Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläisen Ollin, 45, poskihampaasta lohkesi puolet, päivystys antoi antibiootit ja särkylääkettä – sitten alkoi odotus: "Käsitin että kyseessä olisi rutiinitoimenpide"

Hammashoito: Kiireellisen ajan saa, kaupunki vakuuttaa. Kiireetöntä joutuu odottamaan.

Kalasatamassa asuva Olli, 45, sai muutama viikko sitten todistaa erikoishammashoidon jonoja Helsingissä.

Mies hakeutui hammassäryn vuoksi eräänä perjantaisena iltana Husin Haartmanin hammaspäivystykseen, jossa todettiin poskihampaan puoliksi lohjenneen.

Päivystyksessä ensihoidoksi annettiin särkylääkettä sekä antibioottikuuri, sillä hammas oli kipeä ja ehtinyt tulehtua. Olli määrättiin viipymättä hakeutumaan kirurgiseen toimenpiteeseen hampaanpoistoon.

Tästä alkoi odotus.

– Husissa päivystys toimii hyvin, mutta pitääkö ihmisen sitten kaupungin puolella kipujensa kanssa jäädä odottamaan? Ymmärsin päivystyksessä, että tämä olisi kiireellinen, mutta varsin rutiiniluonteinen toimenpide.

Husin päivystyksestä Ollia kehotettiin seuraavana arkipäivänä olemaan yhteydessä oman terveysaseman hammashuoltoon. Maanantaina mies soitti Kalasataman terveysasemalle, jossa hänelle kerrottiin, ettei kirurgisia aikoja sille viikolle ole.

Jos palveluseteli ei ole tarkoitettu tällaisiin tapauksiin, niin mihin sitten?

– He antoivat ajan yli viikon päähän, mutta se on vasta uusi tarkastusaika yksityiseltä puolelta. Miksi yksi pätevä Husin hammaslääkäri ei voi antaa päivystyksessä tuomiota ja sitten ilman turhaa vitkuttelua saisi ajan hampaan poistoon?

Olli sanoo jatkuvan säryn haittaavan arkea ja työntekoakin.

– Hoitovelkaa alkaa selvästi koronan vuoksi olla. Onko palveluseteli pelkkä kulissi, mies pohtii.

Kaupungin suun terveydenhuollon lähipalveluiden johtajahammaslääkäri Sebastian Kaste toteaa, että tilanteita katsotaan aina tapauskohtaisesti. Yleispätevää sääntöä ei ole.

– Tässä tapauksessa mahdollisesti kyse ei ole ollut aivan tavanomaisesta poistosta. Tavanomaiset tehdään päivystyksessä. Kyseessä saattaa olla leikkauksellinen hampaanpoisto. Jos hammasta lähdetään poistamaan varomattomasti, saatetaan aiheuttaa hermovaurio.

Kaste jatkaa, että kipua voidaan joissain tapauksissa hoitaa lääkityksellä, kunnes aika kirurgiseen toimenpiteeseen löytyy.

– Perusajatus on, että särky hoidetaan aina pois ensimmäisellä käynnillä. Puuduttamalla tai kipulääkkeellä saadaan lisäaikaa. Sitten katsotaan, miten toimenpide saadaan turvallisesti tehtyä.

Periaate on, että vaativimpia kirurgisia toimenpiteitä ei teetetä palveluseteleillä, vaan ne tehdään itse.

Helsingin kaupungin hammashoitoloissa työskentelee kirurgiaan perehtyneitä hammaslääkäreitä sekä suu- ja hammaskeskuksessa erikoishammaslääkäreitä.

Helsingin hammashoito on tällä hetkellä pahasti ruuhkautunut.

Kiireellisen hoidon osalta tilanne on Kasteen mukaan hyvä, mutta kiireettömän osalta ei.

– Kiireelliseen hoitoon pääsee. Ajan saa samalle päivälle. Olemme lisänneet aikojen määrää, koska kiireellisen hoidon tarve on kevään ja kesän aikana kasvanut.

Yksi syy kiireellisten aikojen kysyntään on, että koronan vuoksi moni siirsi hammashoitoaikojaan. Nyt ongelmat alkavat näkyä. Suun terveydenhuollon asiakkaiden ongelmat eivät parane odottamalla, Kaste muistuttaa.

Arkipäivisin kiireellistä hammashoitoa annetaan suu- ja hammaskeskuksessa Meilahdessa ja Myllypuron terveysasemalla. Yksittäisiä kiireellisiä aikoja on myös hammashoitoloissa.

Iltaisin, viikonloppuisin ja pyhänä kiireellinen hoito on Husin päivystyksenä Haartmanin sairaalassa ja öisin Töölön sairaalassa.

Kiireettömän hoitoajan saa tällä hetkellä Helsingissä keskimäärin alle kolmessa kuukaudessa. Jonot ovat kasvaneet.

– Sekin on tällä haastavaa. Osa saa ja osa ei. Teemme paljon töitä, että tilanne olisi sellainen kuin pitäisi. Helppo se ei tällä hetkellä ole, jatkaa Kaste.

Viime vuonna koronan takia jäi tekemättä 130 000 käyntiä. Se vastaa 20–25:tä prosenttia Helsingin hammashoidon vuosittaisesta tuotannosta.

– Koronan vuoksi toimintamme jouduttiin supistamaan ja hoitovelkaa on muodostunut. Ylimääräisiä aikoja ei ollut ennen koronaakaan.

Periaate on, että jos aikaa ei kaupungin listoilta löydy, tarjotaan aikuisille palveluseteliä.

– Olemme edelleen myöntäneet niitä ahkerasti ja palkanneet lisää sijaisia, jotta asiakas saa palvelusetelin nopeammin käyttöönsä. Tämä ei kerro koko totuutta, Kaste kertoo.

Palveluseteleitä käyttää vain 50 prosenttia setelin saajista.

Palvelusetelissä on Helsingissä mukana 233 hammaslääkäriä ja 30 yritystä. Elokuun loppuun mennessä seteleitä oli suun terveydenhuollossa myönnetty 23 737.