Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: Yli puolet suomalaisista joutunut vaaraan väärin pysäköityjen autojen vuoksi – Näin vältät kolme yleistä vaaraa aiheuttavaa parkkivirhettä

Väärin pysäköity auto voi aiheuttaa vaaratilanteita esimerkiksi haittaamalla näkyvyyttä. Suomalaisista lähes 60 prosenttia kokee joutuneensa vaaratilanteeseen väärin pysäköidyn auton vuoksi.

Tämä selviää Vahinkokorjaamo Autoklinikan viime elokuussa teettämästä kyselytutkimuksesta. Siihen vastasi verkossa 1 010 yli 18-vuotiasta suomalaista.

Sen mukaan autoilijoiden yleisimmät pysäköintivirheet ovat pysäköintikiekon unohtaminen (55 prosenttia), luvattomaan paikkaan pysäköinti (34 prosenttia) ja osittain parkkiruutujen väliin tai rajaviivojen päälle pysäköinti (29 prosenttia).

Kaikkein harvinaisimpia rikkeitä vastanneiden mukaan ovat pysäköinti pelastustielle (6 prosenttia) tai liikuntaesteisille varatulle paikalle (8 prosenttia).

Virheellisesti parkkeeratut autot eivät Autoklinikan myyntijohtaja Pentti Oksasen mukaan ole pelkkä hidaste tai harmi. Hän muistuttaa, että ne voivat aiheuttaa aitoja vaaratilanteita esimerkiksi näkyvyyttä haittaamalla.

– Tutkimuksemme mukaan jopa 58 prosenttia vastaajista kertoo, että väärin parkkeerattu auto on aiheuttanut heille usein tai joskus vaaratilanteen, Oksanen kertoo tiedotteessa.

Vuonna 2020 voimaan tullut uusi tieliikennelaki sallii pysäköinnin myös vastakkaiseen suuntaan. Oksanen sanoo, että kyselyyn vastanneista suurin osa (85 prosenttia) tietää, että tien vasemmasta laidasta eli "väärin päin pysäköinnistä" lähtiessä autoja on väistettävä molemmista suunnista.

Autoklinikka antaa tämän viikon lauantaina järjestettävään Pysäköintipäiväänsä liittyen muutamia vinkkejä, joita noudattamalla voi välttää yleisiä pysäköintivirheitä.

Pysäköinti on kielletty viiden metrin matkalla ennen suojatietä. Silmämääräiseen arviointiin saa apua esimerkiksi siitä tiedosta, että yleisimpien henkilöautojen mittaa on noin neljästä viiteen metriä.

Mikäli pysäköi vastakkaiseen suuntaan tien vasempaan laitaan, tulee muista, että viiden metrin etäisyys suojatiehen on jätettävä auton taakse.

Vastakkaiseen suuntaan pysäköidessä on muistettava väistää sekä edestä että takaa tulevaa liikennettä.