Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuhansia ammattitaiteilijoiden teoksia – Suomen suurin taidegrafiikan myyntikokoelma Helsingin keskustassa on ainutlaatuinen kattaus tyylisuuntia

Taide:

Taidegrafiikkaa myyvän Grafoteekin tavoitteena on löytää asiakkaalle juuri se hänelle itselleen sopivin teos. Näyttelykoordinaattori Petra Hollmérus riisuu gallerioihin usein liitetyt elitistiset mielikuvat sanomalla, että täällä ollaan kaikkea muuta.

– Meille saa tulla, vaikka ei tietäisi mitään taiteesta, autamme mielellämme. Kun ostaa teoksen, niin ostaa sellaisen, mistä itse tykkää ja mitä jaksaa katsoa pitkään, se on se juttu.

Suomen suurimmasta taidegrafiikan myyntikokoelmasta löytyy parilta sadalta ammattitaiteilijalta yhteensä 3 000–4 000 teosta, joista suurin osa on vedoksina laatikoissa. Kaikki taiteilijoista ovat Grafoteekkia pitävän Suomen Taidegraafikot ry:n valintakriteerit täyttäviä yhdistyksen jäseniä.

– Olemme yleishyödyllinen, voittoa tuottamaton yhdistys. Yksi tärkeistä tehtävistämme on se, että annamme jäsentaiteilijoillemme alustan, mitä kautta he voivat myydä teoksia ja saada toimeentuloa. Meillä on tasainen ja ihan hyvä myynti, Hollmérus kertoo.

Teosten hinnat vaihtelevat yleensä 50 ja 1 500 euron välillä. Vedoksille tehtävän kehystyksen Hollmérus suosittelee antamaan Grafoteekin kautta ammattilaisen tehtäväksi, sillä jos materiaalit eivät ole oikeanlaisia, teoksen värit voivat haalistua.

Tuhansien teosten laajuinen kokoelma on hieno kattaus Suomen taidegraafikoiden edustamien tyylisuuntien jatkumosta, johon mahtuu kaikkea abstraktien ja valokuvaan pohjautuvien teosten väliltä.

Kaikin puolin kiinnostava.

Myös aikaulottuvuus tuo mukaan oman rikkautensa. Nuorimmat taiteilijoista opiskelevat vielä kuvataideakatemiassa, ja mukana on esimerkiksi sellaisia pitkän linjan taiteilijoita kuin Outi Heiskanen ja Ulla Rantanen.

Grafoteekissa teoksia katselemassa oleva Marianne Laiti, itsekin taiteilija, kertoo sen aina olevan positiivinen kokemus, kun näkee monen taiteilijan töitä.

– Kun nämä on hyvin ripustettu, niin tämä on kaikin puolin kiinnostava nähdä. Vaikuttaa todella laadukkaalta, on hyvässä mielessä varmasti jokaiselle jotain.

Teoksia ostetaan julkisiin paikkoihin, kuten sairaaloihin ja virastotaloihin. Taidegrafiikkaa hankitaan myös yritysten toimistoihin, ja usein yksityishenkilöt antavat teoksia esimerkiksi ristiäis- tai häälahjaksi. Häälahjoissa on suosittua, että yhdessä ostetaan lahjakortti, jolla hääpari voi ostaa omaan kotiinsa mieleisensä teoksen.

Kun Grafoteekin laajasta valikoimasta löytyy jotakin itseä miellyttävää, ammattitaitoinen henkilökunta osaa etsiä samalta tai toisilta taiteilijoilta toisia samankaltaisia teoksia. Näyttelykoordinaattori Petra Hollmérus korostaa taiteen myynnissä asiakkaan kuuntelemisen tärkeyttä.

– Kenellekään ei tosiaan väkisin myydä mitään, mutta me osaamme usein löytää asiakkaalle juuri sen oikean teoksen, kun me kuuntelemme häntä.

Myös vuosittaisessa teosvälitystapahtumassa myydään 1,5 viikon aikana paljon taidegrafiikkaa. Kuvanveistäjien kanssa yhteinen Teos 2021 -tapahtuma jatkuu sunnuntaihin 3. lokakuuta asti Suvilahden Kattilahallissa. Esillä on yhteensä 1 100 teosta 270 taiteilijalta.