Pitäjänmäen teollisuusalueella on hieman karkkikauppaa muistuttava liike, joka vetää asiakkaita 10-vuotiaasta ylöspäin – Värikkäistä "fribakiekoista" tuli keräilykohde

Valmistajat eivät tahdo pysyä kovan kysynnän perässä.

Kari Vesala myy frisbeegolf-kiekkoja ja -tarvikkeita Pitäjänmäen teollisuusalueella. Marjo J. Rämö

Marjo Rämö

Pitäjänmäen teollisuusalueella on halli, jonka ovi käy arkena ja viikonloppuna. Merkittävä osa asiakkaista on päälle 10-vuotiasta raitaverkkareissa liikkuvaa lippalakkijengiä, joka tulee ostoksille vanhempiensa kyydillä tai polkupyörällä.

Myyntipöytien värikkäät kiekkopötköt tuovat mieleen karkkikaupan ja lp-levykaupan yhdistelmän.

Pitäjänmäen Powergrip myy frisbeegolf- eli fribakiekkoja ja muita lajiin liittyviä tarvikkeita kasvavan lajin harrastajille.

12 vuotta kiekkoja myynyt Kari Vesala kertoo asiakaskunnan muuttuneen valtavasti viime vuosien aikana.

Siinä missä lajin harrastajat vielä viisi vuotta sitten olivat 20–40-vuotiaita miehiä, nyt kenttiä koluavat lapset ja nuoret. Myös perheet ovat innostuneet lajista.

– Yksi syy lajin kasvuun lasten ja nuorten keskuudessa ovat ammattipelaajien pitämät blogit ja Youtube-videot, Vesala arvioi.

Lajin suosiota on siivittänyt lajin aloittelijaystävällisyys ja ratojen rakentaminen, joita on Suomessa jo liki 800.

Myös kiekot kiehtovat, etenkin nuoria pelaajia.

Kiekoista puhutaan, niitä hypistellään ja niiden ominaisuuksia vertaillaan, ihan kuin minkä tahansa keräilytuotteen. Kiekkoja vaihdetaan, ostetaan ja myydään kaveriporukassa – jopa värjätään. Tarkoitukseen sopivia kiekkovärejäkin on markkinoilla.

Frisbeegolffauksen erikoisliike sijaitsee autokorjaamoiden keskellä Pitäjänmäen teollisuusalueella. Erikoista sijaintia selittää se, että suosittu Talin frisbeegolfrata on lähellä. Marjo J. Rämö

Miksi kiekkoja sitten on niin paljon? Frisbeegolfissa on eri kiekot niin pitkiin avausheittoihin, lähestymisheittoihin ja puttauksiin.

Hienommilla ominaisuuksilla halutaan vaikuttaa esimerkiksi siihen miten kiekko kaartaa tai lentää suoraan mahdollisimman pitkälle. Lento-ominaisuuksiin vaikuttavat muun muassa kiekon paino, käytetyn muovin laatu ja reunan malli.

Kiekkohierarkian huipulla – ainakin hinnan perusteella – ovat tunnettujen pelaajien nimikkokiekot, joiden myyntituloista pelaajat saavat osansa.

Kiekkojen hinnat vaihtelevat muutamasta eurosta noin 30 euroon.

Parhaimmillaan valikoimassa on ollut satoja erilaisia kiekkoja. Nyt osa hyllyistä on tyhjinä, sillä valmistajat eivät ehdi tuottaa kiekkoja samassa tahdissa kuin niitä ostetaan. Marjo J. Rämö

Parhaimmillaan Powergripin valikoimissa on ollut satoja erilaisia kiekkoja.

Tosiaan parhaimmillaan, sillä nyt osa hyllyistä on tyhjinä. Valmistajat eivät tahdo pysyä kovan kysynnän perässä.

– Myyntimme on kasvanut keskimäärin 60 prosentin vuositasolla reilu kymmenen vuotta. Koronavuosi tuplasi myynnin ja kulunut vuosi näyttää hyvältä toimitusvaikeuksista huolimatta, kertoo toimitusjohtaja Erno Väyrynen.

Mitään mullistavan uutta ei kiekkojen lento-ominaisuuksiin ole viime vuosina keksitty.

– Valmistajat kehittelevät uusia malleja, sillä niitä on helpoin markkinoida kasvavalle harrastajakunnalle. Ihan kuten muidenkin urheiluvälineiden tai vaatteiden kohdalla, Väyrynen toteaa.

Lue lisää:

Huippusuositun frisbeegolf-radan vesiesteestä tuli yllättävä ongelma Helsingissä – näin kiusallinen tilanne aiotaan korjata

Pariskunta hurahti frisbeegolfiin – Nyt he kilpailevat, järjestävät kilpailuja ja kehittävät lajin keskusta

Vinkkejä aloittelijalle

Käteen sopiva kiekko

Aloittelijan kannattaa valita helppoheittoisia ja hitaita kiekkoja.

Aluksi kannattaa hankkia muutama malli. Kiekkojen ominaisuudet oppii paremmin kun ei ole kymmentä eri tavalla käyttäytyvää pelivälinettä hallittavana.

On järkevämpää hankkia muutama kappale samaa kiekkoa kuin yksi kappale monia eri malleja. Kiekkoja voi pelatessa kadota maastoon tai vesiesteisiin.

Lajia voi lähteä myös kokeilemaan yhdellä kiekolla.

Tärkeää on valita kiekko joka istuu pelaajan käteen.

Vinkit antoi Erno Väyrynen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut