedotteessa Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.

Hän sanoo, että korjausvelkaisia ja ongelmaisia taloyhtiöitä on pääkaupunkiseudullakin paljon. Esimerkiksi pienen korjausvelkaisen taloyhtiön voi olla mahdotonta saada lainaa pakollisiin remontteihinsa ja korjauksiinsa.

– Se, ettei taloyhtiö saakaan lainaa remontteihinsa, tulee osakkaille yleensä aina ikävänä yllätyksenä, Jäntti jatkaa.

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen muistuttaa korjausvelan ja asumisen kustannusten kasvavan, kun siirretään päätöksiä pakollisista remonteista.

– Mitä pidemmälle elinkaarensa lopussa olevia tai muuten huonoon kuntoon päässeiden rakenteiden korjauksia siirretään, sitä enemmän ne tulevat yhtiölle lopulta maksamaan. Jos rakenteissa olevia ongelmia ei korjata ajoissa, ne myös yleensä vain pahenevat, korostaa Rantanen.

Hänen mukaansa ongelmia tuntuu olevan erityisen paljon pienehköissä rivitalo- ja paritaloyhtiöissä, joissa kiinteistöjen rakenteiden kunnosta ei ole huolehdittu asianmukaisesti ja korjauksia on jätetty tekemättä.

– Asumisen kustannukset on haluttu pitää mahdollisimman matalina mahdollisimman pitkään.

Asunnon arvon kehityksen kannalta hyvä sijainti on aina tietynlainen etu ja turva. Jäntti huomauttaa, että käytettyä asuntoa ostaessa kannattaa kuitenkin aina olla realisti. Hintaan tulee laskea mukaan myös lähivuosien tulevien korjausten kustannukset.

– Jos olet maksanut asunnosta alueen normaalin käyvän hinnan, ja lähivuosina yhtiöllä on edessään mittava lvis-saneeraus, julkisivu- ja kattoremontit sekä ikkunoiden uusiminen, tulet käytännössä maksamaan asunnosta huomattavasti enemmän kuin mikä on käytettyjen asuntojen käypä hinta alueella, Rantanen selvittää.