Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käyttäjät huolissaan asukastalo Myllärin tiloista: "Olemme nyt todella paniikissa, että mitä teemme"

Asukastoiminta: Myllypuro-seura pelkää, että asukastalo Mylläristä vuosia vuokratut tilat lähtevät alta. Tilaa käyttävät myös alueen yhdistykset.

Myllypuro-seura on huolissaan siitä, miten asukastalo- ja yhdistystoiminnan Myllypurossa käy. Seuran asukastalo Mylläristä vuokraamat tilat uhkaavat lähteä alta, eikä jatkosta ole tietoa.

Huoli tiloista nousi, kun sosiaali- ja terveystoimiala ilmoitti kesällä, ettei aio enää uusia marraskuun lopussa päättyvää vuokrasopimusta. Seura ja sote ovat yhdessä maksaneet Myllärin tilavuokria.

Seura on tilanteesta huolissaan.

– Olemme nyt todella paniikissa, että mitä teemme. Tämä olisi suuri menetys kaikille alueen yhdistyksille ja toimijoille, toteaa seuran puheenjohtaja Marita Manninen.

Kyse on Mylläristä vuokratusta noin 300 neliön suuruisesta tilasta, jossa seuran ja alueen muiden toimijoiden käytössä on ollut neuvotteluhuone, kaksi salia ja keittiö. Tiloja on voinut varata myös muuhun käyttöön.

– Varauskirjat ovat jatkuvasti olleet täysiä, Manninen jatkaa ja toteaa, että seuralla ei ole yksin varaa maksaa tilavuokraa.

Myllypuro-seura on viimeiset kymmenen vuotta maksanut saamillaan järjestöavustuksilla tiloista vuokraa. Osan tilojen vuokrasta on maksanut sote, jonka vetäytyminen tuli seuralle kesällä yllätyksenä.

– He laittoivat juhannusaattona viestiä, että eivät jatka sopimusta, Manninen jatkaa ja sanoo kokevansa salamyhkäiseksi tavan, jolla sotessa on asia hoidettu.

– Jos he olisivat ilmoittaneet asiasta ajoissa, olisimme voineet hakea kaupungilta rahaa työntekijän palkkaan, joka olisi hoitanut esimerkiksi varauksiin liittyviä asioita. Nyt hakuaika on mennyt umpeen ja olemme hakeneet avustusta vain tiloihin, Manninen sanoo.

Aikuissosiaalityön päällikkö Sari Tuominen sotesta kertoo, että umpeutuvaa vuokrasopimusta ei haluttu uusia, koska asukaskastalojen toiminta on siirtymässä maakuntamallin mukaisesti vuoden 2023 alusta alkaen sotelta jollekin muulle toimialalle. Päätöksiä asiasta ei ole vielä tehty.

– Kirjasto on esittänyt halunsa laajentaa Myllärissä toimintaansa, joten tämä on meille luonteva kohta (olla uusimatta sopimusta). Olen ymmärtänyt, että kirjasto on halukas syksyllä jatkamaan seuran ja eri toimijoiden kesken tilojen käyttöä.

Tuominen sanoo, että soten asukastalotoiminta alueella tulee jatkumaan, vaikka tiloista luovutaan. Sote on järjestänyt Myllärissä muun muassa digineuvontaa, teematyöpajoja ja oma stadi -äänestystä.

– Seuraamme, miten asia kirjastotoimen ja seuran välillä etenee. Tulemme sitten palveluidemme kanssa mukaan.

Tilat eivät Tuomisen mukaan ole tähänkään asti olleet asukastalon olohuonetoimintaan soveltuvia. Keittiö on pieni. Aula on levoton. Vessaa käyttää kaikki alueen kulkijat.

– Se on ollut enemmänkin eri toimijoiden pistäytymispaikka.

Myllärissä kokoontuvien Myllypuron Marttojen varapuheenjohtaja Terttu Närhi sanoo surevansa tilojen kohtaloa ja ihmettelevänsä, mihin tiloista kiinnostunut mediakirjasto tarvitsee lisää tilaa, kun Itäkeskuksen ja Kontulan kirjastot ovat lähellä.

– Tämä on ollut myös myllypurolaisten olohuone. Muuta paikkaa ei ole ollut. Olisi todella surkeaa, jos tämä paikka lähtisi meiltä.

Kirjastonjohtaja Anu Satukangas sanoo uskovansa, että Myllärin tilat ovat jatkossakin asukkaiden aktiivisessa käytössä.

– Seuran kanssa jatkamme keskusteluita heti kun varmistuu, että saamme tilat. Näillä näkymin asiasta päättää kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta kokouksessaan 5.10.

Satukangas korostaa, että kirjasto ei ole ollut aloitteellinen laajentumispyrkimyksissä, vaan kirjastolle on tarjottu tiloja, koska sote luopuu niistä.

Kiinteistön omistaa erikoissijoitusrahasto Evli Vuokratuotto.