Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Isojen kaupunkien johtajilta suorasanainen viesti hallitukselle: Jäykkä ja byrokraattinen rakennuslakiesitys vedettävä pois

Suomen isojen kaupunkien kaupunginjohtajat tyrmäävät suorasanaisesti lakiesityksen uudeksi kaavoitus- ja rakentamislaiksi.

Kaupunginjohtajien kannanoton mukaan jo kolme vuotta valmistelussa ollut lakiesitys uhkaa tuoda lisää jäykkyyttä, byrokratiaa ja kuluja kuntien maankäytön suunnitteluun.

Kannanoton mukaan lakiesitys pitää vetää kokonaan pois, jos sen puutteita ei pystytä valmistelun loppumetreillä korjaamaan.

Uudella lailla hallitus aikoo korvata 1999 annetun maankäyttö- ja rakennuslain. Kannanotossa hämmästellään, miksi laki pitäisi korvata kokonaisuudessaan, vaikka monet sen osat ovat toimivia.

Moitetta saa myös se, ettei lakiesityksen yhteisvaikutuksia lunastuslain ja luonnonsuojelulain uudistuksien kanssa ole selvitetty tarpeeksi. Myös ely-keskusten ohjausroolin palauttaminen saa arvostelua.

– Laki tarkoittaisi kaupungeille uusia tai entistä raskaampia menettelyitä, laajempia selvitysvelvoitteita ja merkittävää lisäresursointitarvetta. Tämä ei tue kaupunkien kestävää kasvua ja elinvoimaa, kannanotto toteaa.

Niin kutsuttujen C21-kaupunkien kaupunginjohtajat pitävät lakiuudistukselle asetettuja tavoitteita esimerkiksi kaavamonopolin ja kaavaprosessien sujuvuuden edistämisestä kannatettavina.

– Lausunnoille lähtenyt lakiesitys ei näitä tai muita hallitusohjelmaan kirjattuja tavoitteita kuitenkaan lunasta.

C21-kaupunginjohtajien verkostoon kuuluvat Helsingin, Espoon, Tampereen, Vantaan, Oulun, Turun, Jyväskylän, Kuopion, Lahden, Kouvolan, Porin, Joensuun, Lappeenrannan, Hämeenlinnan, Vaasan, Rovaniemen, Seinäjoen, Mikkelin, Kotkan, Salon ja Porvoon kaupunginjohtajat.