Poliisi on määrännyt automaattivalvonnassa havaituista ylinopeuksista liikennevirhemaksuja, joista on tehty oikaisuvaatimuksia, koska ei ole tiedetty taajamamerkkiin liittyvää 50 km/h-nopeusrajoitusta. Tämä lehti kertoi asiasta viime viikolla.
Voisiko taajamerkkiä koskevan ja yleistyneen tietovajeen korjata lisäämällä nopeusrajoituksen näkyville taajamamerkkiin? Liikenneneuvos Kimmo Kiiski liikenne- ja viestintäministeriöstä kertoo, etteivät suomalaiset voi omin päin uudistaa ja muuttaa liikennemerkkejään.
– Liikennemerkit perustuvat pääosin vuoden 1968 liikennemerkkejä ja -opasteita koskevaan (kansainväliseen) yleissopimukseen. Suomi ratifioi sopimuksen vuonna 1986.
– Suomessa sopimus on saatettu voimaan tieliikennelailla.
Taajama-liikennemerkillä on sopimuksen mukaisesti tietty symboliikka ja symboliikkaan ei sopimusmääräyksessä sisälly nopeusrajoitusta osoittavaa merkkiä, Kiiski painottaa.
– Sopimuksen mukaan taajama-liikennemerkin liikennesääntönä voi olla nopeusrajoitus. Tuota nopeusrajoituksen tasoa ei ole määritelty sopimuksessa, mutta se on useimmissa jäsenvaltioissa 50 km/h.
Miksi nopeusrajoituksia ylimalkaan rikotaan?
Kimmo Kiiski
– Taajama-liikennemerkkiinhän sisältyy lukuisia erilaisia liikennesääntöjä. Esimerkiksi järjestyslain soveltaminen on kytketty taajama-liikennemerkkiin Suomessa.
Eikö taajamamerkkiä olisi silti jotenkin mahdollista muuttaa lisäämällä se nopeusrajoitus siihen näkyville?
– Se tarkoittaisi että sopimusta pitäisi muuttaa yksissä tuumin noin 80 jäsenvaltion kesken. Tai sitten Suomen pitäisi erota sopimuksesta. Tällaista ei ole näköpiirissä.
Liikennemerkkien symboliikka ja perusrakenteet uudistuvat pääosin kansainvälisen sopimuksen piirissä ja sopimusmuutosten myötä, Kiiski tarkentaa.
Oletko henkilökohtaisesti sitä mieltä, että taajamamerkille olisi tehtävä jotain?
– Olisin sillä kannalla, että me tienkäyttäjät tunnistamme taajamaliikenne-merkkiin sisältyvän nopeusrajoituksen, kuten tunnistamme liudan muitakin liikennesääntöjä, esimerkiksi pysäköintiin liittyviä.
– Toinen kysymys ehkä on myös se, että miksi nopeusrajoituksia ylimalkaan rikotaan, vaikka nopeusrajoitus olisi osoitettu tiekohtaisella nopeusrajoitus-liikennemerkillä?
– Taajama-liikennemerkki on ollut Suomen liikennelainsäädännössä kymmeniä vuosia.
Suomen lakiin on kirjattu yhteensä noin 350 liikennemerkkiä tai muuta liikenteenohjauslaitetta.
Merkkien symboliikkaa hiottiin kansallisesti, kun uusi tieliikennelaki astui voimaan viime vuonna, Kiiski kertoo.
– Samalla liikennemerkkien käyttämistä tarkennettiin ja täsmennettiin uudella valtioneuvoston asetuksella.
– Lainsäädännöllinen uudistus tarkoitti myös liikenteenohjauksen suunnitteluohjeiden uudistamista esimerkiksi Väylävirastossa.