Ei vieläkään parannusta: Huono-osaisuus periytyy yhä vahvasti – Vähän koulutettujen lapsilla suuri riski päätyä työttömyyskortistoon

Kuvituskuva. Arkisto/Luumu Jokelainen

Sirpa Repo

Suomessa nuori, joilla kumpikaan vanhemmista ei ole korkeasti koulutettu, päätyy edelleen keskimääräistä harvemmin lukioon. Hän jää keskimääräistä useammin myös vaille toisen asteen tutkintoa. Tämä puolestaan vaikeuttaa hänen asemaansa työmarkkinoilla eli heikentää hänen mahdollisuuksiaan työllistyä.

Tulokset käyvät ilmi Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön (OECD) raportista Education at a Glancen.

Sen mukaan viime vuonna toisen asteen tutkintoa vailla olevien nuorten aikuisten työttömyysaste oli OECD-maissa noin kaksinkertainen verrattuna korkea-asteen suorittaneisiin.

Raportin mukaan vanhempien sosioekonominen asema vaikuttaa Suomessa oppimistuloksiin enemmän kuin sukupuoli.

Suomessa alemman sosioekonomisen taustan oppilaat siirtyvät yläkoulusta todennäköisemmin ammatilliseen koulutukseen kuin lukioon. Ammatillisen koulutuksen valinneista oppilaista 59 prosentilla kumpikaan vanhemmista ei ollut suorittanut korkea-asteen tutkintoa, lukion valinneilla osuus oli 27 prosenttia.

Lähes kaikissa muissakin maissa, joista tietoa on saatavilla, perusasteen tai enintään toisen asteen koulutuksen saaneiden vanhempien jälkeläiset ovat selvästi yliedustettuina ammatillisessa koulutuksessa.

Suomi ei monissa muissakaan kohdin poikkea muista OECD-maista. Pojat hakeutuvat vähemmän korkea-asteen opintoihin ja suorittavat tyttöjä harvemmin korkea-asteen tutkintoja. Miehet osallistuvat myös naisia vähemmän aikuiskoulutukseen.

Siitä huolimatta naiset työllistyvät ja ansaitsevat edelleen miehiä heikommin. Palkkaeron suuruus vaihtelee koulutustason mukaan.

Suomessa ero on suurin korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden kohdalla. Korkeasti koulutettu suomalaisnainen ansaitsee keskimäärin 77 prosenttia samantasoisen koulutuksen suorittaneen miehen tulotasosta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut