Uusi ravintolakäytävä ammottaa tyhjyyttään Helsingin paraatipaikalla – mainostelineet tukkivat sisäänkäynnin: "Ainoa tapa kertoa, mitä täällä on"

Tarja Rantama 75 oli järkyttynyt, kun tutun kirjakaupan tilalle oli avattu ravintoloita. Pääovien edessä olevat mainostelineet ovat herättäneet paljon kritiikkiä. Annika Pitkänen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

– Täällähän on pelkkiä ravintoloita ja kahvittelijoita! Olen pettynyt ja järkyttynyt, parahtaa uusitulla Kaivopihalla tiistaina käynyt Tarja Rantama, 75.

Rantama oli tullut etsimään tuttua Suomalaista kirjakauppa, jota ei enää ole.

– Tarvitsen perinteisen aakkostetun osoitekirjan. Sellaista ei näytä löytyvän enää mistään. Olen käynyt Tokmannilla ja Prismassa. Kokeilen seuraavaksi Akateemista kirjakauppaa, Herttoniemenrannassa asuva Rantama sanoo.

Suomalaista kirjakauppaa ei enää ole, koska Vanhan ylioppilastalon alla olevat tilat kokivat täydellisen uudistuksen. Viime vuoden joulukuussa tilalle puolenkymmentä uutta ravintolaa ja pari muuta liikettä.

Keskustassa töissä käyvä porvoolainen Anni Reipsar-Westerholm ei ole pitänyt Kaivopihan laajennusta erityisen houkuttelevana.

– Olen käynyt siellä vain kerran, luontaistuotekauppa Ruohonjuuressa, hän sanoo.

Täällähän on pelkkiä ravintoloita.

Kaivopihan käytävällä ei tarvitse kävellä tungoksessa. Annika Pitkänen

Viime tiistaina Kaivopihan uudella käytävällä oli puolenpäivän aikaan hyvin hiljaista, vaikka esimerkiksi viereisellä Citykäytävällä riitti vilinää.

Onko tässä Suomen kallein hampurilainen? – yli puoli vuotta kiinni ollut burger-ravintola aukeaa Triplassa

Lounasseuraa odottanut Niina Satomäki, 47, katseli Kaivopihan käytävällä katutaidenäyttelyä.

– Tämä on siisti paikka. Taide sopii tänne, Satomäki kehuu.

Satomäki oli matkalla malesialaiseen Street Canteen -ravintolaan. Se oli tiistaina Kaivopihan uusista ravintoloista ehdottomasti suosituin. Osa ravintoloista ja kahviloista oli samaan aikaan tyhjinä tai niissä oli vain yksi asiakas.

– Valitsin Street Canteenin lounaspaikaksi, koska tarjolla on tulista mee udang -katkarapukeittoa. Olen opiskellut Malesiassa ja tämän ravintolan ruoka on hyvin autenttista. Olen käynyt täällä aiemminkin.

Street Canteenin vieressä on käytävän ainoa vaatekauppa, merinovillasta tehtyihin t-paitoihin erikoistunut Formal Friday. Se ei tosin ollut alkuviikosta auki.

Fat Lizardin ravintolapäällikkö Yiu Lam sanoo, että pizzat ja hampurilaiset ovat asiakkaiden suosiossa. Arkipäivät ovat olleet hiljaisia. Annika Pitkänen

Kaivopihan suurimpiin uusiin ravintoloihin kuuluvat Fat Lizard ja syyskuussa Vanhan kellarin tiloihin auennut Helsinger.

– Moni yllättyy tästä ravintolasta, vaikka olemme olleet auki melkein vuoden, sanoo Fat Lizardin ravintolapäällikkö Yiu Lam

– Pikkuhiljaa ihmisiä alkaa tulla enemmän. Arkisin on vielä aika hiljaista. Perjantaisin on vilkkaampaa jo lounaalla, kun työkaverit kokoontuvat yhteen ja nauttivat ruokaa sekä juomaa.

Lam sanoo, että Fat Lizardin suosituimpia annoksia ovat hapantaikinapizzat ja suurikokoiset hampurilaiset. Oluthanoja on noin 20.

Vaikka Helsinger on profiloitunut liike-elämän kohtaamispaikaksi, ovat ravintolan ovet auki kaikille asiakkaille. Ravintolan omistavan Kanrestan toimitusjohtaja Maria Koivula sanoo, etteivät ohikulkijat kuitenkaan välttämättä huomaa Kaivopihan uusia yrityksiä.

Monen muun tapaan hän kritisoi pääoven edessä olevia mainostelineitä, jotka pahimmillaan estävät sisäänpääsyn Kaivopihalle.

– Ne ovat oven edessä levottomasti. Toistaiseksi standit ovat kuitenkin ainoa tapa kertoa, mitä täällä sisällä on. Odotan, että niiden tilalle tulee esimerkiksi luvatut videoscreenit, ja sisäänkäynnin ilmettä parannetaan.

Pääoven edessä olevat mainostelineet on koettu esteeksi. Annika Pitkänen

Kaivopihan omistava Ylva on lisännyt näkyvyyttä esimerkiksi punaisilla matoilla ja valokylteillä.

–  On mahdollista, että Museovirasto ei hyväksy suuria diginäyttöjä julkisivuun ainakaan Aleksanterinkadun puolella. Vielä emme pysty lupaamaan, että tällaisia screenejä tulee, vaikka pitäisimme niitä hyvänä vaihtoehtona, sanoo Ylvan viestintä- ja markkinointipäällikkö Sanna Puutonen.

Helsingistä hävisi nopeasti useita harvinaisia ravintoloita – tilalle suomalaisten rakastamia ruokia

Puutonen myöntää, että Kaivopihan tunnetuuden kanssa on vielä paljon tekemistä.

–  Kaivopihan käytävä oli pitkään remontissa, minkä aikana suuri osa ihmisistä oppi käyttämään muita läpikulkuja Rautatieasemalta Stockmannille. Avasimme uuden liiketilan keskellä koronapandemiaa. Kuluttajat ja toimistotyöläiset ovat nyt vasta palaamassa keskustaan, eivätkä ole yksinkertaisesti vielä löytäneet Kaivopihan uusiin tiloihin.

Koko Kaivopihan alueella toimii yli 30 liikettä, kuten Clas Ohlson, Unicafe, Zetor ja Kaivopihan suutari.

Helsingin ydinkeskustaan 6 uutta ravintolaa – nämä liikkeet aukeavat Kaivopihalle tiistaina

Onko tässä Helsingin halvin pizza? – 3,99 euron "Americana" löi ällikällä

Legendaarisen Wanhan kellarin paikalle aukeaa uusi ravintola – "Tila on räjäytetty kokonaan"

Burger Kingin tilalle avattiin hulppea afganistanilainen ravintola – yrittäjä kertoo saaneensa paljon tukea suomalaisilta: "Pidämme hymyn naamalla, vaikka se ei ole helppoa"

Nämä 3 ravintolaa rankattiin Jätkäsaaren parhaiksi – yrittäjä pelkää ongelmia: "Valtaosalle menestyminen on mahdotonta"

Teemu Aura löysi Helsingistä paikan, jossa ravintolat ovat harvassa –  Mat Distrikt yhdistää kahden huippusuositun ravintolan parhaat puolet: "Tästä tuli erityisen hyvä tunne"

Päätoimittaja Kannala: "Keskustaan pitää päästä jatkossakin sujuvasti kaikilla kulkumuodoilla"

"Helsingin keskustan tyhjeneminen sinetöi päätöksen" – viiniguru avasi ravintolan arvohuvilaan

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut