Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tässä ovat kaupungin parhaat kala-ravintolat – Katso asiantuntijoiden vinkit

Kun gastronomeilta kysyy kaupungin parasta kalaravintolaa, 3–5 nimeä tärppää ja useimmin niistä nappaa yksi.

Turkulainen, äyriäisvadeistaan kuuluisa Bassi tuli, oli aikansa ja meni kiinni.

Samoin kävi orginaali-Salven tilalle tulleelle hankolaiselle På Kroken -kalaravintolalle. Helsinki on karikkoinen apaja.

Nyt varmoja paikkoja ovat Bardot, Fisken på disken, Marja Nätti Hakaniemen hallissa ja Meripaviljonki.

Tukkutorin kala on ollut vähän hukassa viime joulusta.

Ja se yksi, joka toistuu lähes kaikissa kiittävissä arvioissa ja sijoittuu selvästi yli muiden, on Nokka.

– Nokasta kannattaisi kirjoittaa enemmänkin. Naapuripöytään tuli väkeä illalliselle rakkolevän takia, Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Joni Kiiski kertoo edelliseltä käynniltään.

Kahdesti Michelin-tähdellä palkittu ja uutta uraa muotoilijana luova Markus Aremo muistuttaa Bardot’n äyriäisistä.

– Bardot’n grillattu piikkikampela on yksi tämän vuoden parhaista annoksista, Kiiski toteaa.

– Muuten kalatilanne on huono, kasvisruoat ovat korvanneet kalan!, Aremo huomauttaa.

Onko niin, että niin kutsuttu vähempiarvoinen luonnonkala on kadonnut kokonaan ravintoloista? Suurtalouksiin tulee lahnapihvejä ja lahnaleikkeitä löytää kaupoista, mutta kuka muistaa viimeksi syöneensä haukea helsinkiläisessä ravintolassa?

Kysymys ei saa montaa kättä nousemaan.

– Yksi mikä hämmästyttää on se, että etniset ravintolat eivät hyödynnä monipuolisesti kaloja. Pangasiusta, tilapiaa ja muita pakastekaloja on tarjolla lähikalan sijaan. Oletteko nähneet kiinalaisen, intialaisen, malesialaisen tai muun sellaisen mainostavan kotimaista kalaa?, Kiiski haastaa.

Työkseen hän ei ole kokki – eikä varsinkaan leipäkokki:

– Itse ajattelin, että tehdään tulevan singaporelaisen keittiön työpajassa höyrytettyä lahnaa kantonilaisittain, Kiiski intoilee.

Allekirjoittanut muistaa syöneensä kirkasliemistä kiiskikeittoa Tornissa yli 15 vuotta sitten Kekkosen pöydässä -keittokirjan julkaisun jälkeen. Messeniuksessa sain suutaripyöryköillä koristellun bouillabaissen 2006 heinäkuussa. Uunilahnaa olen saanut etukäteistilauksesta Suomalaisella Klubilla 3–4 vuotta sitten ja Kaapelitehtaalla noin 15 vuotta sitten.

– Pistää muuten silmään myös se, että laadukkaat suomalaisravintolat postaavat kovin harvoin somekanavissaan kokonaisia kaloja, Kiiski huomauttaa.

Ulkomailla ne maistuvat suomalaisille, mutta kotimaassa iskee ruotokammo – muualla kuin erätulilla.

Gastronomien lisäksi Fisken på disken -ravintolaa suitsutti heinäkuisella Kasarmitorilla Helsingin Uutisten testiraati: ”The Lohikeitto ja saaristolaisleipä: Hyvä perusannos. Liemen mausteet ja sen maku parasta. Mökkifiilis. Kaunis. Älyttömän maistuva.”

Maestro Ravintoloiden kesäisen pop up -ravintolan emoravintola löytyy Kampin kauppakeskuksen 5. kerroksesta. Samaan yritysryppääseen kuuluvat myös Hietalahden Merimakasiini ja Espoon Haukilahden Haikaranpesä.

Lue vielä:

Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"

"Suomen kallein ravintola" poltti 6 miljoonaa euroa Helsingin keskustassa – nyt sen paikalle aukeaa harvinaisuus

Onko tässä Helsingin seuraava huippuravintola? – maagisessa osoitteessa toiminut jo liuta Suomen parhaita

Uusi iso ravintola Helsingin paraatipaikalle – "Rakennetaan myös suuri ulkoterassi"