"Terveysasemaverkostoon otetaan todennäköisesti kantaa ensi vuonna" – Vaikka Helsinki saa järjestää sotensa itse, tuo uudistus silti monia muutoksia

Kärkihankkeet: Terveysasemaverkosto syyniin, etälääkäri ja viikossa hoitoon.

Havainnekuva keskustan tulevasta terveys- ja hyvinvointikeskusta. Suuryksiköitä perustetaan liikenteen solmukohtiin. PES-Arkkitehdit Oy
Jukka Hämäläinen

Jukka Hämäläinen

Helsingin tavoitteena sote-uudistuksessa on siirtää sosiaali- ja terveydenhuollon painopistettä peruspalveluihin ja ongelmien ehkäisyyn. Tavoitteena on myös nopeuttaa hoitoon pääsyä.

Kun ongelmia päästään ratkomaan varhain, kalliin erikoissairaanhoidon tarve vähenee ja kustannukset pienenevät.

Kuulostaa pomminvarmalta reseptiltä, vai mitä sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Daniel Sazonov (kok.)?

– Helpommin sanottu kuin tehty, mutta tähän olemme Helsingissä pyrkineet jo vuosia.

Helsinki ei lähde sote-uudistukseen takamatkalta. Sen ei myöskään tarvitse kuluttaa voimia uuden hyvinvointialueen rakentamiseen, sillä kaupunki toimii itsenäisenä sote-järjestäjänä.

Silti Helsingillä on painolastina vanhat ongelmansa: lääkäripulasta aiheutuvat hoitoon pääsyn hankaluudet, hammashoidon jonot ja vieraskielisten muuta maata korkeampi määrä.

Että lääkäriin pääsee ja hammashoidon takaisinsoitto toimii.

Helsinki aikoo tehdä sote-uudistuksen 13 "kehittämisen kärjellä", jotka se on valinnut uudistuksen painopisteiksi. Yksi niistä on terveysasemaverkoston uudistaminen.

Maakuntavero ei vielä näköpiirissä – valtio nappaa Helsingiltä sote-verotulot ja maksaa ne takaisin harkintansa mukaan

Helsinki satsaa tällä hetkellä kolmenlaisiin perusterveydenhoidon yksiköihin: isoihin terveys- ja hyvinvointikeskuksiin, perhekeskuksiin ja seniorikeskuksiin.

– Olemme muodostaneet tietoisesti isompia terveys- ja hyvinvointikeskuksia. Meillä on tietty porukka joka tarvitsee enemmän palveluja, ja siksi on fiksua, ettei heidän tarvitse kiertää eri paikoissa, Sazonov perustelee.

Suuryksiköitä perustetaan joukkoliikenteen solmukohtiin. Isot hyvinvointikeskukset on jo Kalasatamassa ja Vuosaaressa. Perhekeskuksia on Kalliossa, Itäkeskuksessa ja Vuosaaressa, ja uusin avataan Kamppiin lokakuussa.

– Isojen yksiköiden lisäksi tarvitaan edelleen klassisia paikallisia terveysasemia.

Niidenkin osalta lienee tulossa muutoksia, sillä virkamiehet kartoittavat kaupungin tiloja ja pohtivat terveysasemien sijaintia kokonaisuuden kannalta.

– Terveysasemaverkostoon otetaan todennäköisesti kantaa ensi vuonna.

Hakaniementorilla suhtaudutaan toiveikkaasti "sotkuiseen" sote-uudistukseen – "Jos itse saisin päättää, jonot lyhenisivät"

Tulevaisuudessa terveysasioita pitäisi voida hoitaa nykyistä useammin tietotekniikan avulla.

– Työterveyshuollossa etälääkäri on arkipäivää, ja häneen saa yhteyden lähes välittömästi. Etävastaanotot sopivat osaan terveysasioita, ja niissä pitää pystyä ottamaan isoja askeleita lähivuosina, Sazonov linjaa.

Kiireettömään hoitoon pitäisi jatkossa päästä viikossa. Nykyisin tavoitteena on, että kiirettömän hoidon tarpeen arviointiin pääsee kolmessa päivässä.

Kotihoidossakin apulaispormestari uskoo tehoja saatavan digipalveluista.

– Osan luona hoitajan täytyy edelleen käydä usein, mutta joskus asian hoitamiseen voi riittää yhteydenotto etälaitteella. Potilaatkin ovat entistä tottuneempia niihin.

Kaupungin sotea täydennetään entiseen tapaan ostopalveluilla.

– Esimerkiksi yhdistykset ja säätiöt, kuten Ensikoti ja Terhokoti, tekevät arvokasta työtä. Lokakuusta lähtien ostamme Kannelmäen ja Ruoholahden terveysasemien palvelut ulkoa. Odotan mielenkiinnolla tuloksia, millaisiin odotussaikoihin päästään.

Tavoite on, että helsinkiläisille sote-uudistus ei näy takapakkina vaan eteenpäinmenona.

– Että lääkäriin pääsee, hammashoidon takaisinsoitto toimii ja että neuvolassa vastassa on tuttu henkilö, Sazonov konkretisoi.

Fakta

Helsinki päättää itse mutta rahahanaa kääntelee valtio

Sote-palvelut ja pelastustoimen tehtävät järjestetään uuden mallin mukaisesti 1.1.2023 alkaen.

Helsinki vastaa edelleen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä itse, eikä kuulu mihinkään hyvinvointialueeseen.

Helsingissä ei pidetä aluevaaleja, vaan sote-asiat käsittelee kaupunginvaltuusto.

Sote-menot poistuvat Helsingin budjetista, ja tulevaisuudessa niiden rahoitus tulee valtiolta.

Erikoissairaanhoito järjestetään vanhaan tapaan Uudenmaan alueen Husissa. Sairaanhoitopiiri kuitenkin lakkautetaan ja perustetaan Hus-yhtymä.

Sote-uudistus imuroi rahaa Helsingistä ja naapurikaupungeista – "Hallituksen mielestä palvelut järjestetään täällä nyt liian hyvin"

Husin toimitusjohtaja varoittaa sote-uudistuksesta – "Aletaanko potilaille antaa halvempia syöpälääkkeitä?"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut