Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Lähettää viestejä, joissa kysytään, että haluatko panna?" – Haavoittuvassa asemassa olevat lapset altistuvat muita enemmän ikäville kokemuksille verkossa

Kuuluminen seksuaalivähemmistön ja perheen taloushuolet lisäävät sen todennäköisyyttä, että lapsi kokee muita lapsia enemmän ikäviä tilanteita digitaalisessa ympäristössä.

Nämä tiedot nousivat esille Pelastakaa lapset -kansalaisjärjestön tuoreesta selvityksestä.

Lapsen tausta ja tilanne vaikuttavat siihen, miten haavoittuvassa asemassa hän on digitaalisessa ympäristössä, Pelastakaa lapset tiedottaa.

Kuka haavoittuu verkossa –selvitykseen haastateltiin kahdella kyselytutkimuksella kouluissa ja sosiaalisen median kanavissa yli 2 000 lasta kuluneen vuoden aikana.

– Ikävillä tilanteilla voi olla myös seurauksia. Lapset kertoivat, että tapaukset olivat ahdistaneet ja vaikuttaneet esimerkiksi uneen, kansalaisjärjestön asiantuntija Mirja Hämäläinen kertoo tiedotteessa.

Selvityksen mukaan monia lapsia ahdistaa verkon keskustelukulttuuri, jossa erilaisista vähemmistöistä puhutaan epäkunnioittavaan sävyyn.

Nuorten suosima videopalvelu Tiktok korostui.

Mirja Hämäläinen

Moni lapsi on kohdannut myös vihapuhetta. Lisäksi verkossa on kiusaamista eri muodoissa ja siellä lähetetään ilman suostumusta seksuaalissävytteisiä viestejä.

Lapsia ja nuoria saattavat ahdistaa myös väkivaltaiset sisällöt ja mietityttää omien, yksityisten tietojen ja kuvien leviäminen, Pelastakaa Lapset tiedottaa.

Noin 18 prosenttia lapsista kertoi kokeneensa verkossa jotain ikävää ja seksuaaliseen vähemmistöön kuuluvilla vastaava osuus on 40 prosenttia, selvitysraportissa kerrotaan.

Kiinalaisomisteinen ja erityisesti lasten sekä nuorten suosima Tiktok-sovellus korostui selvityksen vastauksissa, järjestö tiedottaa.

– Erityisesti nuorten suosima videopalvelu Tiktok korostui lasten ja nuorten vastauksissa. Esimerkiksi viime vuoden kohu Tiktokissa kiertäneestä ja niin sanotusta itsemurhavideosta näkyi lasten verkkokyselyn vastauksissa yllättävän paljon.

Pelastakaa lapset nosti tiedotteeseen esiin myös muutaman vastauksen, joka käytiin läpi selvityksessä.

Esimerkiksi eräs lukioikäinen ilmoitti häneen kohdistuvan häirinnän olevan jatkuvaa netissä:

– Snapchatissa kysytään paljastavia kuvia jatkuvasti.

Yhdessä tapauksessa kuudesluokkalainen kertoi ikävistä kokemuksistaan netissä:

– Minut on lisätty ryhmiin, joissa jaetaan epämiellyttäviä viestejä ja kuvia.

Selvitysraportissa kerrotaan eräästä 16-vuotiaasta haastatellusta, joka ihmettelee ikävän kohtelun yleisyyttä.

– Häiritsee, et se on tosi normaalia et pojat voi kommentoida, et panisin ja lähettää viestejä, joissa kysytään, että haluatko panna?