Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MTV: Taksien aiheuttamat kolarit lisääntyivät 70 prosenttia lakiuudistuksen jälkeen

Taksien aiheuttamat liikennevahingot lisääntyivät 70 prosenttia vuodesta 2017–2019, kertoo MTV Uutiset.

Tieto on peräisin Onnettomuustietoinstituutin (OTI) tilastoista vuosilta 2015–2019. Saman tilaston mukaan myös henkilövahinkojen osuus onnettomuuksissa kääntyi Onnettomuustietoinstituutin tilastojen mukaan nousuun.

Muutokset ajoittuivat MTV:n mukaan vuoteen 2018, jolloin uusi laki vapautti taksiliikennettä.

Vuonna 2019 taksien aiheuttamia liikennevahinkoja kirjattiin tilastoon 1 407, kun vastaava luku vuonna 2019 oli 948. Kahden vuoden kasvu oli siis 67,4 prosenttia.

Henkilövahinkoja onnettomuuksista oli 160 vuonna 2017. Vuonna 2019 luku oli 255 eli noin 63 prosenttia suurempi.

Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen sanoo MTV:n jutussa, että liitolla ei ole tutkittua tietoa kuljettajien ajotaidoista. Julkisen keskustelun perusteella yleinen käsitys kuitenkin hänen mukaansa on, että yhä useammalla taito ei ole riittävää.

– Onko huonontunut ajotaito tosiasia, vai onko tätä vain tarkkailtu enemmän taksiuudistuksen jälkeen, on toinen juttu, Koskinen sanoo MTV Uutisille.

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen aikana tehty taksilain muutos keräsi jo etukäteen runsaasti kritiikkiä ja sen voimaantulon jälkeen taksiala lobbasi voimakkaasti lain muuttamiseksi. Nykyisen hallituksen "korjaussarja" on tullut voimaan asteittain tämän vuoden touko- ja syyskuussa.

Vaikka taksien aiheuttamat vahingot lisääntyivät vuonna, jona taksilain uudistus tuli voimaan, ne lisääntyivät samana vuonna jo ennen lain voimaantuloa. Siksi on MTV:n mukaan mahdotonta sanoa, onko juuri taksimarkkinoiden vapautumisella ollut merkitystä.