Ruokakaupan uuden haastajan varasto valmistumassa Vantaalle – norjalaisketju Oda lupaa painaa kotiinkuljetuksen hinnat alas

Verkkokauppa: Norjalaisyhtiön keräilyvarasto valmistuu Vantaalle.

Iso asfaltoitu piha on vielä tyhjillään Vantaan Viinikkalassa. Sen reunalla on hyvinkin valmiilta näyttävä rakennus, johon aukeaa Norjan suurimman päivittäistavaroita myyvän verkkokaupan Odan ensimmäinen ulkomainen keräilykeskus. Laajimmillaan se voi palvella jopa kahta miljoonaa nettiasiakasta.

Tarkkaa päivämäärää verkkokaupan avaamiselle ei ole vielä päätetty, sillä kaiken halutaan varmasti olevan valmiina, kun toiminta alkaa.

– Emme halua tuottaa pettymystä heti alussa, sanoo Odan Suomen toimitusjohtaja Tobias Niemi.

Rekrytointikin on vielä meneillään. Työvoimaa tarvitaan 50–100.

Sisälle keskukseen ei pääse käymään muun muassa kilpailullisista syistä, sillä keskuksessa on viimeisimpiä innovaatioita. Norjan keräilyvarastosta on nimittäin rakennettu Vantaalle päivitetty versio, seuraavan sukupolven verkkokauppa.

– Keräily ja kuljetus on mietitty kokonaan uusiksi. Oslosta on otettu parhaat käytännöt ja opit, Niemi kertoo.

 Oslosta on otettu parhaat käytännöt ja opit.

Toimitusjohtaja Tobias Niemi

Tilaa rakennuksessa on 14 000 neliömetriä, ja sinne mahtuu noin 5 000 tuotetta elintarvikkeista pieniin arjen tarpeisiin, kuten laastareihin ja kertakäyttöastioihin.

Niemi lupaa Odan tuovan merkittävän muutoksen Suomen päivittäistavarakaupan verkkomyyntimarkkinaan, joka on hänen mukaansa vielä lapsenkengissä.

Muutoksen tuovat varsinkin toimitushinnat. Niemi sanoo, että ruokaostosten kotiinkuljetuksen hinta on nyt liian korkea Suomessa, ja siksi ruoan verkko-ostaminen on täällä vähäisempää kuin muissa maissa. Oda lupaa tuoda isotkin ostokset kotiin muutamilla euroilla.

Toimitushinnat joustavat sen mukaan, minkä toimitusikkunan asiakas valitsee. Jos haluaa verkko-ostosten tulevan esimerkiksi kahden tunnin toimitusikkunan sisällä, se maksaa hieman enemmän kuin neljän tunnin toimitusikkuna. Odalla on myös ilmaisia toimitusikkunoita.

Toimitusaikojen nopeus perustuu keräilykeskuksen tehokkuuteen.

Ostoksia lähtevät jakamaan noin sata kuljetusautoa, joita ajavat alussa Odan omat kuljettajat yhdessä kuljetusliikkeiden kanssa.

– Jatkossa pääosa kuljettajista on Odan omilla palkkalistoilla.

Niemi sanoo, että yhtiö tekee asiat eri tavalla kuin muut. Yritys toimittaa asiakkaille päivittäistavarat ilman välikäsiä ja nopeasti. Tuotteita ei hillota isoja määriä varastossa odottamassa tilauksia.

– Tavaroiden kierto on nopea ja myyntierät pieniä.

Näin varmistetaan tuotteiden tuoreus ja laadukkuus.

Myös pientuottajien kanssa viritellään yhteistyötä, jolloin he saisivat tuotteensa laajaan jakeluun ketterämmin kuin isojen keskusliikkeiden kautta.

Ja kenelle Oda haluaa tarjota palvelujaan? Ydinkohderyhmänä ovat lapsiperheet, joille Oda tarjoutuu tekemään viikko-ostokset niiden puolesta ja vapauttaa vanhemmat ostorumbalta isoissa marketeissa.

– Aikaa säästyy muuhun, Niemi sanoo.

Uusi verkkokauppa

Kilpailu kiristyy

Vielä pari kuukautta ja Suomen päivittäistavaroiden verkkokauppamarkkinoille astuu uusi toimija. Eikä mikä tahansa, vaan Norjan suurin verkkokauppa Oda.

Odan tulosta on kirjoitettu metrikaupalla lehtijuttuja, sillä näin isoa kaupan alaa heilauttavaa uutista ei ole saatu sen jälkeen, kun saksalainen Lidl avasi ensimmäisen Suomen myymälänsä 20 vuotta sitten.

Oda puntaroi tarkkaan sopivia sijoittumispaikkoja ensimmäiselle ulkomaiselle keräilykeskukselleen ja Vantaaseen päädyttiin. Keräilykeskuksen vieressä kulkevat nopeiden yhteyksien isot väylät ja laajentumisellekin on tilaa. Lisäksi Vantaalla on useita elintarviketehtaita, joiden tuotteita verkkokaupan asiakkaat haluavat tilata.

 – Tämä on strategisesti hyvä paikka ja Viinikkala on hyvä alue, kehuu Odan Suomen toimitusjohtaja Tobias Niemi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut