Yle ja IS: Koronan myymuunnosta löydetty jo Suomestakin – "Leviämispotentiaalia on"

Koronaviruksen tuoreinta nimettyä muunnosta myytä on löytynyt jo Suomestakin, kertovat Yle ja Ilta-Sanomat. Tapauksia on IS:n mukaan löytynyt tähän mennessä kolme.

Myyvarianttia tavattiin ensimmäisenä Kolumbiassa ja sitä on löytynyt jo kymmenistä maista.

– Yksittäisiä tautitapauksia on useissa maissa eli voi olettaa, että leviämispotentiaalia on. Vähintään kohtuullisesti se on levinnyt erityisesti Kolumbiassa ja Ecuadorissa, joissa kolmas- ja viidesosa uusista tartunnoista on myytä, sanoo Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkunen Ilta-Sanomille.

Julkusen mukaan myyvariantin tarttumis- tai leviämisherkkyydestä ei ole vielä täysin tarkkaa tietoa. Hän pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että myy syrjäyttäisi tämänhetkisen valtaviruksen eli deltamuunnoksen.

Maailman terveysjärjestö WHO:n luokituksessa myyvariantti (mu) on tällä hetkellä luokassa "seurattavat" (variants of interest). Kyseessä on luokittelun toiseksi korkein taso. Korkeimmalla tasolla eli huolestuttavien (variants of concern) luokassa ovat alfa-, beta- gamma- ja deltamuunnokset.

Ilkka Julkunen kertoo sekä Ylen että IS:n jutuissa, että myyvariantti ei tuo merkittävää lisäuhkaa verrattuna beta- ja deltamuunnokseen, mutta että se pystyy jonkin verran väistämään rokotteen tuomaa suojaa.

– Tämän hetken rokotteet toimivat kaikkia variantteja, myös myytä vastaan. Kahden annoksen jälkeen suoja on riittävä erityisesti vakavaa infektiota vastaan, Julkunen sanoo IS:lle.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut