Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

OP: Hinnat 4,5 prosentin nousukiidossa – Nurmijärvi-ilmiö voimistuu kehyskunnissa

Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa asuntokauppojen määrä on jatkanut tänä vuonna kasvuaan. Suurinta kasvu on ollut Hyvinkäällä, jossa tehtiin tämän vuoden tammi-elokuussa 30 prosenttia enemmän asuntokauppoja kuin edeltävänä vuonna samaan aikaan. Tuusulassa luku oli 27 prosenttia.

Tiedot käyvät ilmi OP Koti Uusimaan asuntomarkkinakatsauksesta.

Koronapandemia ei ole muuttanut asuntojen hintojen kehitystä. Suuremmissa kasvukeskuksissa hinnat nousevat ja sama suuntaus on levinnyt myös niiden ulkopuolelle. Muilla alueilla hinnat laskevat.

– OP ryhmässä ennustetaan, että hinnat nousevat tänä vuonna keskimäärin 4,5 prosenttia. Ensi vuonna niiden ennustetaan nousevan kolmen prosentin vauhtia, kertoo tiedotteessa OP Koti Uusimaan toimitusjohtaja Tuomas Tyrsky.

Ensi vuoden jälkeen hintojen nousun odotetaan tasaantuvan.

– Asuntomarkkinoilla ei ole nähtävissä hintakuplaa, koska tulojen kehitys suhteessa asuntojen hintojen kehitykseen on säilynyt ennallaan, Tyrsky jatkaa.

Asuntokauppa on OP Koti Uusimaan asuntomarkkinakatsauksen mukaan jatkunut vilkkaana vapaa-ajan asuntoja lukuun ottamatta. Kauppaa on tehty 15,6 prosenttia enemmän kuin viime vuoden tammi-elokuussa. Kaikkein suurinta kasvu on ollut tonttikaupoissa (49,4 prosenttia). Viimeisimmät havainnot tosin viittaavat siihen, että asuntokaupassa on nyt näkyvissä pientä tasaantumista.

Omakotitalojen keskihinta on asuntomarkkinakatsauksen mukaan noussut noin 12 prosenttia. OP Koti Uusimaan toimialueella omakotitalon keskihinta on kuluneena vuonna ollut noin 308 000 euroa.

Kehyskunnissa omakotitalojen hinnat ovat nousseet koko maan hintoja nopeammin

Rivitalojen hinnat ovat pysyneet ennallaan, mutta kerrostaloissa hintojen nousu on ollut 4,5 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat ovat nousseet inflaatiota ripeämmin ja ripeämmin kuin muualla Suomessa. Hinnat nousivat Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla keskimäärin 6,5 prosentti edelliseen vuoteen verrattuna.

Asuntomarkkinakatsauksen mukaan vanhojen osakeasuntojen hintojen nousu on kiihtynyt viime aikoina.

Helsingissä ansiot ovat nousseet hitaammin kuin asuntojen hinnat 2000-luvulla.

Tuloihin nähden kalleinta on asuminen pääkaupunkiseudulla ja etenkin Helsingin kalleimmilla postinumeroalueilla. Koko maan keskiarvolla laskettuna keskimääräisen asunnon saa kotitalouden neljän vuoden tuloilla. Kaivopuistossa tuloja täytyy olla 13,7 vuoden verran, Kaartinkaupungissa 12,7 ja Punavuoressa 12,2 vuoden verran.

OP Koti Uusimaa toimii 10 kunnan alueella.