Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ohjeistaa kuntia tarjoamaan kolmatta koronarokoteannosta niille, jotka ovat saaneet rokotuksen rokotusjärjestyksessä ensimmäisten joukossa 3–4 viikon annosvälillä. Jo aiemmin THL on ohjeistanut tarjoamaan kolmatta rokotetta immuunipuutteisille.
Varotoimena kolmatta annosta ei kuitenkaan vielä rokotusten alkaessa suositella tarjottavaksi alle 30-vuotiaille miehille. THL odottaa vielä lisää tutkimustietoa harvinaisen sydänlihastulehduksen eli myokardiitin riskistä kolmannen annoksen saaneilla.
Kolmannella annoksella vahvistetaan ja pidennetään kahden annoksen antamaa suojaa niillä, joiden rokotuksesta on kulunut pitkä aika, ja jotka ovat saaneet rokotteensa nykyistä lyhyemmällä annosvälillä.
Kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta, kolmannen annoksen voi antaa. THL arvioi, että tehosterokotusta tarvitsevia lyhyellä annosvälillä rokotettuja on noin 85 000.
Tähän ryhmään kuuluu terveydenhuoltohenkilöstöä, joka toimii ensilinjassa koronapotilaiden hoidossa ja näytteenotossa. Lisäksi ryhmään kuuluu muun muassa hoivakotien iäkkäitä asukkaita ja heitä hoitavaa henkilökuntaa.
– Kun annosväli on lyhyt, Suomesta ja muualta kerätyn seurantatiedon perusteella koronarokotuksen teho tartuntaa ja lievää koronavirustautia vastaan hiipuu nopeammin. Teho vakavaa tautia vastaan pysyy edelleen kohtuullisen hyvänä, kertoo tiedotteessa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.
THL suosittelee, että alle 30-vuotiaille miehille ei toistaiseksi tarjota kolmansia rokoteannoksia. mRNA-rokotteen saaneilla on Suomessa ja muissa maissa ilmennyt sydänlihastulehdusta eli myokardiittia enemmän kuin väestöllä keskimäärin. Riski on suurempi nuorilla miehillä toisen koronarokoteannoksen jälkeen.
Tapaukset ovat kuitenkin myös nuorilla miehillä harvinaisia, ja oireita saaneet nuoret miehet ovat yleisesti toipuneet hyvin.
– Toiseen mRNA-rokoteannokseen liittyvä sydänlihastulehduksen riski tiedetään tutkimusten ja seurannan ansiosta hyvin pieneksi ja taudinkuva pääosin lieväksi. Siksi perusrokotussarjaan kuuluvat ensimmäisen ja toisen annoksen rokotukset voivat jatkua normaalisti nykyiseen tapaan, sanoo THL:n erikoistutkija Petteri Hovi.
Hänen mukaansa tutkimus- ja seurantatietoa sydänlihastulehduksista kolmansien annosten jälkeen on tällä hetkellä vielä hyvin vähän.
– Suosituksemme ikärajasta on varotoimi siihen asti, kunnes tutkimustietoa kertyy lisää, ja tarkastelemme ohjetta uudelleen tiedon karttuessa, Hovi jatkaa.
Suositus kolmansien annosten ikärajasta ei koske niitä, jotka ovat voimakkaasti immuunipuutteisia. Heillä vakavan koronavirustaudin riski on huomattavasti suurempi kuin muilla saman ikäisillä.