Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mätkyjä ja kiinteistöveroja rästissä yli 150 miljoonalla eurolla – korko alkaa juosta heti

Verohallinnon mukaan suomalaisilla on maksamatta 60 miljoonan euron edestä kesän ja alkusyksyn aikana erääntynyttä kiinteistöveroa. Jäännösveroja eli mätkyjä on maksamatta vielä enemmän, 90 miljoonaa euroa.

Kiinteistöveroa on maksamatta 360 000 henkilöllä, jäännösveroja 180 000 henkilöllä. Osalla verot ovat maksamatta kokonaan, osa taas on maksanut kiinteistö- tai jäännösverosta ensimmäisen erän.

– Ihmiset maksavat kiinteistöveron harmillisen usein vasta eräpäivän jälkeen. Tämä voi johtua siitä, että maksupäivät ehtivät unohtua, koska päätös kiinteistöverosta tulee useita kuukausia ennen ensimmäistä eräpäivää, sanoo tiedotteessa ylitarkastaja Juha Villman Verohallinnosta.

Verohallinnon laskut voi myös tilata e-laskuina verkkopankkiin. Tuolloin maksupäivät eivät pääse unohtumaan.

Villman neuvoo tarkistamaan verojen ajantasaiset maksutiedot OmaVerosta. Alkuperäisessä laskussa ei ole viivästyskorkoa, joka täytyy maksaa, jos veroa ei ole maksettu ajoissa.

Viivästyskorko on seitsemän prosenttia. Se alkaa kertyä heti eräpäivää seuraavasta päivästä.

Päätös kiinteistöverosta tulee useita kuukausia ennen ensimmäistä eräpäivää.

Verohallinto ei automaattisesti käytä veronpalautuksia kiinteistöveron maksamiseen.

– Kiinteistövero pitää maksaa pois OmaVerosta löytyvillä maksutiedoilla, vaikka loppuvuodesta olisi tiedossa veronpalautusta. Jos taas henkilöllä on verorästejä pidemmältä ajalta, ne toki pidätetään palautuksista, Villman sanoo.

Henkilöasiakkaiden verotus valmistuu nyt kolmatta vuotta joustavasti. Eri henkilöillä se valmistuu eri aikaan. Tämän vuoksi kiinteistöveron, veronpalautusten ja jäännösverojen määräpäiviä on tänäkin vuonna useita.

Kaikkien henkilöasiakkaiden verotus valmistuu lokakuun loppuun mennessä. Veronpalautusten tai mätkyjen maksupäivä on kahden kuukauden kuluttua verotuksen valmistumisesta. Jos jäännösveroa eli mätkyjä on maksettavana yli 170 euroa, ne maksetaan kahdessa erässä.