Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Koira voi ahdistua kun omistaja palaa lähityöhön – 6 kk vanha jackrusselinterrieri Spike ei juuri ole ollut yksin kotona: "Pelkään, että se stressaa ja tuhoaa huonekaluja"

Koirabuumi: Moni on hankkinut karvaturrin korona-aikana, koska sen hoitoon on ollut aikaa etätöissä. Lähitöiden lisääntyessä huoli lemmikistä voi herätä.

Useat vantaalaiset ovat ottaneet koiran, kun ovat työskennelleet korona-aikana etänä. Nyt moni heistä palaa lähitöihin, kun koronarajoituksia höllennetään.

Miten koira pärjää, kun se joutuu olemaan yksin aiempaa pitempiä aikoja? Tämä voi huolettaa nyt tuoreita koiranomistajia.

Tuotepäällikkönä vakuutusalalla työskentelevä Sanna Ruotsalainen, 43, hankki Spike-nimisen jackrussellinterrierin toukokuussa, koska hänellä oli hyvin aikaa hoitaa sitä etätöissä ollessaan. Lokakuussa hän siirtyy ainakin osin lähitöihin.

Vanhan Koivukylän alueella asuva Ruotsalainen on huolissaan siitä, miten perheen puolivuotias koira reagoi, kun sen pitää päivisin olla yksin kotona aiempaa kauemmin.

Helsinki-Vantaalle tuotiin harvinainen patsas – esikuvana toimi tv:stä tuttu Dani-koira

Kesän aikana Spike on ollut korkeintaan vain joitakin tunteja yksin, kun talon väki – äiti, isä ja tytär – on ollut poissa kotoa.

– Spike ei ole purkanut yksinoloahdistustaan, vaan on lähinnä odottanut oven takana. Pelkään, että jatkossa se tuhoaa huonekaluja ja stressaa yksinolon takia, Ruotsalainen sanoo.

Hän toivoo, ettei hänen tarvitse jatkossa olla joka päivä Pasilan pääkonttorilla.

– Toivon hybridimallia. Ennen koronaa voin tehdä kaksi päivää viikosta etänä.

Vaikka Ruotsalainen olisi lähitöissä kello 9–17, Spiken ei tarvitse olla koko päivää yksin, sillä 10-vuotias tytär tulee koulusta kotiin päivällä.

Ruotsalaisen mielestä etätyöskentely on ollut ruusuista aikaa, kun koiran kanssa on voinut viettää aikaa ja mennä lenkille työpäivän aikana. Nyt hänestä tuntuu pahalta, että yhdessäolo vähenee.

– Se on koiraa kohtaan väärin. Spike voi olla ihmeissään. Me olemme kuitenkin sen lauma.

Toisaalta Ruotsalainen myös uskoo, että Spike hyväksyy ennen pitkää uuden tilanteen.

Kennelliiton viestintäpäällikkö Liisa Suoninen kertoo, että yksinolo voi ahdistaa koiraa, jos se ei ole tilanteeseen tottunut.

– Koira voi stressaantua, varsinkin, jos sitä ei ole opetettu olemaan yksin pidemmän aikaa. Se voi pureskella huonekaluja ja tehdä tarpeensa sisälle.

Suoninen sanoo, että koiraa kannattaa opettaa yksinoloon pennusta lähtien, vaikka olisi kotona etätöissä.

–Tärkeintä on opettaa perusasiat, joilla koiran kanssa selviää arjessa niin, että koira tietää, miten toimia eri tilanteissa.

Myös vanha koira voi oppia uusia temppuja, Suoninen huomauttaa.

– Koiraa kannattaa totuttaa yksinoloon pikkuhiljaa niin, että on ensin lyhyempiä aikoja poissa kotoa ja pidentää sitten aikaväliä vähitellen.

Helsinkiin tarvitaan eläinten hyvinvointiohjelma, vaatii kansanedustaja Mai Kivelä, joka ei halua tappaa edes rottia – "Ajattelen, että kaikilla eläimillä on itseisarvo"

Jos omistajasta tuntuu, ettei hän löydä keinoja koiransa kouluttamiseen, hän voi turvautua ammattilaiskouluttajan apuun.

Suonisen mukaan ei ole rotuja, jotka sopeutuvat yksinoloon muita paremmin.

– Jokainen koira on yksilö ja laumaeläin. Koiran tilannetta voi helpottaa, jos sillä on koirakaveri, jonka kanssa se viihtyy. Uuden koiran hankinta ei kuitenkaan aina ole toimiva ratkaisu koiran yksinolon ongelmiin.

Ruotsalaiset ovat pohtineet toisen hauvan hankintaa.

– Koirakuume on herännyt uudestaan. Kultainennoutaja olisi kiltti ja lempeä kaveri Spikelle.

Ruotsalainen on saanut vinkkejä, joilla Spiken mahdollista yksinoloahdistusta voi helpottaa.

– Radion voi jättää päälle. Vaatteita voi laittaa sille koppaan, koska se voi hajun perusteella arvioida, kauanko omistaja on ollut poissa. Tämä tuo sille turvallisuudentunnetta.

Koirapuistojen öinen meteli kuumentaa tunteita ja ongelma kärjistyi tänä kesänä – "Poliisi ei voi sakottaa siitä, että koirat haukkuvat"

Koda, 2, treenaa rally-tokoa ja agilityä jopa 10 tuntia viikossa –  eläinfysioterapia on osa monen urheilukoiran hyvinvointia: "Isoja jumeja ei ole vielä tullut"

Pienikokoiset koirat ovat aggressiivisempia kuin isot – murinan, näykkimisen ja puremisen taustalla on usein pelkoa, kertoo tuore tutkimus

Valtaosa koiranpentujen lääkärikäynneistä johtuu sairauksista: "Usein taustalla omistajan kokemattomuus"