Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Sisäilma raikastui remontissa – kuvat: Tältä näyttää vuonna 1934 valmistunut Aleksis Kiven koulu nyt

Remontti: Sisäilmaongelmainen Aleksis Kiven koulu korjattiin kauttaaltaan.

Aleksis Kiven peruskoulun kolmannen luokan oppilaat Fiona ja Onna opiskelevat nyt ensimmäistä kertaa varsinaisessa koulurakennuksessa. Molemmat tytöt sanovat sitä tosi kivaksi asiaksi, että koulussa on niin siistit ja uudet tilat ja paljon kavereita. Seitsemännellä luokalla oleva Tuomas puolestaan vertaa koulua siihen, miltä se tuntui aiemmin.

– Kakkoseen asti kävin näissä tiloissa koulua. Erittäin mukava nähdä, että täällä on peruskorjattu ja kuitenkin pidetty samanlainen tunnelma, että ei ole korjattu aivan liian raskaalla kädellä.

Kuvataidepainotteisessa Aleksis Kiven peruskoulussa on yhteensä 528 oppilasta eri puolilta Helsinkiä. Rehtori Tiina Hieta sanoo sitä koulun arjen kannalta isoksi kulttuurin muutokseksi, että pihapiirin paviljonkien ja Sturenkadun väistötiloista on nyt neljän vuoden jälkeen palattu yhtenäiseen kouluun.

– Näen sen valtavan ihanana asiana. Nyt halutaan, että on se peruskoulun tuntu, että ollaan kaikki taas yhdessä.

Kun koulun henkilökunta viime keväänä pakkasi irtaimistoa muuttolaatikoihin, niitä tarvittiin yhteensä 1300. Rehtori antaa kaikille isot kiitokset siitä, että kaaoksesta on selvitty hyvässä hengessä ja huumorilla.

Kyllä siinä opettajia on venytetty.

– Opettajia haluan kiittää poikkeusoloissa venymisestä. Se, että ollaan väistötiloissa ja sitten tuli vielä korona siihen päälle, niin kyllä siinä opettajia on venytetty.

Arkkitehti Gunnar Taucherin suunnitteleman ja vuonna 1934 valmistuneen koulurakennuksen peruskorjauksen kustannukset olivat noin 31 miljoonaa euroa. Helsingin kaupunkiympäristön toimialan rakennuttamassa korjauksessa parannettiin esimerkiksi esteettömyyttä ja paloturvallisuutta. Puutteellisen ilmanvaihdon sekä paikallisten mikrobivaurioiden aiheuttamat sisäilmaongelmat vaikuttavat peruskorjauksen myötä jääneen taakse.

– Kyllä se sisäilma vaikutti meihin kaikkiin. Siitähän meillä olikin huoli, tehdäänkö perusteellista työtä, mutta kyllä vaikuttaa, että on tehty. Täällä on raikas, hyvä ilma työskennellä, rehtori Hieta kertoo tyytyväisenä.

Uusittujen tilojen kanssa on päästy hyvin sinuiksi, vaikka vielä on pientä hienosäätöä. Osa kalusteista on tulossa. Kun tiloja käytettäessä huomataan, että jostakin puuttuu kynnys tai ovi ei aukea kunnolla, rakennusurakoitsija Peab Oy käy korjaamassa asian.

Koulurakennuksen ilme on nyt nykyaikainen. Luokat soveltuvat sisustukseltaan ja tekniseltä toteutukseltaan monipuoliseen opetuskäyttöön, kuten vaikkapa teatteriproduktioiden toteuttamiseen. Luokkien väliin toiveiden mukaan rakennetut pariovet mahdollistavat luokkatilojen yhdistämisen suuremmiksi tiloiksi.

Koko koulu toimii oppimisympäristönä, ja myös leveät käytävät antavat hyvin tilaa opiskella. Välitunneilla oppilaat voivat ulkona esimerkiksi kiipeillä ja heitellä koripalloa tai sisällä pelata pöytäjalkapalloa ja pingistä.

Tänä vuonna Aleksis Kiven päivänä koululla on erityistä aihetta juhlaan. Tiina Hieta kertoo, että oppilaiden huoltajille on tarkoitus pitää avoimien ovien päivä lokakuun ensimmäisellä viikolla.