Vuosaaren terveysasemalla täyttämättä jopa 7 lääkärinvirkaa, tilanne nyt paranemassa – Mainehaitta ja puskaradio vaikuttavat, sanoo johtajalääkäri

Terveydenhuolto: Vuosaarta kiusannut lääkäripula hellittää tänä syksynä jonkin verran. Marraskuun lopussa vaje on enää kolme lääkäriä.

Vuosaarelaisia jo vuosia vaivannut pula kunnallisista lääkäreistä on loppuvuodesta hellittämässä – ainakin hetkellisesti.

– Tilanne on tällä hetkellä menossa parempaan suuntaan, myöntää terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen.

Virkoja on Vuosaaressa 20, joista täytettynä on tällä hetkellä 13 ja ylilääkärin paikka.

– Kuitenkin loka–marraskuussa tilanne näyttää jo paremmalta. Lääkäreitä on marraskuun lopussa seitsemäntoista ja ylilääkäri. Täyttämättä on siis nyt seitsemän virkaa ja marraskuun lopussa kolme, Lukkarinen laskee.

Helsingin terveyskeskuslääkäreille roima korotus: 1250 euroa lisää kuussa – "Ratkaisu on perusteltu"

Lääkäreiden intoa hakeutua kaupungin virkoihin on yritetty kohentaa tammikuussa 2020 kokeillun palkanlisän avulla.

Tuolloin terveysasemien lääkärit saivat puolen vuoden ajan 1 000 euron tehtävälisän. Lisäksi pysyvä palkankorotus oli 250 euroa kuussa.

– En kiellä, etteikö palkalla ole merkitystä, jos vaihtoehtoja on tarjolla. Kokeiluluontoinen palkanlisä paransi tilannetta koko kaupungissa, mutta samaan aikaan iski kuitenkin koronaepidemia ja lisän hyödyt jäivät laihoiksi, Lukkarinen arvioi.

Terveysaseman lääkäri tylyttää kaupunkia HS:ssa: "Helsinki on hajottamassa ne lähiasemat, joissa vielä on tyytyväiset asiakkaat"

Lääkäripula on johtanut Vuosaaressa siihen, että kiireettömän hoidon jonot ovat venyneet, eivätkä asiakkaat ole päässeet haluamilleen lääkäreille.

Kiperää tilannetta on pyritty korjaamaan tarjoamalla asiakkaille mahdollisuuksien mukaan palveluseteleitä.

– Hoidon jatkuvuuden kannalta olisi hienoa, että niin sama hoitaja kuin lääkärikin hoitaisi aina samaa potilasta. Nyt tämä ei ole mahdollista.

Lääkäripula on Lukkarisen mielestä monisyinen vyyhti, johon on vaikuttanut myös mainehaitta ja niin sanottu puskaradio.

Malmin ja Laakson korona-asemat sulkeutuvat – "Covid-19-tautia sairastavat hoidetaan jatkossa yhtä hyvin kuin nytkin"

Vaikka Vuosaari ei ole Helsingissä ainoa alue, jossa kaivataan lisää lääkäreitä, tilanne on Lukkarisen mukaan polarisoitunut.

– Helsingissä on alueita ja toimipisteitä, joissa ei ole lainkaan lääkäripulaa. Siellä tilanne on se, että lääkäreitä on jopa hieman enemmän kuin virkoja.

– Tämä ei kuitenkaan näy välttämättä arjessa, sillä koronatehtäviäkin on edelleen paljon.

Helsingissä henkilöstöä kannustetaan siihen, että siirtyisivät auttamaan toimipisteitä, joissa on puutoksia.

"Terveysasemaverkostoon otetaan todennäköisesti kantaa ensi vuonna" – Vaikka Helsinki saa järjestää sotensa itse, tuo uudistus silti monia muutoksia

Terveyskeskuslääkärin työajasta puolet muuhun kuin potilaiden vastaanottoon – tähän kaikkeen tohtorin työpäivä kuluu

Lääkärin pohjapalkka on alle 3000 euroa – työkuorma kasvanut: "Pitäisi eritellä syitä miksi kokeneet lääkärit lähtevät terveysasemilta"

Helsingin keskustan terveysasemamyllerrys jatkuu vielä vuosia – väliaikaista apua Mehiläisen operoimasta asemasta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut