Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ensimmäinen Helsinki-huussi avataan yleisölle – ohjelmassa Anni Sinnemäen juhlapuhe ja tarjoilua sadalle ensimmäiselle

Ensimmäinen Helsinki-huussi avataan Vanhankaupungin Pornaistenniemessä torstaina 30. syyskuuta kello 15. Avajaispuheen pitää apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Tilaisuudessa soi haitarimusiikki, ja sadalle ensimmäiselle kävijälle on pientä tarjoilua.

Helsinki-huussi on pääkaupungin uusi kuivakäymäläpalvelu. Käymälöitä rakennetaan ulkoilualueille ja muihin sellaisiin paikkoihin, joissa tarvitaan käymälää, mutta joihin vesivessan rakentaminen ei ole mahdollista.

Pornaistenniemeen avattava huussi palvelee vilkkaan ulkoilualueen kävijöitä. Lähellä olevan Lammassaaren laskurin mukaan alueella liikkuu vuosittain yli 300 000 ulkoilijaa.

Ensimmäisessä Helsinki-huussissa on kaksi huussitilaa, pisoaari sekä vaja huoltotarvikkeille. Varusteisiin kuuluvat kuivike, vessapaperi, roskakorit sekä piirroskuvalliset ohjeet käymälän oikeaoppiseen käyttöön. Huussi on esteetön.

Helsinki-huussin suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota ympäristöystävällisyyteen ja maisema-arvoihin. Puusta rakennetussa kuivakäymälässä on viherkatto, ja se on käsitelty ekologisilla maaleilla.

Rakennuksen luonnollinen, harmaa sävy saa huussin sopeutumaan ympäröivään luontoon. Ovien edessä olevaa seinämää koristaa suuri sydämen muotoinen aukko, joka symboloi perinteisten huussien sydänikkunaa. Rakennuksen on suunnitellut NRT arkkitehdit Oy.

Huussijätökset kompostoidaan HSY:n Metsäpirtin kompostikentällä mullaksi yhdessä puhdistamolietteen kanssa. Siksi on tärkeää, että säiliöön ei heitetä mitään maatumatonta. Huussien ylläpidosta vastaa Helsingin kaupunki.

Helsinki-huussia pilotoidaan aluksi kolmessa kohteessa. Seuraavat pilottihuussit tulevat metsäiselle alueelle Uutelan kodan läheisyyteen sekä merelliseen kohteeseen Vasikkasaareen.

Pilotoinnilla haetaan tietoa huussien käytöstä, toimivuudesta ja kustannuksista. Pilottivaiheen jälkeen Helsingin luontopalvelulinjauksen yhteydessä tarkastellaan, missä kaikkialla on tarvetta kuivakäymälöille. Tavoitteena on rakentaa huusseja suosittuihin retkeilykohteisiin eri puolille kaupunkia.

Retkeilijöiden määrä kaupungin lähiluontokohteissa on lisääntynyt huimasti. Toimiva käymäläpalvelu tekee luonnossa oleilusta miellyttävämpää ja vähentää luonnon jätekuormitusta.