Kaupunki tuo rokotuspisteen keskustan kampukselle – yliopisto olisi toivonut opiskelijoiden rokotuksia heti lukuvuoden alussa

Elisa Sailola ja Laura Rekonen aloittivat molekyylibiotieteiden opinnot Helsingin yliopistossa. Ensimmäisessä jaksossa heillä on ainoastaan yksi kurssi, joka järjestetään lähiopetuksena. Marjo J. Rämö

Marjo Rämö

Kaupunki tuo pop up -rokotuspisteen Helsingin yliopiston tiloihin Kaisaniemeen, Kaisa-kirjaston ohjauskulmaan (Fabianinkatu 30), kerrottiin Helsingin yliopistolta tiistaina.

Rokotuspiste on avoinna perjantaina (17.9.), maanantaina (20.9.), tiistaina (21.9.) ja keskiviikkona (22.9.) kello 11–15.

Yliopisto oli toivonut rokotuspisteitä kaikille neljälle kampusalueelleen jo lukuvuoden alussa elo–syyskuun vaihteessa.

Helsingin yliopiston henkilöstöjohtaja Tiia Tuomen mielestä syyskuun alku olisi ollut oivallinen hetki tavoittaa opiskelijoita, sillä syyskuun alussa järjestettiin ensimmäisen vuosikurssien opiskelijoiden orientoivia opintoja, mikä toi useimmat opiskelijat fyysisesti kampuksille.

Myös vanhempien opiskelijoiden syyslukukausi käynnistyi syyskuun toisella viikolla.

– Tämä olisi ollut ihanteellinen hetki tarjota opiskelijoille rokotuksia.

Yliopisto olisi toivonut rokotuspisteitä kaikille neljälle kampukselle: keskustaan, Meilahteen, Viikkiin ja Kumpulaan.

– Meillä olisi ollut valmiudet viestiä myös taideyliopiston ja Hankenin opiskelijoille kampuksen rokotuspisteistä.

Helsingin yliopistossa on kaikkiaan 32 000 opiskelijaa. Ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoita on tuhansia.

Helsingin kaupungilta kerrotaan, että se on tarjonnut rokotuksia alkusyksystä peruskouluissa ja toiseen asteen oppilaitoksissa. Näissä paikoissa kaupunki katsoi tavoittavansa parhaiten ne ikäryhmät, joissa rokotuskattavuus on heikoin.

– Meillä on myös muussa väestössä vielä paljon henkilöitä, jotka eivät ole rokotusta ottaneet, joten tarjoamme rokotuksia useissa pop-up-pisteissä ympäri kaupunkia, kaupungilta viestitään.

Yleiset rokotuspisteet on sijoitettu siten, että ne tavoittavat mahdollisimman laajasti vielä rokottamattomia.

Myös ulkopaikkakuntalaiset voivat saada sekä 1. että 2. rokotteen Helsingin rokotuspisteitä.

Lue lisää:

Helsingin kauppakeskuksista ja kirjastoista saa nyt koronarokotuksen ilman ajanvarausta – katso lista paikoista

20–24-vuotiaiden ikäluokassa ensimmäisen rokotteen on saanut 72 prosenttia rokotettavista. Toisen rokotteen on saanut 30 prosenttia ikäluokasta.

25–29-vuotiaiden ikäluokassa ensimmäisen rokotteen on ottanut 71 prosenttia ikäluokasta. Toisen rokotteen on ottanut 37 prosenttia ikäluokasta. Kyseessä on koko maan tilanne 13. syyskuuta.

Helsinkiläisten nuorten keskuudessa rokotekattavuus on suurempi. 20–24-vuotiaista toisen rokotteen on saanut 45 prosenttia ikäryhmästä ja 25–29-vuotiaiden keskuudessa 58 prosenttia.

Molekyylibiotieteiden ensimmäisen vuoden opiskelijat Elisa Sailola ja Laura Rekonen arvelevat, että aika monilla opiskelukavereilla on ensimmäinen rokote otettuna.

– Toisen rokotteen ottamiseen vaikuttaa, se milloin ensimmäinen rokote on saatu, Rekonen huomauttaa.

Siten kampusrokotepisteet juuri opiskelujen alussa eivät välttämättä olisi avittaneet rokotuksiin hakeutumista.

Rekonen itse kertoo saneensa jo molemmat rokotteet. Sailola sai ensimmäisensä elokuussa. Toinen rokote annetaan tällä hetkellä aikaisintaan kuuden viikon päästä ensimmäisestä.

Vihdistä opintojensa vuoksi juuri Helsinkiin muuttanut Sailola oli epätietoinen, voiko hän ylipäätään saada toisen rokotteen Helsingissä. Aika on varattu Vihtiin.

Kaupungilta kerrotaan, että myös ulkopaikkakuntalainen voi hakea kakkosrokotteen mistä tahansa Helsingin rokotuspisteestä.

Helsingin yliopisto järjestää noin kolmanneksen opetuksesta lähiopetuksena. Lähiopetusta pyritään lisäämään marraskuun alussa alkavalla toisella periodilla, mikäli rokotustilanne ja kansallinen koronatilanne sen mahdollistavat.

– Opiskelijoiden kattava rokottaminen mahdollistaisi ennen kaikkea sen, että tartuntoja ja karanteeneja tulee vähemmän ja opiskelijat voivat keskittyä opiskeluun, Tuomi toteaa.

Molekyylibiotieteiden 1. vuosikurssin opiskelijoilla on tiedossa ainoastaan yksi kurssi, joka järjestetään lähiopetuksena. Kemian kurssi tuo opiskelijat keskiviikkoisin Kumpulan kampukselle.

Ensimmäisen vuoden opiskelija Elisa Sailola kävisi mieluummin useammin lähiopetuksessa.

– On aika uuvuttavaa herätä kotona ja alkaa opiskelemaan. Mieluummin opiskelisin muiden kanssa.

Laura Rekonen pelkää, että päivistä tulee yhtä ruudun tuijottamista.

– Jo kolme luentoa tarkoittaa kuusi tuntia ruudun tuijottamista ja siihen vielä tehtävät päälle.

Lue vielä:

Korona jyllää nyt erityisesti rokottamattomien keskuudessa – sairaalahoidossakin olevista valtaosa vailla rokotusta

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut