Kiusaamisvilkku tulee kokeiluun valittuihin kouluihin Helsingissä. Kaupunginhallitus päätti asiasta maanantaina.
Suuri osa kiusaamistilanteista tapahtuu tutkitusti välitunneilla, ja kiusaamisvilkku on yksi käytännön työkalu kiusaamisen torjumiseen ja siitä ilmoittamiseen. Käytännössä kyse on napista, jota kuka tahansa voi painaa havaitessaan kiusaamista tai joutuessaan sen kohteeksi.
Kiusaamista tapahtuu myös esimerkiksi koulumatkoilla, netissä tai luokassa. Kiusaamisvilkun lisäksi onkin tarpeen toteuttaa laajasti Helsingin kiusaamisen vastaisen ohjelman (KVO13) toimenpiteitä, totesi kaupunginhallitus.
Helsingissä on ryhdytty kehittämään myös sähköisiä, laajemmin käytettäviä palautekanavia kiusaamisesta, väkivallasta, häirinnästä tai syrjinnästä ilmoittamiseen. Helsingin Uutiset kertoi Vantaalla käytössä olevasta sovelluksesta hiljattain.
Kiusaamisesta tulee voida ilmoittaa milloin tahansa, kaikkien asianosaisten toimesta ja nimellä tai anonyymisti. Tällä hetkellä vaihtoehto on kaupunginhallituksen lausunnon mukaan Wilmaan luotava kysymyslomake, jonka avulla lapsi, nuori tai hänen huoltajansa voi ilmoittaa kiusaamisesta, syrjinnästä tai häirinnästä. Lomake on ollut aiemmin koekäytössä kahdessa peruskoulussa.
Juttua muokattu kelo 17.01: Päivitetty juttuun opetustoimesta saatu tuore tieto, jonka mukaan Wilma--lomakkeen kokeilu kahdessa helsinkiläiskoulussa on jo päättynyt. Otsikko samalla muutettu vastaamaan uusinta tietoa.
Karu ilmiö korostuu nyt kouluissa – sekä kiusaajat että uhrit yhä useammin huono-osaisista perheistä