Hakaniemen 450-paikkaisesta parkkiluolasta päätetään lopullisesti tänä vuonna – "Kehitys edellyttää sitä, mutta rakentamispäätöksen tärkein tekijä on hinta"

Rakentaminen: Suunnitelmat ovat loppusuoralla.

Hakaniemen torin alle jo pitkään suunnitteilla olleen 450-paikkaisen parkkiluolan kohtalo ratkeaa vielä tämän vuoden aikana.

Kaupunginhallitus hyväksyi luolan vuokrausperiaatteet viime viikolla.

Kiinteistöyhtiö Antiloopille vuokrataan 17 323 neliön suuruinen alue maanalaisen pysäköintilaitoksen rakentamista varten. Vuokrasopimus tehdään noin 60 vuodeksi.

Hankkeen toteuttamiseksi tarvittavaa lopullista investointipäätöstä laaditaan parhaillaan.

– Se on tarkoitus tehdä tämän vuoden aikana. Lopullisen päätöksen tärkein tekijä on hinta. Siihen vaikuttaa vielä rakentamiseen liittyvien riskien arviointi ja lopullinen suunnitteluratkaisu. Nyt olemme kuitenkin lähempänä toteutumista kuin koskaan, toteaa Antiloopin toimitusjohtaja Tuomas Sahi.

Hallia on suunniteltu eri toimijoiden toimesta vuosikymmeniä.

Tarve parkkiluolalle ei ole aikaisemmin ollut näin iso.

Luolan louhiminen kallioon tulee Sahin mukaan maksamaan kymmeniä miljoonia euroja. Hankkeesta vastaa Antilooppi. Rakentaminen kestää noin kaksi vuotta.

– Jos päätös rakentamisesta saadaan tehtyä, rakentamaan päästään melko pian, Sahi lupaa.

Syy miksi parkkiluolan rakentaminen on muutenkin ajankohtaisempi kuin koskaan on Sahin mukaan Hakaniemen alueen voimakas kehittäminen.

– Tarve parkkiluolalle ei ole aikaisemmin ollut näin iso. Nyt alueella rakennetaan uutta ja korjataan vanhaa. Tänne tulee lisää asukkaita sekä työpaikkoja. Kehitys edellyttää sitä, Sahi toteaa hankkeesta.

Parkkiluolan sisäänkäynti tulisi olemaan sama ramppi kuin mitä torin alla oleva urheilukeskus käyttää. Alkujaan luolaa suunniteltiin torikannen alle, jolloin sen rakentamisesta olisi koitunut haittaa toritoiminnalle.

– Iso asia on työaikainen haitta eli että parkkipaikat eivät tule torikannen alle, vaan louhittuna peruskallioon. Jos ne tehtäisiin kannen alle, torilla olisi pari vuotta ollut iso kuoppa. Työt tapahtuvat maan alla, Sahi sanoo.

Parkkiluolasta ei ole suunniteltu yhteyksiä suoraan kiinteistöihin, vaan metron lippuhalliin ja torialueelle sekä jalankulkuyhteydet Siltasaarenkadun toisella puolella oleviin rakennuksiin ja mahdollisesti Metallitaloon.

Hankkeen suunnittelussa tulee huomioida kauppahallin peruskorjauksen suunnitelmat. Hallin korjaustyöt valmistuvat ensi syksynä. Hallin alle on tulossa maan alainen huoltopiha.

Maanalainen parkkiluola toisi helpotusta isojen muutosten edessä olevan Hakaniemen parkkiongelmaan. Maanpäällisiä paikkoja tullaan vähentämään entisestään.

– Hakaniemeen on tulossa paljon uutta ja olemassa olevia peruskorjataan. Hakaniemen muuttuminen on syy ja myöskin mahdollistaja, Sahi toteaa luolan rakentamisesta.

Hakaniemessä on suunnitteilla myös iso hotellihanke. Hakaniemenrantaan rakennetaan kahdeksankerroksisen hotellin lisäksi asuinkortteleita, toimitiloja ja julkista rantaa. Rakentaminen alkaa vuonna 2024. Uusia asukkaita Hakaniemenrantaan, Sörnäisten rantatien ja meren väliin mahtuu kaupunkisuunnittelun mukaan noin 3 500.

Hakaniemeen on valmistunut tai lähivuosina valmistumassa runsaasti toimitilaa ja liiketiloja.

Elannon entiseen taloon Siltasaari 10:een on loppuvuodesta valmistumassa toimistoja, kuusi ravintolaa ja S-market. Myös vieressä sijaitseva McDonaldsin talo on peruskorjattu. Rakennuksessa on pääosin toimistoja. Lisäksi Ympyrätalon peruskorjaus on valmistunut. Kiinteistöt omistaa Antilooppi.

Myös liikenneyhteydet alueella muuttuvat, kun pikaratikkayhteys Hakaniemen ohi Kruunusiltoja pitkin Kruunuvuorenrantaan valmistuu vuonna 2026.

Hakaniemen uudistustöihin liittyvät työmaat laajenivat syyskuussa. Työmaat sijoittuvat vanhan Hakaniemensillan ja Näkinsillan alueille sekä Hakaniemensillan molempiin päihin. Alueella tehdään katu- ja kaivuutöitä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut