Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maakuntavero ei vielä näköpiirissä – valtio nappaa Helsingiltä sote-verotulot ja maksaa ne takaisin harkintansa mukaan

Saako Helsingistä puhua hyvinvointialueena? Helsingin asema poikkeaa sote-uudistuksessa muusta maasta niin, että edes laeissa ei puhuta pääkaupungin hyvinvointialueesta vaan Uudenmaan "neljästä hyvinvointialueesta ja Helsingin kaupungista".

– Hyvä kysymys. Mitään ohjetta ei ole. Helsinki ei ole hyvinvointialue, mutta vastuulla on samat tehtävät. Aika näyttää miten Helsingin sote-aluetta kutsutaan, miettii Helsingin kansliapäällikkö Sami Sarvilinna.

Sarvilinna johtaa ohjausryhmää, joka koordinoi uudistuksen aiheuttamia muutoksia kaupungin hallintoon, talouteen, järjestelmiin ja päätöksentekoon.

Suurin muutos on, että valtio leikkaa valtaosan kunnallisveron tuotosta soten rahoitukseen. Helsingin veroprosentista 18 jää jäljelle enää 5,6 prosenttia. Vastineeksi valtio maksaa Helsingin sote-menot.

– Odotuksemme on, että valtion rahoitusta tulee vähemmän kuin sote-paketin yhteydessä leikataan, Sarvilinna sanoo.

Kapeneeko Helsingin sananvalta, kun valtio päättää sote-rahojen käytöstä?

– Vaikea sanoa tarkkaan, mutta uskon että valtion rahoitus ja talousohjaus merkitsevät sitä, että sote-palvelujen järjestäjiä ohjataan napakammin kuin tähän asti. Tätä indikoi myös valtion tahtotila.

– Ja päätösvaltahan kapenee jo rahoituksen väljyyden vähenemisenkin kautta.

Sote-rahoituksen vaihtoehtona on puhuttu uudesta maakuntaverosta. Alkaisivatko helsinkiläisetkin maksaa sitä, jos maakuntavero säädetään?

– Siihen ei pysty vielä ottamaan kantaa, kun ei tiedetä tuleeko maakuntaveroa ylipäätään.

Helsinki säästyy isolta ruljanssilta, joka tapahtuu muualla maassa, kun omaisuutta ja henkilöstöä siirtyy kunnilta hyvinvointialueille.

– Helsingissä ei tarvita omaisuudensiirtoja. Kaupunki omistaa tilat nyt ja jatkossa, Sarvilinna sanoo.

Husissa sen sijaan tapahtuu iso muodollinen muutos, kun nykyinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri joudutaan lakkauttamaan ja perustamaan neljän hyvinvointialueen ja Helsingin omistama Hus-yhtymä.

Helsinkiläisille sote-asiakkaille uudistuksen ei vuodenvaihteessa 2022–2023 pitäisi näkyä millään tavalla – palveluiden pitäisi pysyä ennallaan.

– Toivottavasti mahdollisimman paljon hallinnollisista muutoksista jää käyttäjiltä piiloon.

Ensi vuoden aluevaalejakaan ei Helsingissä tarvitse pitää, sillä kaupunginvaltuusto toimii myös sote-valtuustona.

– Miten sitten sote-asiat kokousteknisesti järjestetään, että onko kahdet asialistat vai päätetäänkö sote- ja muut asiat eri kokouksissa, niin sitä ei vielä tiedetä. Tämä valmistellaan ensi vuoden aikana.