Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

WWF: Brändien lupaukset vastuullisesta palmuöljystä eivät ole toteutuneet ja Ruotsin kokoinen pala sademetsää on kaadettu– Näin pisteytyksessä pärjäsivät tutut brändit McDonald's, Lidl, Ikea...

Lupauksista huolimatta yritykset käyttävät yhä vastuuttomasti tuotettua palmuöljyä, kertoo ympäristöjärjestö WWF uuteen pisteytykseensä perustuen. Palmuöljyn tuotantoa pidetään ongelmallisena, koska sen vuoksi kaadetaan sademetsiä.

Pisteytyksessä WWF tarkasteli 227 merkittävän yrityksen sitoumuksia ja toimia, joilla ne huolehtivat käyttämänsä palmuöljyn vastuullisuudesta.

WWF:n mukaan pisteytyksen tulokset ovat huolestuttavat.

Vaikka moni arvioiduista yrityksistä kertoo sitoutuneensa metsäkadon ehkäisyyn toimitusketjussaan, vain osa toimii sitoumustensa mukaisesti. Vain kourallinen yrityksiä soveltaa sitoumuksia metsien lisäksi muihin luonnonympäristöihin.

Lisäksi pisteytyksestä selviää, että vain puolet yrityksistä ostaa vain vastuullista RSPO-sertifioitua palmuöljyä. RSPO-sertifiointi edistää sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti vastuullista palmuöljyn tuotantoa.

Vain neljänneksellä yrityksistä on tapoja todentaa, toimivatko myös niiden alihankkijat vastuullisesti.

Kaakkois-Aasian sademetsät ovat muuttuneet hiilivarastoista hiilidioksidin lähteiksi.

Asiantuntija Maija Kaukonen, WWF

Pisteytykseen osallistuneiden yritysten vastuullisuuden keskiarvoksi muodostui 13,2 pistettä, kun maksimi oli 24.

Parhaiten pärjäsi sveitsiläinen vähittäiskaupan yritys Coop Switzerland. Peränpitäjä sai 0 pistettä, mutta se ei pisteytyksen lisätietojen mukaan käytä palmuöljyä. Palmuöljyä käyttävistä yrityksistä huonoimmat pisteet sai eteläafrikkalainen vähittäiskaupan toimija The Spar-Group, 0,5.

Lukuisat yritykset jättivät kertomatta toimistaan.

Vastanneista yrityksistä suomalaisille ovat tuttuja muun muassa Ikea, Lidl, The Body Shop, McDonald's, S-ryhmä, Kesko ja Fazer. Näistä parhaiten pisteytyksessä pärjäsi ruotsalainen huonekalujätti Ikea, jonka 21,57 pistettä riittivät edelläkävijäluokkaan ja brändi on koko listauksen kolmantena.

Sen sijaan saksalaisketju Lidl, joka on mainostanut kunnianhimoisia palmuöljyn vastuullisuustavoitteitaan, jäi keskitasolle 15,87 pisteellä. Samaan luokkaan osuu kotimainen markkinajohtaja S-ryhmä 14,22 pisteellä.

Keskitason toimijoiden joukkoon sijoittuvat myös muun muassa eettisyydelle brändinsä rakentanut Body Shop (13,84 pistettä), McDonald's (13,41) ja Fazer (12,97).

Kesko sen sijaan sijoittuu WWF:n luokituksen mukaan keskitason alapuolelle 9,99 pisteellään.

Palmuöljyn tuotanto on WWF:n mukaan toiseksi merkittävin metsäkatoa aiheuttava raaka-aine EU-markkinoilla. WWF:n raportin mukaan sademetsiä on tuhoutunut 10 vuodessa Ruotsin pinta-alan verran.

– Metsäkato aiheuttaa moninaisia ongelmia tuottajamaissa. Kun sademetsiä hakataan plantaasien tieltä, lukuisten uhanalaisten lajien, kuten sarvikuonojen, tiikerien ja orankien, elinmahdollisuudet heikentyvät. Palmuöljyn tuotanto on yksi syy, miksi Kaakkois-Aasian sademetsät ovat muuttuneet hiilivarastoista hiilidioksidin lähteiksi. Tuotanto uhkaa myös alkuperäiskansojen maaoikeuksia, metsäalueita ja toimeentuloa, sanoo tiedotteessa WWF:n metsä- ja kehitysyhteistyöasiantuntija Maija Kaukonen.

WWF toteaa, että suomalaisen kuluttajan on äärimmäisen vaikeaa tietää, onko hänen ostamansa tuotteen valmistus aiheuttanut metsäkatoa. Järjestö ajaakin sitovaa ja tiukkaa lakia, joka estäisi metsäkatoa aiheuttaneiden tuotteiden myymisen koko EU:ssa. EU valmisteleekin parhaillaan metsäkatolakia.

Palmuöljypisteytyksen tulokset löytyvät kokonaisuudessaan osoitteessa palmoilscorecard.panda.org.

Muokattu 1.10.2021 kello 16.42: Korjattu Lidlin palmuöljyn vähentämistavoitteet palmuöljyn vastuullisuustavoitteiksi. Lidlillä ei ole tavoitetta vähentää palmuöljyn käyttöä. vaikka ketju pyrkiikin mahdollisuuksien mukaan vaihtamaan sen johonkin muuhun vaihtoehtoon.