Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Jatka tämän käyttöä tai osta aito lippu jos on varaa” – HSL-lippuhuijauksella yllättävä tausta: ”Tarjoavat tiedon itse”

HSL:n kausilippua kopioiva feikkilippusovellus, joka on noussut erityisesti nuorten suosioon, saa tietonsa täysin laillisesta lähteestä. Asiaa taustoittaa Helsingin Uutisille nimettömänä pysyttelevä joukkoliikenteen- ja tietotekniikan harrastaja ja alan opiskelija.

– HSL itse mahdollistaa tämän sovelluksen toiminnan, koska sovellus lukee HSL:n avointa dataa ja päivittää sieltä vaihtuvan lipun värikoodin, mies selvittää HU:lle.

Matkalippujen vaihtuva värikoodi on näin väärennöksessäkin aina oikea.

Lue myös: Näin nuorten käyttämä huijaussovellus matkii HSL:n lippua – ”Se on aina poliisiasia”

Avoin data ja avoimet rajapinnat ovat olleet jo vuosia jatkunut trendi. Avoimella datalla tarkoitetaan julkishallinnon, organisaatioiden tai yritysten tuottamaa tai niille kertynyttä julkista tietoa, joka on avattu vapaasti ja maksutta kaikkien hyödynnettäväksi. Avointa dataa tarjoaa paitsi HSL, myös esimerkiksi Helsingin kaupunki ja monet muut toimijat.

Helsingin Uutiset ei julkaise feikkisovelluksen nimeä, mutta vieraili sen verkko-osoitteessa tarkastelemassa väärennöksen toimintaa.

– HSL aikoo asentaa QR-koodi-skannauslaitteita kaikkiin busseihin, jolloin (väärennetyn lippusovelluksen nimi) ei enää toimisi. Siihen on onneksi vielä aikaa, kerrotaan sivustolla.

– Anyway, jatka tämän (--) käyttöä niin kauan kuin se vielä toimii, tai osta aito lippu, jos on varaa, sivustolla jatketaan.

HU kertoi aiemmassa jutussaan, että busseihin tulee puhelimesta lipun lukevat lukijat arviolta ensi kesänä. Tällä hetkellä busseissa mobiililipulla matkustaminen perustuu siihen, että lippua näytetään puhelimesta kuljettajalle.

HSL:stä myönnettiin aiemmin, että bussikuskin on mahdoton erottaa oikeannäköistä väärennettyä lippua aidosta ( katso kuva lipusta täältä).

Helsingin Uutisiin yhteyttä ottanut mies toteaa näkemyksenään, että bussinkuljettajilla on väärennösten suhteen varsin hankala asema. Työnantaja bussiyhtiö sekä HSL luonnollisesti toivovat kuskien havaitsevan ja puuttuvan väärennöksiin, toisaalta taas liikennöintiaikataulut ovat tiukkoja. Yksittäisen matkustajan lippua ei ole aikaa jäädä tarkastelemaan. Nuorisoporukat saattavat olla myös aggressiivisia.

– Lisäksi kun kaikkia huumeidenkäyttäjiä tuolla liikkuu, niin bussinkuljettajalle saattaa olla jopa vaarallista ryhtyä kyseenalaistamaan kenenkään lippua, alaa hyvin tunteva mies sanoo.