Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies kokkasi doping-aineita kotikeittiössään, keksi jopa tuotenimen ja logon, myi pimeässä verkossa – Tulli löysi kotietsinnässä yli 100 000 euron aineet

Tulli on paljastanut laajan doping-aineiden valmistuksen ja myynnin, jossa epäiltyinä ovat Pohjois-Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla asuvat miehet. Heidän epäillään myyneen omatekoisia doping-aineita vähintään 94 000 eurolla vuosina 2019–2021.

Tulli teki pohjoissavolaisen miehen asuntoon kotietsinnän huhtikuussa 2021.

– Kotietsinnällä löytyi yli 2 200 millilitraa dopingaineita, joista olisi saatu noin 850 käyttöjaksoa. Aineista suurin osa oli testosteronia. Takavarikoitujen dopingaineiden katukauppahinta olisi ollut noin 105 000 euroa, kertoo valvontajohtaja Hannu Sinkkonen tiedotteessa.

Pohjoissavolainen mies aloitti doping-aineiden valmistuksen Tullin esitutkinnan mukaan vuonna 2018, aluksi omaan käyttöön. Vuonna 2019 mies alkoi myydä valmistamiaan aineita Tor-verkon kauppapaikoilla Sipulimarketissa ja Torilaudalla. Tor-verkko tunnetaan myös nimityksellä pimeä verkko.

Mies tilasi raaka-aineet Kiinasta bitcoineilla ja valmisti doping-aineet omassa kotikeittiössään pääosin siellä jo olleilla välineillä. Ohjeet hän hankki internetistä.

Mies jopa keksi aineilleen itse tuotenimen ja logon sekä tekaistut parasta ennen -päiväykset.

Mies valmisti pääasiassa testosteronia, mutta myös muita doping-aineita, kuten boldenonia, trenbolonia ja drostanolonia.

Vuodenvaihteessa 2021 aineiden valmistaja luovutti myyntivastuun pohjoispohjalaiselle miehelle, joka oli aiemmin ostanut häneltä doping-aineita.

Valmistaja ei omien sanojensa mukaan tuntenut toista miestä muuten entuudestaan, mutta luovutti tälle kuitenkin myyjätilinsä tunnukset.

Pohjoissavolainen jatkoi doping-aineiden valmistusta.

Tullin mukaan Pohjois-Pohjanmaalla asuva mies ehti myydä doping-aineita vähintään 364 käyttöjakson verran ja että myyntituotto oli vähintään 47 000 euroa.

Tulli on tutkinut tapauksia törkeänä doping-rikoksena.

Tapaus siirtyy alkusyksystä syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjänvirastoon ja syytteet käsitellään Pohjois-Savon käräjäoikeudessa.