Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myllypuroon valmistui harvinaiset kuntoportaat, eikä vastaavia ole tulossa muualle Helsinkiin – "Todella hyvä idea"

Kuntoportaat: Alakivenpuistoon valmistui peräti kahdet portaat.

Myllypuron entisellä jätemäellä otettiin syyskuussa käyttöön ainakin Helsingissä harvinaiset portaat.

Alakivenpuiston kuntoportaat ovat käytännössä tuplaportaat eli kulkevat mäen molemmin. Portaat ovat Helsingin ainoat, eikä vastaavanlaisia ole edes tulossa.

– Vastaavia kohteita, joissa huipulle nousee kahdet eri portaat eri suunnista, ei ole muita. Sellaisia kohteita on, missä porras koostuu kahdesta jaksosta, kun risteävän polun tai tasaisemman maastonkohdan vuoksi portaat tulevat kaksiosaisiksi, toteaa projektinjohtaja Jere Saarikko Helsingin kaupungilta.

Sellaiset ovat myös Myllypuron portaat. Sen lisäksi porrasrivejä on kaksi: toisia voi nousta ylös ja toisia laskeutua alas.

Portaita on yhteensä 386. Mäen toisella puolella on 160 ja toisella 226 porrasta. Nousua on 20 ja 26,5 metriä.

Kivikosta Myllypuroon polkenut Rauno Pitkänen on tullut portaisiin kolmatta kertaa ja pitää niitä erinomaisina sekä harvinaisina.

– Tulin tänne kauppareissulla. Todella hyvä idea. Hienoa, että ne menevät mäen yli.

Alueella vuodesta 1987 asunut Pitkänen sanoo tulevansa portaisiin varmastikin myös talvella, kun valot asennetaan kaiteisiin.

Mies kertoo aiemmin käyneensä Herttoniemen kuntoportaissa, mutta koki ne liian jyrkiksi ja kapeiksi. Samaa sanoo Myllypuron portaisiin tullut puoliso Marja Tikka.  

– Askelvälikään ei ollut Herttoniemessä hyvä. Täällä se on parempi.

Myllypuron portaiden juurella koiransa kanssa kävellyt mies huikkaa ohimennen Pitkäselle, että Herttoniemen portaat on uusittu.

– Jaa jaa, hyvä tietää. Täytyy käydä testaamassa, Pitkänen vastaa.

Herttoniemen kuntoportaat uusittiin kesällä. Uudet portaat ovat vanhoja loivemmat ja niiden askelväli on pidempi. Vanhoja portaita kutsuttiin jyrkkyydestään johtuen yleisesti "Herttoniemen kidutusportaiksi".

Myllypuron jätemäen portaita ehdittiin odotella pitkään. Alkujaan tarkoitus oli tehdä mäkeen erilaisia valaistuja levähdyspaikkoja.

Myllypuron koulun vieressä sijaitsevat portaat saavat kiitosta myös Jorma Hakuliselta.

– Näissä menikin useita vuosia, kunnes ne saatiin toteutettua. Kun aikoinaan muutimme tänne, tämä ei ollut kovin arvostettua aluetta. Nyt asuntojen hinnat ovat nousseet.

Syiksi alueen arvostuksen ja hintojen nousulle Hakulinen arvelee alueen yleisen kohentamisen, lisärakentamisen ja uudet koulut, kuten Metropolian.

Helsinkiin on viime vuosina tullut useita uusia kuntoportaita. Ensi vuonna vuorossa ovat Alppikylänhuipun uudet portaat. Tämän jälkeen portaat rakennetaan Vaskipellonpuistoon Suutarilaan, Ilomäenpuistoon Laajasaloon sekä Majavatien päähän Herttoniemeen.