Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Purettavalle ostarille ilmestyi vaihtuvien graffitien galleria Helsingissä – Sami, 26, kertoo saaneensa maalauksistaan palautetta: "Siistiä, että tulee väriä"

Puotila: Purettavasta ostarista tuli vaihtuvien graffitien galleria.

Puotilan purettavan ostoskeskuksen lasit ja seinät ovat alkaneet täyttyä graffiteista. Moni liikepaikka on jo tyhjillään. Paikalla on kuitenkin vielä yrittäjiä. Liiketilojen pitäisi olla tyhjiä lokakuun loppuun mennessä.

Parturia pitävän Al Hyali Moataz Zeadin viereinen liiketila on tyhjä. Ikkunoita koristavat värikkäät graffitit. Sisälle on edes vaikea nähdä.

– He olisivat halunneet maalata minunkin liikkeen lasit, mutta en antanut, mies hymähtää ja viittaa lukuisiin anonyymeihin graffitien tekijöihin.

Parturin vuokrasopimus päättyy syyskuun lopussa.

– Löysin vuokratuolin Jätkäsaaresta. Lähden sinne. Asiakkaani haluaisivat, että tulisin takaisin, kun uudet talot valmistuvat. Minäkin haluaisin.

Kojamon tytäryhtiö Lumo Kodit osti Puotilan ostoskeskuksen osakkeet. Ostarin tilalle rakennetaan kerrostaloasuntoja. Kivijalkaan tulee liiketiloja.

Kaksi vuotta parturia ostarilla pyörittänyt Al Hyali Moataz Zead sanoo kysyneensä Kojamolta mahdollisuutta vuokrata liikepaikkaa uusista tiloista, mutta tyhjiä liiketiloja ei kuulemma ole.

Liiketilojen ikkunoihin ja seiniin ilmestyvät isot graffitit alkavat olla Helsingin tyhjentyvillä ostareilla sekä purettavilla kouluilla enemmän sääntö kuin poikkeus.

Periaate on, että tekijät ilmestyvät lupaa pyytämättä paikalle, maalaavat kuvionsa seinään ja poistuvat paikalta. Seuraavana päivänä paikalle saattaa tulla uusi tekijä, joka maalaa seinän ensin tasaväriseksi ja jättää sitten siihen oman puumerkkinsä tai kuvionsa.

Alkuiltapäivästä ostarin takana tuoksuu spraymaali. Paikalla on kaksi miestä, jotka aloittelevat maalaamistaan. Pasi, 26, ja ehkä reilu nelikymppinen Matti kertovat olevansa paikalla toista kertaa. Maalaukset ovat miesten mukaan saaneet ainakin asukkailta hyvää palautetta.

– Asukkaat ovat suhtautuneet näihin pelkästään positiivisesti. Siistiä, että tulee väriä, Pasi kommentoi asukkailta tullutta palautetta.

Miehet kertovat, etteivät ole ainoita graffitien tekijöitä, vaan paikalla on ollut "kymmeniä tyyppejä".

– Kaikki seinät menevät uusiksi melkein päivittäin. Siitä voi päätellä, kuinka paljon tyyppejä täällä on ollut, Pasi sanoo.

Puotilan ostoskeskus on valmistunut vuonna 1961. Rakennus on arkkitehti Erkki Karvisen suunnittelema. Purkamisen on tarkoitus alkaa marraskuun aikana.