”Jatka tämän käyttöä tai osta aito lippu jos on varaa” – HSL-lippuhuijauksella yllättävä tausta: ”Tarjoavat tiedon itse”

Etenkin nuoriso on liikkunut pk-seudun busseissa huijaussovelluksella. Sen käyttö muuttuu mahdottomaksi, kun lippujen lukijat uusitaan. Kuvituskuva. ESM Arkisto
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

HSL:n kausilippua kopioiva feikkilippusovellus, joka on noussut erityisesti nuorten suosioon, saa tietonsa täysin laillisesta lähteestä. Asiaa taustoittaa Helsingin Uutisille nimettömänä pysyttelevä joukkoliikenteen- ja tietotekniikan harrastaja ja alan opiskelija.

– HSL itse mahdollistaa tämän sovelluksen toiminnan, koska sovellus lukee HSL:n avointa dataa ja päivittää sieltä vaihtuvan lipun värikoodin, mies selvittää HU:lle.

Matkalippujen vaihtuva värikoodi on näin väärennöksessäkin aina oikea.

Lue myös: Näin nuorten käyttämä huijaussovellus matkii HSL:n lippua – ”Se on aina poliisiasia”

Avoin data ja avoimet rajapinnat ovat olleet jo vuosia jatkunut trendi. Avoimella datalla tarkoitetaan julkishallinnon, organisaatioiden tai yritysten tuottamaa tai niille kertynyttä julkista tietoa, joka on avattu vapaasti ja maksutta kaikkien hyödynnettäväksi. Avointa dataa tarjoaa paitsi HSL, myös esimerkiksi Helsingin kaupunki ja monet muut toimijat.

Laskeeko HKL:n iso mullistus lippujen hintoja? – HSL nostaa historiasta kaksi päivänselvää esimerkkiä

Helsingin Uutiset ei julkaise feikkisovelluksen nimeä, mutta vieraili sen verkko-osoitteessa tarkastelemassa väärennöksen toimintaa.

– HSL aikoo asentaa QR-koodi-skannauslaitteita kaikkiin busseihin, jolloin (väärennetyn lippusovelluksen nimi) ei enää toimisi. Siihen on onneksi vielä aikaa, kerrotaan sivustolla.

– Anyway, jatka tämän (--) käyttöä niin kauan kuin se vielä toimii, tai osta aito lippu, jos on varaa, sivustolla jatketaan.

HU kertoi aiemmassa jutussaan, että busseihin tulee puhelimesta lipun lukevat lukijat arviolta ensi kesänä. Tällä hetkellä busseissa mobiililipulla matkustaminen perustuu siihen, että lippua näytetään puhelimesta kuljettajalle.

HSL:stä myönnettiin aiemmin, että bussikuskin on mahdoton erottaa oikeannäköistä väärennettyä lippua aidosta ( katso kuva lipusta täältä).

Helsingin Uutisiin yhteyttä ottanut mies toteaa näkemyksenään, että bussinkuljettajilla on väärennösten suhteen varsin hankala asema. Työnantaja bussiyhtiö sekä HSL luonnollisesti toivovat kuskien havaitsevan ja puuttuvan väärennöksiin, toisaalta taas liikennöintiaikataulut ovat tiukkoja. Yksittäisen matkustajan lippua ei ole aikaa jäädä tarkastelemaan. Nuorisoporukat saattavat olla myös aggressiivisia.

– Lisäksi kun kaikkia huumeidenkäyttäjiä tuolla liikkuu, niin bussinkuljettajalle saattaa olla jopa vaarallista ryhtyä kyseenalaistamaan kenenkään lippua, alaa hyvin tunteva mies sanoo.

Uudet haitaribussit kääntävät jo päitä Helsingissä– kuljettajaa jännittää, miten 18 metrinen bussi pärjää keskustassa: "Kadut ovat niin kapeita"

Joukkoliikenne

Kova kasvu väärennetyissä lipuissa

Matkalipuntarkastajille ilmi tulleet lippuväärennökset joukkoliikenteessä ovat kolminkertaistuneet tänä vuonna verrattuna viime vuoteen. Niitä on tullut vastaan kymmenittäin.

Varsinkaan nuoret eivät aina tule ajatelleeksi, että väärennetyllä lipulla matkustaminen on rikos ja täyttää petoksen tunnusmerkit.

– Nuorelle saattaa tulla täytenä yllätyksenä niin syyllistyminen rikokseen kuin myös matkanteon katkeaminen poliisin kutsumiseen paikalle, HSL:n palveluesimies Kaisa Maijala kertoi aiemmin Helsingin Uutisille.

Vaikeutuiko matkantekosi metrolakon aikana? Saatat saada hyvitystä HSL:tä

Helsingissä aloittaa elokuussa kolme uutta runkolinjaa – useita bussilinjoja lakkautetaan

Matkojen hinnoittelu saattaa taas muuttua, HSL:n vyöhykemalli ollut voimassa 2 vuotta – "Vaihtoehtona on myös, että B-vyöhyke sulautuisi yhteen C:n kanssa"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut