Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Väsymätön poliitikoiden hiillostaja – Ylen Marja Sannikka ei halua kilpailla viihdeohjelmien kanssa

Henkilö: Marja Sannikka ei halua kilpailla perjantai-illoissa viihdeohjelmien kanssa.

Emme oikeasti välitä vanhuksistamme. Suomen ilmastoteot ovat yhtä tyhjän kanssa. Sähkönsiirto on laillista riistoa. Muun muassa näihin teemoihin Ylen toimittaja Marja Sannikka on pureutunut omaa nimeä kantavassa ohjelmassaan.

Sannikka haluaa käsitellä kipeitäkin asioita. Ohjelman slogankin on ”totuus sattuu”.

– Sanoin tuottajille jo ohjelman suunnitteluvaiheessa, että en halua tehdä viihdettä ja kilpailla perjantai-iltojen viihdeohjelmien kanssa. Haluan käsitellä aiheita, jotka voivat olla epämiellyttäviäkin, mutta joista on silti syytä puhua.

Sannikka tunnetaan napakkana ja tiukkanakin toimittajana, joka ei päästä haastateltaviaan helpolla. Jo takavuosina vaalitenttejä tehdessään hän tivasi vastauksia ympäripyöreitä puhuvilta poliitikoilta.

– Minulla on aina mielessäni muutamat kysymykset, joihin ohjelman aikana haluan haastateltavilta vastaukset. Joskus haastateltava kiertelee eikä vastaa suoraan, ja siksi joudun kysymään samaa kysymystä yhä uudelleen.

Marja Sannikka sanoo, että usein poliitikot ovat niin rutinoituneita, etteivät he ota toimittajan kysymyksiä henkilökohtaisesti. Mutta on joukossa niitäkin, jotka suutahtavat tarkentavista kysymyksistä.

Puolet viikosta ajan töihin Pasilaan.

– Jotkut haastateltavat ovat lähteneet studiosta tuulispäänä tai mutisseet tyytymättömyyttään studioisännälle.

Sannikan toimittajan työhön vaikuttivat opiskeluvuodet Englannissa. Siellä hän huomasi, että englantilaismedia hiillostaa poliitikkoja kovemmin kuin Suomessa. Myös yliopistoissa näkyi debatointikulttuuri.

– Suomessa media on paljon kiltimpi. Täällä tiukkojen kysymysten esittämistä tai eri mieltä olemista saatetaan pitää vihamielisenä. Ehkä täällä ollaan välillä myös vähän tosikkoja lukemaan mediaa, eikä uskalleta heittäytyä aitoon keskusteluun, Sannikka pohtii.

Englannista Sannikka muutti ensin Helsinkiin. 2000-luvun alussa hän kohtasi elämänkumppaninsa ja palasi kotikonnuilleen Vihtiin.

– Teen noin puolet viikosta etätöitä ja puolet viikosta ajan töihin Pasilaan. Etätyöt sopivat minulle oikein hyvin. On ihanaa, kun lounastauolla voi käydä hoitamassa vuohia, paljastaa muutaman vuohen hankkinut Sannikka.