"Pisa-saavutukset laskevat ja pienille lapsille hankitaan peltoreita" – Avokoulujen runsastuminen hirvittää Helsingin valtuutettuja

Käpylän ruotsinkieliselle ala-asteelle päätettiin rakentaa uusi koulu

Käpylän ruotsinkielisen ala-asteen hankesuunnitelma kirvoitti Helsingin valtuustossa värikkään keskustelun avokouluista. Perussuomalaisten Laura Korpinen koulusuunnitelman palauttamista uuteen käsittelyyn sen varmistamiseksi, etteivät oppilaat joudu opiskelemaan avotiloissa.

Puoluetoveri Mari Rantanen (ps.) komppasi toivoen laajempaa keskustelua siitä, ovatko avoimet tilat paras oppimisympäristö.

– Pisa-saavutuksetkin laskevat ja pienille lapsille hankitaan peltoreita (kuulosuojaimia), Rantanen perusteli.

Perussuomalaisten avaus sai tukea yli puoluerajojen, vaikkakaan muut puolueet eivät kannattaneet Kottby lågstadieskolanin suunnitelman lykkäämistä.

– On hyvin tärkeää, että oppilailla on rauhallinen tila, jossa he voivat keskittyä. Jokainen meistä tietää, etteivät avokonttorit ratkaisseet ongelmia vaan toivat niitä lisää, kokoomuksen Atte Kaleva huomautti.

Silti kaikki kokoomuslaisetkaan eivät ajatelleet samoin.

– Vähän ihmettelen perussuomalaisten lapsivihamielistä asennetta. Onko heillä mielessä 1960-luvun pedagogiikka, jossa lapset istuvat koulussa hiljaa ja kuuntelevat opettajaa? kokoomuksen Otto Meri provosoi.

– Mene Otto vaikka Vesalan kouluun haastattelemaan oppilaita. Oma luokka ja seinät ovat tärkeitä. Avokoulujen suunnittelu on pantava jäihin, kunnes niistä saadaan tutkimustuloksia, sosialidemokraattien Sinikka Vepsä vaati.

Vasemmistoliiton Veronika Honkasalo kiitteli hyvää keskustelua.

– Perussuomalaiset ovat esittäneet hyviä argumentteja. Vastuu oppimisesta siirtyy koulussa liikaa yksilölle, kuten Pia Kopra (ps.) sanoi. Kun opettajatkin ovat esittäneet paljon kritiikkiä avotiloista, niin ottaisiko apulaispormestari tästä koppia, että tehtäisiin kokonaisselvitys oppimistuloksista erilaisissa kouluissa. Toisaalta on myös muistettava, että isot luokkakoot ovat Helsingissä ongelma.

– Otamme tämän viestin vakavasti, kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) lupasi.

Valtuusto hyväksyi kaksi toivomuspontta, joissa perättiin tutkimusta avokoulujen oppimistuloksista sekä riittävästi rauhallisia tiloja kouluihin.

Valtuusto hyväksyi keskustelun jälkeen Käpylän ruotsinkielisen ala-asteen uudisrakennuksen. Rakentamisen on tarkoitus alkaa Pohjolankatu 45:ssä sijaitsevan nykyisen koulun purkutöillä ensi kesänä. Varsinainen rakentaminen käynnistyy syyskuussa 2022, ja koulun on tarkoitus valmistua kesällä 2024.

Kustannusarvio arvonlisäverottomana on 23,2 miljoonaa euroa, koska rakennuspaikka on tavanomaista vaativampi.

Koulu toimii tällä hetkellä kahdessa eri pisteessä Käpylässä ja Arabianrannassa. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan mukaan alueella on tarve pysyvälle yhdistetylle ruotsinkieliselle koululle. Musiikkipainotteisella Kottby lågstadieskolanilla on tällä hetkellä 173 oppilasta.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut