Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suosituin annos poistettiin heti – Hans Välimäki järkyttyi ravintolalegendan ruokalistasta: "Tämä muistuttaa koiranoksennusta"

Televisio: Hans Välimäki järkyttyi ravintolalegendan ruokalistasta.

Porsaan jättileikkeet, kuluneet verhot ja vanhat tiffanylamput saivat kyytiä, kun huippukokki Hans Välimäki vieraili Käpylän perinteisessä Old Sophiessa. Ravintolassa kuvattiin viime kesänä Kuppilat kuntoon -tv-sarjaa, jossa Välimäki auttaa ongelmien kanssa painivia yrittäjiä.

Old Sophiessa järkytystä herättivät keittiön likaisuus, varastossa pilaantuva ruoka ja yli 80 annosta sisältävä ruokalista.

– Tämä annos muistuttaa koiranoksennusta, Välimäki tylytti porsaan jättileikkeestä.

– Vaikka se ei ollut ulkonäöltään kaunis, niin se oli suosituin annos, jota tullaan yhä päivittäin kysymään, sanoo yrittäjä Imran Naveed.

Ruokalistalla on nyt pizzojen lisäksi vain 14 ala carte -annosta.

– Listalta jätettiin pois kaikki intialaiset ruoat. Keittiö toimii tehokkaammin kun ei tarvitse varautua kymmeniin annoksiin. Suosituin annos on nyt kantarellipasta.

Naveedille tuli yllätyksenä, että hänen ravintolansa pyydettiin mukaan ohjelmaan.

– Olen aina luullut, että ravintoloiden täytyy itse hakea mukaan.

Toinen yllätys oli sisustukseen tehdyt muutokset. Uusien lamppujen lisäksi ravintola seinät maalattiin, teippauksia uusittiin ja saliin hankittiin viherkasveja.

– Aiemmista ohjelmista on syntynyt kuva, että muutokset ovat isoja. En ole pettynyt, mutta odotin kyllä enemmän. Tuotanto maksoi uudistuksista suurimman osan. Omaa rahaani kului noin 500 euroa, yrittäjä kertoo.

Tommi Hätinen, 31 ja Kaisa Härkisaari, 39, käyvät Old Sophiessa yleensä vain lounaalla. Uusi ruokalista houkuttelisi syömään myös illallista.

– Alkupaloista haluaisin kokeilla uppomunaa, Hätinen sanoo.

– Lounaalla kasvisvaihtoehdot ovat nykyään monipuolisemmat, Härkisaari arvioi.

– Täällä on kuitenkin pysynyt sama rauhallinen kortteliravintolan tunnelma, he pohtivat.

Käpylässä työssä käyvät Jari Räikkä, 58, ja Miika Lautiainen, 46 ottivat seisovasta pöydästä pizzaa, kebabia ja porsaanleikettä. Myös salaatti maistui.

 – Salaatit ovat parantuneet täällä. Valikoimasta on tehty monipuolisempi, miehet pohtivat.

Yrittäjä Imran Naveed kuitenkin paljastaa, ettei salaattipöytään tehty ohjelmassa yhtään muutosta.

– Lisäsin salaattien ja kasvisruokien määrää jo viime keväänä, kun ostin ravintolan itselleni. Ohjelmassa keskityttiin vain illalla myytävien annosten uusimiseen.

Ravintolapäällikkö Johanna Pitkäsaari on ollut Old Sophiessa töissä seitsemän vuotta. Sinä aikana ravintolalla on ollut kolme eri omistajaa.

– Ravintola on ollut aikaisemmin ajastaan jäljessä ja ajelehtinyt virran mukana. Nyt ollaan menossa parempaan suuntaan.

Pitkäsaari kertoo, että Old Sophie nimi on ollut käytössä parikymmentä vuotta, mutta paikalla on ollut ravintola vuodesta 1952 asti.

Old Sophie nähdään Nelosen Kuppilat kuntoon -ohjelmassa 4. lokakuuta.

Kuppilat kuntoon -sarjaa on esitetty Suomessa vuodesta 2012 lähtien.

Aluksi sarjan tähtikokkina oli Jyrki Sukula. Hän iski kyntensä punavuoren Neroneen.

– Ohjelman teko oli hauskaa. Varsinkin riitely Jyrkin kanssa. Ohjelmasta oli paljon hyötyä. En odottanut myynnin kasvavan niin paljon, omistaja Rubens Malagoli muistelee vuonna 2018 nähtyä ohjelmaa.

Malagoli sanoo, että ruokalistalla on yhä paljon Sukulan tuomia annoksia, kuten spaghetti vongole -simpukkapasta.

– Vanhan listan pasta carbonaran otin takaisin asiakkaiden pyynnöstä.

Vuonna 2012 Sukula kävi Vuosaaren Fregatissa. Nykyisten omistajien mukaan ohjelma teki ravintolan maineelle huonoa.

– Valitettavasti aina joku muistaa ”kurjan kuppilan” kun kuulee ravintolan nimen. Uusimme ravintolan tarjontaa vuonna 2019, sanoo Onniravintoloiden linjajohtaja Markku Aaltonen.

Aaltonen ei osaa sanoa, onko Fregatissa enää mitään Sukulan tekemiä muutoksia.

– En ole ohjelmaa itse edes nähnyt.

Hans Välimäki vieraili vuosi sitten Töölönlahdenkadun saksalais-italialaisessa Hausmanissa.

– Ravintola sai paljon näkyvyyttä kun ohjelma tuli ulos marraskuussa 2020. Mutta se hiipui koronasulun takia. Melkein kaikki uudet ruoat ovat yhä listalla ja asiakkaat muistavat ohjelman hyvin, kertoo HU:lle yrittäjä Manfred Schlegel.

Herttoniemen Vegekahvila Verso sai uutta ilmettä 2018. Yrittäjä Diana Markoska sanoo, että ohjelmasta oli suurta hyötyä.

– Sain selkeä kuvan mihin suuntaan ravintolan konseptia pitää pyörittää.