Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mihin nyt uskaltaa matkustaa? Näitä maita THL:n Mika Salminen pitää "kelvollisina" – Selvitä myös nämä asiat ennen matkaa

Vaikka epidemia alkaakin hellittää, koronavirus kannattaa yhä ottaa huomioon ulkomaanmatkaa suunnitellessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen pohtii pyydettäessä, mihin nyt uskaltaa matkustaa.

– Jos on täysin rokotettu ja menossa lyhyelle työmatkalle, niin ei ole ehkä mahdotonta ajatella matkustavansa melkein minne tahansa, Salminen aloittaa.

Lomamatkalle Salminen ei kuitenkaan lähtisi vielä ihan minne tahansa. Hän arvioi, että kelvollisilta kohteilta vaikuttavat EU:n alue sekä Iso-Britannia, Norja ja Islanti.

– Esimerkiksi Bulgarian ja Romanian kanssa odottaisin vielä.

Euroopan ulkopuolelta löytyvistä matkakohteista Salminen ei suosittele Etelä-Amerikan tai Afrikan maita vielä.

– Venäjä ja Keski-Aasia ovat myös alueita, joita ei ehkä ihan vielä akuutin koronatilanteen takia voida turistikohteina suositella.

Bulgarian ja Romanian kanssa odottaisin vielä.

Mika Salminen

– Nyt aletaan olla paremmassa vaiheessa matkustaa kaukoitään, esimerkiksi Kiinaan, Etelä-Koreaan ja Taiwaniin, jos vain maat itse vapauttaisivat sinne matkustamista.

– Kaukoidässä on myös maita, joissa koronatilanne on yhä vaikea.

Indonesian, Filippiinien, Vietnamin ja Thaimaan koronatilanteiden suhteen matkakohteitaan miettivien kannattanee pohtia tarkasti tilannetta, Salminen katsoo.

Joka tapauksessa erityisesti korona-aikana on selvitettävä tarkkaan mitä kaikkia sääntöjä maassa on ja mikä on maan muu turvallisuustilanne, terveysturvallisuusjohtaja jatkaa.

Salminen painottaa, että rokottamattomana ei kannata ulkomaille matkustaa.

– Rokote antaa hyvän suojan vakavaa tautia vastaan, mutta se ei ole ihan täydellinen.

Myös THL:n valmiuspäällikkö ja tutkimusprofessori Hannu Kiviranta painottaa, että täyden rokotussarjan hankkiminen on tärkeää ennen matkustamista.

– Täysi rokotussarja suojaa hyvin koronavirustaudilta ja erinomaisesti sen vakavilta muodoilta.

Jos jossain maassa on kova epidemia päällä, sinne matkustamista on syytä välttää, Salminen linjaa.

– Monessa maassa on myös laajoja koronaan liittyviä rajoituksia, jotka tekevät matkustamisen hankalaksi, Salminen lisää.

Maiden tilanteet muuttuvat ja tilanteiden mukaan on elettävä, Salminen painottaa.

Korona-aika on jo tähän mennessä osoittanut, miten nopeastikin tilanteet voivat muuttua.

Tietyn maan ajankohtaista tilannetta voi Hannu Kivirannan mukaan tarkastella eri tavoin.

Jos haluaa miettiä koronaan liittyvistä näkökulmista turvallisimpia vaihtoehtoja, niin silloin juuri kohdemaiden rokotekattavuuksia voi selvittää, Kiviranta vahvistaa.

– Kohdemaan rokotekattavuus on yksi mahdollinen mittari, jota voi seurata noiden tartuntalukujen lisäksi.

– Toisaalta eri maiden asettamat rajoitustoimet, jotka voivat muuttua nopeastikin, ovat yksi mittari siihen, miten pahaksi maassa tilanne arvioidaan.

Olisiko mahdollista selvittää eri maiden terveydenhoidon tilannetta ja laatua ennen matkustuspäätöstä?

– Niitä on aika vaikeaa seurata, koska järjestelmät vaihtelevat maittain suuresti ja samoin niiden raportointijärjestelmät, Kiviranta sanoo.

Mitä asioita voisi sitten selvittää ennen matkalle lähtöä koronaan liittyen?

– Ennen matkaa on hyvä selvittää, minkälaisia maahantuloterveystoimia kohdemaassa on noudatettava.

– EU-maissa on yleisesti käytössä EU:n digitaalinen koronatodistus, joka helpottaa maahantuloa huomattavasti. Jos kohdemaa ei ole EU-maa, niin on hyvä selvittää, että onko esimerkiksi vastaavaa järjestelmää olemassa.

Maakohtaiset karanteeni- ja testikuviot on siis hyvä selvittää jo etukäteen.

Mihin kaikkeen muuhun voisi varautua?

– On syytä varautua, että tilanteen pahetessa voidaan maassa asettaa nopeastikin rajoituksia aukioloihin ja vaikkapa liikkumiseen.

Jos matkustaa maahan, jossa terveydenhuoltojärjestelmä on ylikuormittunut, voi olla, että hoitoa ei helposti saa muihinkaan terveysvaivoihin, Kiviranta lisää.

– On hyvä varmistaa omasta vakuutusyhtiöstä matkavakuutuksen pandemiavakuutusehdot, jos matkalla sairastuu tai matka muutoin venyy ja kustannuksia kertyy ylimääräisistä yöpymisistä ja matkoista.

Mitä sitten, jos sairastuu matkan aikana?

– Jos matkalla sairastuu, on tauti podettava kohdemaassa, sillä sairaana ei saisi matkustaa.

Onko vielä jotain syytä ottaa huomioon, kun palaa takaisin Suomeen?

– Suomeen palatessa on hyvä varata matkan jälkeen aikaa Suomessa tartuntatautilaissa määrätyille terveysturvatoimille.