Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selvitys: Auton katsastuksessa lähes 50 euron hintaerot – Tällä kikalla säästät

Saman autokatsastuksen hinta voi olla jopa 47 euroa halvempi tai kalliimpi, selviää Kuluttajaliiton katsastusasemien hintavertailusta. Selvityksessä oli mukana yli 50 katsastusasemaa 14 kaupungissa.

Suurin ero löytyi määräaikaiskatsastuksen ja päästömittausten paketista, jonka halvin hinta oli 37 euroa ja kallein 84 euroa. Myös pelkän määräaikaiskatsastuksen hinnoista löytyi yli kaksinkertaisia eroja.

– Hinnoissa oli vaihtelua paikkakunnittain, mutta myös saman ketjun sisällä, kertoo Kuluttajaliiton tiedotteessa pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell.

Määräaikaiskatsastuksessa on mahdollista säästää varaamalla aika etukäteen netissä, vertailussa selvisi.

– Yllättävää oli se, kuinka paljon hintaan vaikuttaa varaako ajan netissä, puhelimitse vai ajaako katsastukseen ilman ajanvarausta, kertoo Juha Beurling-Pomoell tiedotteessa.

Pelkän määräaikaiskatsastuksen keskihinta koko maassa oli nettiajanvarauksella 34,62 euroa, ilman ajanvarausta 40,15 euroa ja puhelinajanvarauksella 38,69 euroa.

Toimiiko vertailun mahdollisuus käytännössä, jos hintatiedot ovat monen vaiheen takana eikä toimijakaan niitä kysyttäessä ilmoita?

pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell, Kuluttajaliitto

Pääkaupunkiseudulla pelkän määräaikaiskatsastuksen keskihinta nettiajanvarauksella oli 35,71 euroa, ilman ajanvarausta 41,29 euroa ja puhelinajanvarauksella 39,64 euroa. Esimerkiksi Helsingin Konalan K1 Katsastuksen asiakas säästää 10 euroa varaamalla määräaikaiskatsastusajan etukäteen netissä. Espoon Kauklahden Citykatsastuksella vastaava säästö on peräti 15 euroa.

Koko maan halvimmaksi ilmeni K1 Katsastus -ketju, sillä kaikki edullisimmat katsastusasemat kuuluivat kyseiseen ketjuun. Monelta K1-ketjun asemalta saa määräaikaiskatsastuksen halvimmillaan alle 20 eurolla ja katsastuspaketin päästömittauksineen alle 40 eurolla.

Kaupungeista halvin hintataso oli Turussa. Katsastuspakettien hinnat olivat melko lähellä Turun tasoa myös Seinäjoella ja Kuopiossa. Korkein yleinen hintataso löytyi Hämeenlinnasta ja Oulukin oli kärkisijoilla.

Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla pelkkä määräaikaiskatsastus ilman ajanvarausta maksaa vertailun mukaan halvimmillaan 35 euroa ja kalleimmillaan 50 euroa.

Halvimpia olivat Helsingin Citykatsastus Kehä 1 ja Espoon Koskelon K1 Katsastus. Jälkimmäinen tarjosi vertailun halvinta hintaa myös päästömittauksen sisältävälle paketille ilman ajanvarausta ja nettivarauksella, kun taas puhelinvarauksella halvin paketti oli Helppokatsastus Kehä III:lla.

Pääkaupunkiseudun ja koko maan kalleimmaksi selvityksessä nousi Espoon Kauklahden Citykatsastus.

Kuluttajaliitto on niputtanut pääkaupunkiseudun vertailussaan yhteen eikä ole eritellyt yksittäisten kaupunkien hintatasoa.

Markkinajohtaja A-Katsastus kieltäytyi antamasta vertailuun hintatietojaan, Kuluttajaliitto suomii.

A-Katsastuksen osuus Suomessa tehdyistä katsastuksista oli vuoden 2019 lopussa 21 prosenttia.

Yhtiö perusteli ratkaisuaan Kuluttajaliitolla sillä, että katsastusalan hinnoittelu on vapaasti kilpailtua ja hinnat vaihtelevat paikkakunnittain ja jopa asematasolla.

– Juuri vapaasti hinnoitelluilla aloilla hintavertailun tekeminen on kuluttajan kannalta tärkeää, painottaa kuitenkin pääsihteeri Beurling-Pomoell tiedotteessa.

A-Katsastuksen mielestä asemien normaalihintoja olisi mahdotonta vertailla, koska osa toimijoista esimerkiksi kertoo hinnan ilman viranomaisen valvontamaksua tai tarjoaa ilmaisen jälkitarkastuksen.

– Viranomaismaksu on pakollinen ja sen pitää aina sisältyä kuluttajalle ilmoitettuihin hintoihin, myös netissä, Beurling-Pomoell muistuttaa.

Yhtiöstä todettiin Kuluttajaliitolle myös, että asiakkaat löytävät asemakohtaiset hinnastot yrityksen nettisivuilta, ja että päivä- ja ajoneuvokohtainen hinta selviää ajanvarausprosessin aikana.

– Kuluttajan tulee päästä vertailemaan hintoja luotettavasti palveluntarjoajien välillä ilman kankeita prosesseja. Toimiiko vertailun mahdollisuus käytännössä, jos hintatiedot ovat monen vaiheen takana, eikä toimijakaan niitä kysyttäessä ilmoita, kysyy Beurling-Pomoell tiedotteessa.