Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Korona | Pikkujoulukausi pelastuu, jos rokotekattavuus nousee odotetusti – Asiantuntijalta vahva viesti: "Jos olet neljäkymmentä, ja ajattelet, ettet tarvitse rokotetta..."

Juttua päivitetty

Pikkujoulukausi saatetaan juhlia Suomessa entiseen malliin, jos koronarokotusten kattavuus saadaan kuntoon Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ennakoimassa tahdissa. Asiasta kertoi johtaja Pasi Pohjola sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) torstaiaamuisessa tilannekatsauksessa.

Johtava asiantuntija Mia Kontio kertoi, että arvio on pysynyt ennallaan eli vaadittu kattavuus on saavutettu lokakuun lopussa.

Koronarokotuksen toisen annoksen on nyt saanut hieman yli 67 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä suomalaisista, Kontio kertoi.

Hänen mukaansa 800 000 ihmistä on vielä jättänyt rokotteen ottamatta.

– Lähiviikkoina on kehotettu nuoria ikäryhmiä hakeutumaan ensimmäiseen rokotukseen ja ottamaan myös toinen annos. Haluaisin kuitenkin vielä kiinnittää huomiota siihen, että myös vanhemmissa ikäryhmissä on rokottamattomia useita prosentteja ja se heijastuu sairaalahoitoon, Kontio sanoi.

Sairaalahoidossa olevissa edelleen voimakkaasti korostuvat rokottamattomat.

– Jos olet neljäkymmentäkin ja ajattelet, ettet tarvitse rokotetta, kuvasta näkyy, että kolme-nelikymppisiä ja parikymppisiäkin rokottamattomia kyllä on sairaalahoidossa koronan takia.

Projektipäällikkö Anna Katz THL:stä sanoi, että teho-osastoillakin on edelleen perusterveitä rokottamattomia.

– Rokottamattomalle yksilölle tauti voi vielä olla vakava, Katz sanoi.

– Jos se tulee henkilökohtaisesti kohdalle, ei ole väliä, onko se mahdollisuus yksi sadastatuhannesta vai jotain muuta, Kontio muistutti.

Mia Kontion mukaan arvio siitä, milloin valtakunnalliset koronarajoitukset voidaan poistaa, on pysynyt ennallaan. Hallituksen edellyttämä rokotuskattavuus ollaan saavuttamassa lokakuun loppupuolella.

Suomi on saavuttanut Euroopan unionin keskitason kahden annoksen rokotekattavuuden ja ensimmäisissä rokotuksissa ollaan jopa hieman edellä. Mia Kontio huomautti kuitenkin, että tekemistä riittää.

– Ranskassa perinteisesti lasten rokotuskattavuudessa enemmän epäröintiä ja rokotusvastaisuuttakin, mutta sielläkin ollaan koronarokotuksissa Suomea edellä.

Anna Katz kertoi, että Ranskan parantunut rokotekattavuus alkaa nyt näkyä myös koronatartuntojen tilanteessa. Katz totesi, että rokotekattavuuden nouseminen näkyy myös koronakuolemien vähentymisenä Euroopassa.

Suomen sisällä alueelliset erot ovat suuria. Ahvenanmaalla kahden annoksen kattavuus on jo 75 prosenttia, joillakin alueilla alle 65 prosenttia.

Kontio totesi, että osittain kyse on siitä, miten alueella on saatu rokotteita annettua.

– Alueilla on kuitenkin eroja myös rokotushalukkuudessa.

Rokotteiden saatavuudesta rokotus ei enää jää kiinni, vaan rokotteita on hyvin saatavilla.

Kolmannen rokoteannoksen antaminen on aloitettu voimakkaasti immuunipuutteisille.

– Näillä ihmisillä kahden rokotteen suoja jää vajaaksi. Kyseessä ei siis ole tehoste- vaan täydennysannos, Mia Kontio sanoi.

Kolmannen rokotuksen saajien ryhmä ei ole sama kuin aiemmissa annoksissa etusijan saaneet riskiryhmät 1 ja 2.

Kolmatta annosta annetaan myös niille, jotka ovat saaneet kaksi ensimmäistä rokotetta alle 6 viikon välein.

Muokattu 23.9.2021 kello 11.13: Lisätty Anna Katzin ja Mia Kontion kommentteja, Pasi Kontion osuus sekä tiedot kolmannesta annoksesta.