Purettavalle ostarille ilmestyi vaihtuvien graffitien galleria Helsingissä – Sami, 26, kertoo saaneensa maalauksistaan palautetta: "Siistiä, että tulee väriä"

Puotila: Purettavasta ostarista tuli vaihtuvien graffitien galleria.

Parturia Puotilan ostoskeskuksella pitävän Al Hyali Moataz Zeadin ikkunoihin ei vielä ole ilmestynyt graffiteja, mutta tyhjän naapuritilan ikkunoihin on. Sanna Jompero-Lahokoski

Sanna Jompero-Lahokoski

Puotilan purettavan ostoskeskuksen lasit ja seinät ovat alkaneet täyttyä graffiteista. Moni liikepaikka on jo tyhjillään. Paikalla on kuitenkin vielä yrittäjiä. Liiketilojen pitäisi olla tyhjiä lokakuun loppuun mennessä.

Parturia pitävän Al Hyali Moataz Zeadin viereinen liiketila on tyhjä. Ikkunoita koristavat värikkäät graffitit. Sisälle on edes vaikea nähdä.

– He olisivat halunneet maalata minunkin liikkeen lasit, mutta en antanut, mies hymähtää ja viittaa lukuisiin anonyymeihin graffitien tekijöihin.

Rajua ilkivaltaa kokeneen koulun purkaminen alkaa Helsingissä – graffitiveteraanit Deck, 50 ja Zetor, 43: "Täällä ei ole yhtään seinää, johon emme olisi maalanneet"

Parturin vuokrasopimus päättyy syyskuun lopussa.

– Löysin vuokratuolin Jätkäsaaresta. Lähden sinne. Asiakkaani haluaisivat, että tulisin takaisin, kun uudet talot valmistuvat. Minäkin haluaisin.

Kojamon tytäryhtiö Lumo Kodit osti Puotilan ostoskeskuksen osakkeet. Ostarin tilalle rakennetaan kerrostaloasuntoja. Kivijalkaan tulee liiketiloja.

Kaksi vuotta parturia ostarilla pyörittänyt Al Hyali Moataz Zead sanoo kysyneensä Kojamolta mahdollisuutta vuokrata liikepaikkaa uusista tiloista, mutta tyhjiä liiketiloja ei kuulemma ole.

Ostarin purkamisen on tarkoitus alkaa marraskuun aikana. Sanna Jompero-Lahokoski

Liiketilojen ikkunoihin ja seiniin ilmestyvät isot graffitit alkavat olla Helsingin tyhjentyvillä ostareilla sekä purettavilla kouluilla enemmän sääntö kuin poikkeus.

Periaate on, että tekijät ilmestyvät lupaa pyytämättä paikalle, maalaavat kuvionsa seinään ja poistuvat paikalta. Seuraavana päivänä paikalle saattaa tulla uusi tekijä, joka maalaa seinän ensin tasaväriseksi ja jättää sitten siihen oman puumerkkinsä tai kuvionsa.

Uudet graffitit ilmestyvät 1960-luvulla rakennetun ostoskeskuksen seiniin lähes päivittäin. Sanna Jompero-Lahokoski

Graffitit valtasivat helsinkiläisen ostarin - asukas: "Jättivät mukavan jäljen, ihan huipputyyppejä!"

Puotilan ostarin purkaminen lähenee – palkittu olutravintola muuttaa Kontulaan, mutta lupaa palata myös syntysijoilleen: "Parin vuoden rakentamisen jälkeen"

Alkuiltapäivästä ostarin takana tuoksuu spraymaali. Paikalla on kaksi miestä, jotka aloittelevat maalaamistaan. Pasi, 26, ja ehkä reilu nelikymppinen Matti kertovat olevansa paikalla toista kertaa. Maalaukset ovat miesten mukaan saaneet ainakin asukkailta hyvää palautetta.

– Asukkaat ovat suhtautuneet näihin pelkästään positiivisesti. Siistiä, että tulee väriä, Pasi kommentoi asukkailta tullutta palautetta.

Graffiteja on lähes jokaisella seinällä. Sanna Jompero-Lahokoski

Onko tässä pian Helsingin vetovoimaisin alue asuntomarkkinoilla? – Hintaero naapureihin nyt jopa 2400 euroa/neliö

Miehet kertovat, etteivät ole ainoita graffitien tekijöitä, vaan paikalla on ollut "kymmeniä tyyppejä".

– Kaikki seinät menevät uusiksi melkein päivittäin. Siitä voi päätellä, kuinka paljon tyyppejä täällä on ollut, Pasi sanoo.

Puotilan ostoskeskus on valmistunut vuonna 1961. Rakennus on arkkitehti Erkki Karvisen suunnittelema. Purkamisen on tarkoitus alkaa marraskuun aikana.

Pasi ja Matti maalaavat seiniin jälleen uudet kuviot. Maalaamisen tarvitaan useita värejä. Sanna Jompero-Lahokoski

Kytästä tuli fobba ja bomberit flexaa – stadin slangi ammentaa Itä-Helsingistä ja voi hyvin

Viivi Vierisen, 28, katutaiteessa on usein viesti katsojalle – hänellä on myös toinen työ miesvaltaiseksi mielletyllä alalla: "Saan hämmästyneitä kommentteja"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut