Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lapsia opetetaan kohtaamaan koulumatkojen pelottavia tilanteita Maunulassa – "Oppilailta on kuultu turvattomuuden kokemuksista" 

Lapset: Miten kohdata päihtynyt? Mitä teen huumeneulalle? Näitä kysymyksiä oppilaat pohtivat turvataitoradalla Maunulassa.

Päihteiden käyttäjän kohtaaminen koulumatkalla voi olla lapselle pelottavaa. Maunulan ala-asteella oppilaita on syksyn aikana opetettu kohtaamaan tällaisia tilanteita.

– Mitä siis teette, jos kohtaatte kotirappunne edessä päihteitä käyttävän ihmisen, joka vaikuttaa pelottavalta, kertaa kouluvalmentaja Johanna Valkama koulun viereisessä metsässä olevan turvataitoradan ensimmäistä kysymystä.

Nelosluokkalaisten käsiä nousee pystyyn.

– Menisin kotiin takaovesta, toteaa Sampo Tilvis.

– No voisin ainakin alkuun sanoa, että voisitteko poistua ja sitten, että voin soittaa poliisille, Alvar Kiukas miettii.

Joku kertoo soittavansa äidille tai isälle. Kysymys herättää oppilaat pohtimaan kuvitteellista tilannetta.

Oppilailta on kuultu turvattomuuden kokemuksia.

Turvataitorata on osa Kaupunki kuuluu kaikille -hanketta, joka on yksi kaupungin turvallisuussuunnitelman kärkihankkeista.

Maunulassa kiinnostus rataa kohtaan heräsi koulun kuraattorin Jenni Kovasen mukaan erityisesti oppilaiden kertomuksista.

– Oppilailta on kuultu turvattomuuden kokemuksia. Lähdimme siltä pohjalta miettimään, että tällainen olisi tosi tärkeä.

Oppilaiden turvattomuuden kokemukset ovat liittyneet paitsi koulumatkoihin myös vapaa-aikaan.

Koulumatkat kaksikielisessä koulussa voivat olla pitkät. Esimerkiksi liikennevälineissä matkalla kouluun voi joutua kohtaamaan monenlaisia tilanteita. Päihtyneiden aikuisten joukot saattavat pelottaa.

Kuusirastiseen rataan liittyy myös oppitunti.

Kakkosrastilla oppilailta kysytään miten toimin, jos ratikassa viereeni tulee istumaan sekavalta vaikuttava pelottava aikuinen. Moni kertoo joutuneensa joskus kohtaamaan vastaavan tilanteen.

– Lähtisin pois ja menisin toiseen paikkaan istumaan, sanoo Kiukas.

Yksi pojista sanoo, että poistuisi bussista. Bussilla kouluun tuleva Toni Sampetrean jää pohtimaan koulusta myöhästymistä, mikäli jäisi pois bussista ennen aikojaan.

Kouluvalmentaja Valkama toteaa, että tällaisissa tapauksissa koulusta myöhästymiselle olisi olemassa hyvä syy. Sulo Nuutinen pyytäisi muilta bussissa olevilta apua.

Neljännellä rastilla keskustelu kääntyy siihen, mitä tehdä, jos tuntematon yrittää koskea ja viedä repun. Valkama muistuttaa, että mikään tavara ei ole niin tärkeä kuin oma turvallisuus. Jos tilanne niin vaatii, reppu kannattaa jättää ja poistua paikalta.

Koulun rehtorin Taija Kiesi-Talpiaisen mukaan turvataitojen opettaminen oppilaille on tarpeellista.

– On hyvä, että lapset pääsevät pohtimaan tilanteita etukäteen toimintaradan tapaisessa turvallisessa ympäristössä.

Toimintaradan kaltaisia tilanteita oppilaat voivat Maunulassa Kiesi-Talpiaisen mukaan kohdata esimerkiksi Maunula-talon läheisyydessä. Myös S-marketin ympäristö nousee jatkuvasti oppilaiden puheissa esille.

– Maunulan alue ei mielestäni ole mitenkään rauhaton. Kyse on varmasti ennemminkin lasten kokemuksesta. Henkilöt, jotka istuvat esimerkiksi Maunula-talon viereisillä penkeillä ja juttelevat keskenään, saattavat jo aiheuttaa pelkoja lapsissa. Varsinaisesta rauhan häiritsemisestä on käsittääkseni harvoin kyse.

Kouluun on kantautunut tietoa, että oppilaat ovat huudelleet päihtyneille henkilöille ainakin S-marketin edustalla. Myös tähän on koulussa puututtu keskustelemalla.

Kuudennella ja viimeisellä rastilla keskustellaan huumeruiskun löytymisestä maasta. Oppilaat ovat törmänneet käytettyihin ruiskuihin lähes kaikkialla, myös koulun pihalla.