Äänestysaste laski Helsingin kuntavaaleissa alueilla, joissa se jo valmiiksi oli matala

Kuntavaaleissa perinteisesti äänestetään laiskemmin kuin eduskunta- tai presidentinvaaleissa. Arkisto/Tuija Pauhu
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Helsingin kesäkuisissa kuntavaaleissa alueelliset erot äänestysasteissa olivat samansuuntaisia kuin edellisissä kuntavaaleissa. Äänestysaktiivisuus oli keskimääräistä matalampaa Itäisessä, Koillisessa ja Läntisessä suurpiirissä.

Äänestysprosentit kohenivat lähes ainoastaan sellaisilla alueilla, joilla vaaliosallistuminen oli jo valmiiksi kaupungin keskitasoa korkeampaa. Äänestys oli aiempaa aktiivisempaa esimerkiksi Taka-Töölön, Alppiharjun ja Munkkiniemen peruspiireissä. Tiedot ilmenevät Helsingin kaupunginkanslian kaupunkitietoyksikön tekemästä julkaisusta.

Äänestysaste taas laski entisestään niissä kymmenessä peruspiirissä, joissa äänestysaktiivisuus oli jo ennestään kaupungin keskiarvoa heikompaa, kuten Mellunkylässä ja Pukinmäessä.

Jakomäessä ja Mellunkylässä äänestysaste jäi reiluun 40 prosenttiin, kun se koko Helsingissä oli 61,7.

Korkeankin äänestysaktiivisuuden alueilla oli kuitenkin peruspiirejä, joissa vaaliosallistuminen väheni edellisvaaleista hieman. Tällaisia alueita olivat esimerkiksi Tuomarinkylän, Kulosaaren sekä Itä-Pakilan peruspiirit.

Äänestysaste on perinteisesti ollut kuntavaaleissa matalampi kuin eduskuntavaaleissa tai presidentinvaaleissa. Vaaliosallistuminen oli myös vuoden 2021 kuntavaaleissa vuoden 2019 eduskuntavaaleja selvästi vähäisempää.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut