Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valoisaa, selkeää ja kiiltävää – Funkkis sopi hyvin ravintolamiljööseen

Helsinki on yksi hienoimpia funkisravintoloiden ja -kahviloiden kotikaupunkeja, vaikka moni on hävinnytkin. Jäljellä on esimerkiksi Palace, Lehtovaara ja Ekbergin kahvila.

Palacen suunnittelivat Viljo Revell ja Keijo Petäjä vuonna 1952, Lehtovaara valmistui talvisodan aikana ja Ekbergin kahvila avattiin Bulevardilla 1932, joskin sitä on moneen otteeseen uudistettu.

Funkistyyli levisi nopeasti ravintoloihin ja kahviloihin muun muassa siksi, että hygieeniset sileäksi maalatut seinät ja kevyet putkikalusteet todettiin käyttökelpoisiksi, joskin myös suoralinjaisia tummiksi petsattuja kalusteita käytettiin.

Oppaamme, arkkitehtuurin historian emeritaprofessori Aino Niskanen on tehnyt teoksen ”Osuusliike rakentaa: ajankuvia arkkitehtuurista”. Harmikseen hän toteaa, että esimerkiksi Vaakunan Loistossa on enää vain viitteitä pehmentyneestä funkkiksesta. Monilla ravintoloilla on ollut myös kohtalona muuttua muuksi.

– Kohtuullisen hyvin säilyneitä ravintoloita ovat olleet Kuusitien ”Risu-Hokki” (nykyinen Meiccu) ja Kruununhaan Kolme Kruunua sekä tietysti Savoy, jonka taannoiseen peruskorjaukseen Museovirasto on osallistunut.

Savoyn suunnittelivat Aino ja Alvar Aalto 1937. Peruskorjaus valmistui 2020.

Yksi hyvin säilynyt tiloiltaan on Niskasen mukaan Runar Finnilän suunnittelema HSS Paviljong. Liuskasaaren ravintolan pyöreästä salista siintävät merelliset maisemat aivan ainutlaatuisella tavalla.

Niskasen mukaan puhdas funkis toteutui ravintoloissa harvoin, koska usein pyrittiin ”koristeellisempaan” ja ”pehmeämpään” ilmaisuun.

Revellin, Heimo Riihimäen ja Niilo Kokon Lasipalatsissa hän viihtyy. Siinä on paljon tyylille ominaista, kuten pitkä suorakaidemainen rakenne, suuri tila ja ikkunat. Pääsalin tuolit ovat nyt raskaammat – ja käyttäjälle mukavammat – kuin alkuperäiset. Aulasta ja kahvilasta löytyy funkkikselle ominaisia putkikalusteita.

Pakko kysyä, mikä tällaisessa tunnelmassa on se jokin, joka jaksaa miellyttää meitä sukupolvesta toiseen?

– Valo. Me pidämme valosta.

– Tilojen läpinäkyvyys. Rajoittaviin seiniin puhkaistaan aukkoja. Ovet ovat läpi lasia. Lasitiilet.

– Teräs ja kiilto. Maalatut pinnat on käsitelty kiiltäviksi.

– Kalusteiltaan ja ilmavuudeltaan on alkuperäisasunsa yksi parhaiten säilyttäneitä Eduskuntatalon kahvila.

– Malmin lentoaseman sisätilat ovat näyttäviä, mutta ravintolan sisustusta on muutettu. Bensowin talon A-aula ja porras ovat komeita, mutta alkuperäisestä Lyhty-kahvilasta ja ravintolasta ei ole mitään jäljellä.

Bensowin talo on toki ulkoa alkuperäistä funkista, kuten Mannerheimintien ”Rokkimäkkäri” ja Sturenkadun Naughty BRGR, entinen Koneen ja Volvo Auton liiketalo.

– Siinä missä eurooppalaisissa kaupungeissa sitkeä perinteikkyys säilyttää pubeja ja myymälöitä ennallaan ovat Helsingin vastaavat tilat jatkuvassa myllerryksessä.

– Patina pelottaa suomalaisia, Niskanen kirjoitti pari vuosikymmentä sitten, mutta arveli, että monia komea tila odottaa vielä tulevaisuuttaan.

Yksi sellainen on Martta Martikaisen Kaartin pataljoonan kortteli vuodelta 1935, jonka ruokala on taas ravintolakäytössä.

Lue myös:

Joko testasit? Nämä uudet ravintolat aukesivat Helsinkiin –  yksi trendi selvässä nosteessa

Helsingin vanhin kreikkalainen ravintola pitää pintansa – yrittäjältä yllättävä paljastus tomaatin ja kurkun käytöstä

Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen

Kamsarr Mbaye perusti Helsinkiin senegalilaisen ravintolan – "Suomi on täynnä mahdollisuuksia niille, jotka haluavat yrittää"

Legendaarisen Wanhan kellarin paikalle aukeaa uusi ravintola – "Tila on räjäytetty kokonaan"