Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HJK:n mitalihaaveet sulivat – naisten liigan sarjajärjestelmä herättää kritiikkiä

Naisten Kansallista Liigaa ylemmässä loppusarjassa on jäljellä kolme kierrosta. HJK:n naisille sarjassa ei ole enää mitään hävittävää eikä voitettavaa.

– Kesällä tuli liikaa hutipelejä. Nyt tiedetään, että pelataan tämän joukkueen viimeiset yhteiset ottelut, ne halutaan voittaa ja päättää kausi iloiseen tunnelmaan, myöntää 20-vuotias keskikenttäpelaaja Katariina Kosola.

19-vuotias Ria Karjalainen, joukkueen paras maalintekijä seitsemällä maalillaan, sanoo myös, että tasaisuus puuttui.

Epätasaisuutta kuvaa se, että HJK ei onnistunut voittamaan kertaakaan alempaan loppusarjaan vajonnutta paikkallisvastustaja HPS:aa. Kahdesta ottelusta klubilaiset saivat ainoastaan yhden pisteen tasapelillä.

Kansallinen Liiga on puoliammattilaissarja. Pelaajat käyvät joko töissä tai opiskelevat. Tie ulkomaille vie yleisesti pohjoismaiden kautta suuremmille areenoille.

– Ulkomaat kiinnostavat, kummatkin urheilijat päästävät kuin yhdestä suusta kysyttäessä kiinnostusta siirtyä ammattilaisnurmille.

Kosola ja Karjalainen ovat tähän mennessä pelanneet U23-maajoukkueessa, kutsua Helmareihin ei ole vielä tullut. Keskustelun lomassa tarkentuu, että ammattilaisuudessa kiinnostaa rahaa enemmän mahdollisuus panostaa kokopäivätoimiseen kehittymiseen.

– Olisi ihanteellista saada keskittyä vain jalkapalloon. Saisi treenata aamuisin, levätä ja tehdä toisen harjoitteen, Hämeenlinnasta lähtöisin oleva Kosola kertaa. Hän käy päivätöissä Vallilassa HJK:n liikunnallisessa iltapäiväkerhossa.

– Ammattilaiskentille ei vielä ole kiirettä, ensimmäistä kauttaan HJK:ssa pelaava Karjalainen toteaa. Hän on muuttanut Bolt Areenan läheisyyteen Nummelasta. Viimeinen lukiovuosi on vielä taitettava Mäkelänrinteen urheilulukiossa.

Viimeisin naisten MM-turnaus Ranskassa 2019 toi naisjalkapalloilua hienosti urheilukartalle. Hyvät pelit keräsivät katsomot täyteen. Monet eurooppalaiset ”logoseurat” ovat panostaneet naisjalkapalloon, ja sen suosio onkin kasvanut merkittävästi viime vuosina.

HJK sai nimekkään paluumuuttajan joukkueeseensa, kun Helmarien luottohyökkääjä Linda Sällström palasi maailmalta Helsinkiin runkosarjan lopulla. Kokemuksen tuoman lisäarvon lisäksi hurja maalintekijä osaa myös opastaa tulevan sukupolven kansainvälisiä pelaajia.

– On ollut kiintoisaa ja avartavaa, kun hän on kertonut ja valottanut pelaamista ulkomailla, Karjalainen sanoo.