Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sattuiko taas käteen vääränlainen laturi? "Tämän täytyy loppua" – Pian kaikkia puhelimia voinee ladata yhdellä ja samalla laturilla

Tuttu tilanne: latureita olisi vaikka kuinka paljon, mutta juuri siihen akkuaan piippaavaan laitteeseen sopivaa ei löydy.

Tämä ongelma jää historiaan, jos Euroopan komission tänään torstaina tekemä ehdotus menee läpi. Komission esitys loisi EU:n alueelle lain yleislaturista eli minkä tahansa kannettavan elektroniikkalaitteen voisi ladata millä tahansa laturilla.

– Kaikki tärkeimmät elektroniikkalaitteemme tarvitsevat laturin. Kun laitteita on yhä enemmän, meille myydään yhä enemmän tarpeettomia latureita, joita ei voi käyttää ristiin. Tämän täytyy loppua, linjaa sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton komission tiedotteessa.

Komission tiedotteen mukaan matkapuhelinten latausratkaisujen määrää on jo saatu vähennettyä viimeksi kuluneena vuosikymmenenä 30:stä 3:een vapaaehtoisella sopimisella. Lopullinen ratkaisu on kuitenkin jäänyt puuttumaan, ja nyt komissio haluaa viedä työn loppuun valmistajia velvoittavalla lainsäädännöllä.

Komissio arvioi, että muutosten ansiosta kuluttajat säästävät 250 miljoonaa euroa vuodessa.

Jatkossa USB-C-liitännästä tulisi kaikkien älypuhelimien, tablettien, kameroiden, kuulokkeiden, kannettavien kaiuttimien ja käsikonsoleiden standardiliitäntä. Tämän jälkeen mitä tahansa radiolaitedirektiivissä mainittua laitetta voisi ladata myös toisenmerkkisten laitteiden latureilla.

Muutos yhdenmukaistaisi myös pikalataustekniikan. Tällä hetkellä valmistajat voivat rajoittaa latausnopeutta, jos laitetta ladataan muulla kuin sen valmistajan laturilla. Jatkossa latausnopeuden pitäisi olla aina sama.

Komissio esittää myös, että laturit ja itse laitteet myytäisiin jatkossa erikseen. Näin uuden laitteen kanssa ei aina automaattisesti tulisi uutta laturia. Komission mukaan tämä helpottaisi kuluttajien elämää ja pienentäisi latureiden valmistuksesta ja hävittämisestä syntyvää ympäristöjalanjälkeä.

Lisäksi komissio haluaa kuluttajille lisää tietoa laitteista. Tuottajien pitäisi antaa kuluttajille tietoa lataustehosta, kuten laitteen vaatimasta tehosta ja siitä, tukeeko se pikalatausta. Näin kuluttajien on helpompi ymmärtää, täyttävätkö heidän nykyiset laturinsa uuden laitteen vaatimukset, ja he osaavat myös tarvittaessa valita yhteensopivan laturin.

Yleislaturidirektiivi koskisi sekä itse elektroniikkalaitteita että ulkoisia virtalähteitä, jotta laitteet olisivat yhteensopivia kaapelin molemmissa päissä.

Ulkoisen virtalähteen yhteensopivuutta tarkastellaan ekologista suunnittelua koskevassa asetuksessa, jota komissio uudelleentarkastelee myöhemmin tänä vuonna. Tavoitteena on, että molemmat muutokset tulisivat voimaan yhtä aikaa.

Jotta yleislaturista tulisi totta, esitys vaatii vielä Euroopan parlamentin ja neuvoston hyväksynnän.

Jos nämä toimielimet asettuvat komission kannalle, vaatimuksia aletaan soveltaa kahden vuoden kuluttua direktiivin hyväksymisestä.