Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Aivan posketon" – kovat vesilaskut raivostuttavat vuokralaisia, senioritalossa asuvalle jopa 300 euron lasku, näin vastaa Heka

Asuminen: Hekan asukkaat ihmettelevät suuria vesilaskujaan. Helsingin Uutisten toimittajan jalkauduttua Haagan senioritaloon, pihalle kerääntyi nopeasti useampi asukas kertomaan tilanteesta.

Helsingin kaupungin asuntojen (Heka) asukkaat ovat olleet ihmeissään suurista vesilaskuistaan Haagassa.

Sami Liukkosen isä muutti helmikuussa valmistuneeseen Hekan senioritaloon Isonnevantielle. Asunto oli tyhjillään koko kesän kolmen kuukauden laskutusvälin, mutta isä sai silti 50 euron vesilaskun.

– Asia selvisi hankalan mutkan kautta. Kun aloin selvittää asiaa, kävi ilmi, että koko kyseisen talon asukkaille oli mennyt vääriä vesilaskuja.

Liukkosen isä kuoli heinäkuussa. Laskutusasia tuli ilmi vasta nyt, kun Heka lähetti syyskuussa vesilaskun kesän ajalta.

Vesilaskut ovat olleet senioritalossa iso puheenaihe koko kesän ajan.

– Ainakin 20 ihmistä on soittanut tästä laskuasiasta Hekaan. Täältä on lähtenyt sinne aika koviakin puheluita, kertoo talon pihalle ilmestyvä, yksin elävä talon asukas, joka kertoo itse saaneensa 130 euron laskun kolmen kuukauden laskutusajalta. Normaalisti lasku on ollut noin 20 euroa kuukaudessa eli maksimissaan 60 euroa, kertoo nimettömänä pysyttelevä talon asukas.

Yksin asuville tulee aivan ihmeellisiä laskuja.

– Yli 300 euroa on ollut täällä suurin lasku, mies jatkaa tarkoittaen kolmen kuukauden laskua.

– Tarkkana täytyy olla. Hekassa asiaan suhtaudutaan vähättelevästi.

Samaa sanoo talossa asuva Väinö Haapalainen, jonka uusin lasku oli 102 euroa.

– Se on aivan posketon. Laskutus on aivan päin perrrrrsikkaa, mies hikeentyy.

Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö kertoo Helsingin Uutisten ottaessa yhteyttä, että tieto ylisuurista vesilaskuista ei ollut kantautunut hänen korviinsa. Palattuaan asiaan Närö sanoo, että ongelmia laskutuksessa on ollut. Ongelmat liittyvät vesilaskutuksen tietojen siirtymiseen.

– Kulutustiedot on kirjattu Hekaan väärällä tavalla, Närö sanoo.

Asukkaat saivat viime viikolla kirjeen, jossa kerrottiin, että maksut ovat kumuloituneet ja edellinen vesilasku on lisätty aina vanhan päälle. Väärät laskut tulla mitätöimään.

– Asukkaille ei hoidu tästä harmia. Aiemmin lähteneitä laskuja ei tarvitse maksaa. Asukkaille on lähtenyt viestiä asiasta, Närö toteaa.

Hekan asunnossa Laajasalon Gunillantiellä asuva Liukkonen sanoo, ettei laskutusongelma Haagassa ole Hekassa yksittäistapaus.

– Vesilaskut ovat koko Hekan ongelma. Tämä on iso vitsi koko laskutus. Suurin ongelma on se, että asukkaita ei kuunnella.

Liukkonen toimii talotoimikunnan puheenjohtajana Laajasalon Gunillantiellä vuonna 2018 valmistuneessa talossa, jossa Liukkosen mukaan niinikään on ollut ongelmia virheellisten vesilaskujen kanssa.

– Yksin asuville tulee aivan ihmeellisiä laskuja. Jopa viisihenkisen perheen vesilaskut ovat olleet pienemmät kuin yksin asuvalla.

Tällainen tilanne on ollut Liukkosen naapurustossa yksin asuvalla Minna Saukolla, joka ei ole keksinyt muuta vaihtoehtoa kuin alkaa etsiä uutta asuntoa.

– Vesilaskut ovat olleet aivan järkyttävän suuret. Ne eivät myöskään ole laskeneet, vaikka olisin välillä ollut pois kotoa. Kokonaislasku on ollut jopa 160 euroa.

Saukko sanoo, että asukkaan on vaikeaa todistaa suuria vesilaskuja vääriksi. Taloudellisesti tiukilla olevilla vesilasku voi haukata suuren osan käytettävissä olevista varoista.

– Heka on sitä mieltä, että mittarit näyttävät oikein. Tällaisia laskuja minulla ei kuitenkaan ole ikinä aikaisemmin ollut. Saisin aika kauan istua suihkussa, että saisin tällaisen laskun aikaiseksi, Saukko jatkaa.

Rakennuttaja kävi Saukon mukaan vuosi sitten kesällä tarkastamassa vesimittarit.

– Mitään vikaa ei kuulemma löytynyt, joten isot vesilaskut ovat on yksi syy, miksi etsin koko ajan asuntoa.

Närö toteaa, ettei tiedä Haagan lisäksi laajemmasta ongelmasta vesilaskuissa. Yleisellä tasolla Närö toteaa, että vesilaskuttamiseen liittyy paljonkin haasteita.

– Niiden luotettavuutta voi kyseenalaistaa. Yleisestikin on arvosteltu, että mittarit eivät ole luotettavia.

Hekan taloissa asukas maksaa vedestä kulutuksen mukaan asunnoissa, joissa on huoneistokohtaiset vesimittarit.

Jos huoneistokohtaista vesimittaria ei ole, vesi sisältyy vuokraan.