Kuilu korkeakoulutettujen osuudessa Helsingin eri alueilla ei ole pienentynyt – vaurailla pientaloalueilla koulutetuimmat asukkaat

Erot väestön korkeakoulutuksen asteessa eivät juuri ole kaventuneet Helsingin eri asuinalueilla, mikä tarkoittaa, että väestö keskittyy tietyille alueille entistä voimakkaammin. Kuvassa Kontulaa. Jari Pietiläinen
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Helsingin työikäinen väestö on Suomen ja Euroopankin mittakaavassa korkeasti koulutettua. Etenkin nuoret helsinkiläisnaiset ovat muuta väestöä koulutetumpia. Tiedot selviävät kaupunginkanslian uudesta julkaisusta Väestön koulutusrakenne Helsingissä vuonna 2019.

Vaikka helsinkiläiset ovat korkeammin koulutettuja kuin suomalaiset keskimäärin, Helsingissä asuu myös muuta Suomea enemmän vailla perusasteen jälkeistä koulutusta olevia.

Etenkin korkeakoulutettu väestö Helsingissä keskittyy vahvasti alueellisesti. Korkeimmin koulutetuimpien väestön alueita olivat Kuusisaari, Vattuniemi, Paloheinä, Viikinranta ja Tammisalo. Matalimmaksi korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden osuus jäi Jakomäessä, Kontulassa, Kallahdessa, Vesalassa ja Kivikossa.

Matalasti kouluttautuneet sijoittuvat tietyille alueille riippumatta siitä, tarkastellaanko koko väestöä vai vain kotimaankielisiä asukkaita. Vaikka erot alueiden välillä perusasteen jälkeisen tutkinnon suorittamisessa ovat 2010-luvulla kaventuneet, ei alueiden välinen kuilu korkeakoulutettujen osuudessa ole viime vuosina pienentynyt.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut